Doncic történelmi hónapot zárt • SportTV

Doncic történelmi hónapot zárt

2019. 11. 30. 13:42    
Olvasási idő: 2 perc

Luka Doncic történelmi hónapot zárt az NBA-ben: mindössze harmadikként tudott egy hónapban úgy tripla-duplát átlagolni, hogy legalább 35 pontot átlagolt közben.

Dirk Nowitzki azért megalapozta, hogy Európában az átlagosnál több figyelem jusson a Dallas Mavericksre, de ha Luka Doncic így folytatja, ezen képes még emelni. És nem keveset. 20 éves, a második idényét tapossa az NBA-ben, és pillanatnyilag nagyon nehéz elhelyezni a liga térképén. Ha túl óvatos valaki, úgy jár, mint e sorok szerzője, aki annyit mondott, „Doncic nagyon jó úton jár, hogy szupersztár legyen az NBA-ben”, mire egy, az amerikai sportokban sokkal jártasabb kolléga furcsa pillantását sikerült bezsebelni, mondván, ez a szlovén srác nem afelé tart, hanem már megérkezett oda. Azt meg talán még nem lehet tudni, lehet-e egy lapon emlegetni hosszabb távon is LeBron Jamesszel, Steph Curryvel és a többiekkel.

Rövid távon már biztosak lehetünk benne. Kezdve ezen statisztika okán:

Folytatva azzal, hogy a novembert 32,4 pontos, 10,3 lepattanós és 10,4 gólpasszos átlaggal zárta, márpedig egy hónapot minimum 30 pont mellett tripla-duplát átlagolva csak ketten tudtak befejezni az NBA történetében: Russell Westbrook (kétszer) és Oscar Robertson (8).

A remek november utolsó darabja a Phoenix Suns elleni 120-113-as győzelem során jött össze 42 ponttal, 9 lepattanóval és 11 assziszttal.

14 meccset játszott ebben a hónapban, 22 pontnál nem dobott kevesebbet, kétszer jutott el (vélhetően ideiglenes) karriercsúcsot jelentő 42 pontig, kilencszer szórt minimum 30 pontot, míg lepattanózásban és asszisztban is 15 volt a legjobb mutatója novemberben. Hat tripla-duplája volt, öt dupla-duplája és mindössze csak három olyan meccse, amikor a pontszámon túl egyetlen mutatóban sem jutott el tízig. Mindezt úgy, hogy 38 percnél egyszer sem töltött el több időt a parketten, de a Golden State Warriors ellen például 26 perc alatt gyártott le egy tripla-duplát (35 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz). A Dallas a vezetésével 9 győzelemmel és 5 vereséggel zárta a hónapot, és ha most érne véget az alapszakasz, pályaelőnnyel kezdhetné a playoffot.

Ma már Doncic a legfiatalabb, aki úgy ér el tripla-duplát, hogy legalább 35 pontot dob közben – ez a csúcs Oscar Robertsoné volt, de az 1983-84-es szezon óta életkortól függetlenül is csak hárman tudtak ilyen kiemelkedő eredményt letenni az asztalra. Michael Jordan, James Harden és Russell Westbrook. Most már van hét játékosa címe (dallasi ezt az elismerést 2016, J. J. Barrea remek időszaka óta nem kapta meg), pontátlagban a harmadik, asszisztban a második, lepattanózásban a 15. az NBA-ben. Rajta kívül senki sincs, aki mindhárom kategóriában a legjobb 15 között lenne.