Hol legyen a zárt kapus magyar-román? • SportTV

Hol legyen a zárt kapus magyar-román?

 avatar 2013. 01. 09. 15:33    
Olvasási idő: 3 perc

Ha már kidühöngtük magunkat a FIFA döntése miatt, engem két dolog érdekel, ami valóban az MLSZ-en múlik és nem csak sopánkodás: mire hivatkozva fognak fellebbezni, és hova teszik a meccset?

Ami a fellebbezést illeti, a szándékot már jelezte a szövetség, most nagyon kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán mit találnak ki a következő 7 napban, amire hivatkozva megpróbálják enyhíttetni a döntést. Az a baj, hogy Blatter elnök nemrég világosan elmondta, hogy szigorítani akarja hasonló esetekben a büntetéseket, és a nézők kitiltása mellett még a pontlevonást tartja elég elrettentőnek. Akkor már inkább a zárt kapuk, nem? Vagy inkább egy pont mínusz, amit ledolgozunk nézőkkel? Egyik se jobb a másiknál. Az meg, hogy most mindenki arról beszél, hogy de akkor ilyen alapon a Steauát meg a szlovákokat és a moldávokat is meg mindenkit, aki valaha a magyarokat szidta, meg kellett volna büntetni, az igaz, csak rajtunk nem segít. Meg hogy ilyen alapon minket is büntethettek volna bármikor korábban, és akkor miért pont most? Hát hogy fájjon. És fájni is fog. Ezek olyan igazságtalanságok, amelyek most, utólag számítanak csak igazán, de egyik sem előre mutató. Nem vagyok jogász, de ezzel aligha lehet fellebbezni. Rém igazságtalannak tűnik az is, hogy egy nyári meccs ügyét csak most tárgyalják, amikor nekünk jobb lett volna, ha mondjuk a norvégok elleni barátságos meccsen nincs kint senki. De úgy tűnik, a FIFA most azt akarja, hogy nekünk rossz legyen, és erre max annyit mondhatunk, hogy „légyszi, ne legyen már rossz, megígérjük, hogy máskor jók leszünk!”

Most olvasom az MLSZ honlapon, hogy a békés többség érdekeire, és a magyar futballt érő anyagi és erkölcsi kárra hivatkoznak. De ez így szokott lenni, a kisebbség is az egész része, nem kell 40 ezer zsidózó, hogy a rasszizmus megvalósuljon, és lássuk be, a károkozás maga a cél. Utólag már hiába mutatna rá az MLSZ arra a 60 emberre, aki elkezdte, hogy őket büntesék meg, ezeket az alakokat korábban kellett volna kiszűrni. A békés többségnek a stadionban sem tesz jót, amit hall, de ez nem volt elég ok a közbeavatkozásra, és pech, hogy most azok is meghallották, akiket érint. Még pénzbüntetést is kell fizetnünk, ennyit a jegybevétel elmaradásáról, mint a másik hivatkozási alapról. Itt csak az arányokról lehet vitatkozni, de ismét Blatterre hivatkozva attól tartok, kevés az esély a sikeres fellebbezésre. Ettől még persze meg kell próbálni. És azt már csak nagyon halkan kérdezem, hogy ha végül mégis jöhetnének szurkolók a meccsre, akkor a mostani fenyegetettség vajon később visszatartaná-e azt szurkolói kisebbséget, akik miatt ügy van? Vagy jobb, ha most lenyeljük a békát azért, hogy az MLSZ és a rendőrség ezek után még komolyabban foglalkozzon a szitkozódók kiemelésével?

A másik a stadion kérdése. Már most elkezdték toborozni az interneten a szurkolókat a Dózsa György úthoz, és megrendelnek majd egy hatalmas kivetítőt is. Az a cél, hogy a stadionon kívül úgy buzdítsák a csapatot, hogy azt bent is lehessen hallani. Maximum riszpekt, ezt meg is KELL csinálni, még azt is el tudom képzelni, hogy egy ilyen fantomközönség a maga módján hátborzongató hangulatot teremt, és már előttem is van, ahogy a játékosok megbeszélik, hogyan vegyék bele őket a gólörömbe. De fantomszurkolókkal vagy nélkülük: vajon egy zárt kapus válogatott meccshez melyik az alkalmas stadion? Az alapvető szabályoknak így is meg kell felelni (öltözők, VIP részleg, sajtóhelyek, reptértől való távolság, stb.), de nézők nélkül nincs jelentősége a lelátó kapacitásának. Sőt, talán a Puskás lenne a legnyomasztóbb üresen, miközben a szurkolók is messze kiszorulnának. Mi jön akkor szóba, ahol közel van az utca? Újpest? Győr? Fehérvár? Diósgyőr? Telki? Egyáltalán Budapest vagy vidék? Melyik a legjobb a csapatnak és melyik azoknak a szurkolóknak, akik ott lesznek az utcán? Én mindenestre az MLSZ helyében figyelembe venném ezt a máskor lényegtelen szempontot, hogy valami azért kintről is behallatsszon.