Saját szemmel • SportTV

Saját szemmel

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2016. 09. 28. 13:59    
Olvasási idő: 2 perc

Sevilla-Lyon, Bajnokok Ligája, H-csoport, 2. forduló

Az első játéknapon a franciák 3-0-ra verték a zágrábi Dinamót, míg a spanyolok egy gól nélküli meccsel kezdtek a Juventus vendégeként, ami nem bizonytalanított el, hiszen továbbra is az olaszokat várom az első helyre, és mint ilyen, a Sevilla és a Lyon dönthet majd a 2. pozícióról. A Lyon játékospolitikája az elmúlt időszakban alaposan megváltozott, „felvásárló” klubból, „nevelő” klub lett, bár a neveléssel ennek az egyesületnek sosem voltak problémái. A gárda 2001 és 2008 között hét bajnokságot nyert zsinórban, és ebben az időszakban olyan klasszisok öltötték magukra a Lyon mezét, mint Juninho, Anderson, Edmilson, Wiltord, Essien vagy Abidal. Öröm volt nézni őket. Hozzáteszem, az érzés, legalábbis az én esetemben, nem változott. Az aranykorszakban egyáltalán nem volt könnyű felkerülni az akadémiáról, de néhány csiszolatlan gyémántnak azért sikerült. Benzema, Ben Arfa és Govou a legékesebb bizonyíték arra, hogy a tehetséget mindig észreveszik, és igyekeznek profitálni belőle. Ma már teljesen más a helyzet, a 27-es keretből 13-an a bázisról kerültek ki, és mindannyian meghatározó elemei az együttesnek: Lopes, Grenier, Tolisso, Ferri, Fekir, Gonalons és Lacazette gondoskodik arról, hogy a háttérben nevelkedőknek ne menjen el a kedvük a futballtól. Nem a véletlen műve, hogy a Lyon egyik edzőcentruma, a Tola-Vologe zsinórban negyedszer bizonyult Franciaország legjobb utánpótlás bázisának. A vezetők 2011-ben 10 millió eurót költöttek arra, hogy felhúzzák ezt a centrumot, de gyorsan kinőttek, így hát építtettek egy másikat. (Ez történt Villarrealban is.) Az európai topbajnokságokban 35 olyan futballista van, aki ezeken az akadémiákon szívta magába a futball alapjait, ennél jobb mutatókkal csak a Barcelona rendelkezik, amely 44 saját terméssel büszkélkedhet az elitfutball színpadán. A Lyon, természetesen, amellett, hogy költekezett, igyekezett egyensúlyba hozni a mérlegét a játékosok eladásával, így Benzemáért annak idején 35 millió eurót kapott, Umtitivel 25 milliót keresett a nyáron, N’Jie pedig 14 millióért került a Tottenhamhez 2015 nyarán,  de jól járt Ben Arfával, Rémyvel, Giulyvel, Kanoutéval és Martiallal is. A francia sztárklub, sok más profi klubbal egyetemben, nagy veszteséggel dolgozik, ennek ellenére évente 10 millió eurót költ az utánpótlásra. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban olyan edzők ültek a csapat kispadján, akik az utánpótlásból jöttek, mint Remi Garde, Hubert Fournier, illetve Bruno Genesio, a Lyon jelenlegi trénere. A csapatnak 17 játékosmegfigyelője van szerte Franciaországban, így egyetlen tehetség sem csúszhat ki a hálóból, és most olyan tálentumról beszélek, aki passzol a Lyon filozófiájához. A friss tehetségek közül Gorgelin, Mocio, Perrin és Kalulu már bizonyíthatott a felnőttek között, a Sevilla ellen pedig Gaspar kapta meg a lehetőséget, minthogy nem játszhatott sem Jallet, sem pedig Rafael.

A Lyon legnagyobb hiányzója Lacazette volt, és az ő távolléte miatt a rendszerbe is bele kellett nyúlni, ami a második félidőben meglazult, így a Sevilla abszolút megérdemelten tette zsebre a három pontot. Az első félidőben Fekirnek, a franciák legjobb emberének több lehetősége is volt, de egyiket sem tudta kihasználni. Egy kis szerencsével a lyoniak több góllal is elmehettek volna az első félidőben. A második játékrész elején, a Sevilla, amely Carricót és Ramit is nélkülözte, egy picit felpörgött, a Lyon zavarba jött, gólt kapott, és bár megvolt a lehetősége az egyenlítésre, a Sevilla szándékai érvényesültek. Ez pláne igaz, ha megjegyezzük, hogy Vietto, aki gólpasszt adott Ben Yeddernek, tizenegyest hibázott, és kétszer is, gólhelyzetben, rosszul vette át a labdát. A Sevilla legjobbja, Sergio Rico kapus mellett N’Zonzi volt, de Nasri is megcsillogtatott valamicskét a tehetségéből. A túloldalon Darder és Fekir nyerte el a tetszésemet, de összességében elégedett voltam a Lyon játékával és a meccsel.

A Sevilla három mérkőzés óta veretlen a BL-ben, ebben a minisorozatban gólt sem kapott, pedig kétszer játszott a Juvéval, a Lyon két győztes BL- meccs után szenvedett vereséget.