Az ő Super Bowljuk • SportTV

Az ő Super Bowljuk

Herczeg Ádám avatar Herczeg Ádám 2018. 12. 18. 14:32    
Olvasási idő: 3 perc

Az NFL szezon vége felé is számos váratlan eredmény szokott születni, sokszor olyan csapatok győzelmével, akik számára már régen mindegy, hogy mi történik decemberben mert playoff semmiképp sem lesz számukra. Egy korábban motiválatlan, széteső bagázs is képes ugyanakkor olyan eredményt bemutatni, amire felkapjuk a fejünket. Általában élcsapatok, vagy csoportriválisok ellen még egyszer a szezonban talán utoljára, meg akarják mutatni. Ez az ő Super Bowljuk.

A jelenség már hozott példákat idén is, és könnyen lehet, hogy a hátralévő két fordulóban is lesz hasonló.

Az nem újdonság, hogy mindenki akkor akarja megmutatni magát, amikor a legnagyobb figyelem hárul rá. Legyen ez akár főműsoridőben vagy a legjobb csapatok ellen. A New England többször is beleszaladt olyan pofonokba, ahol látszódott, hogy aktuális ellenfele sokkal fókuszáltabban lépett pályára, mint általában. A korai Jacksonville illetve Detroit elleni buktákat sem lehet másra fogni, de a leginkább eklatáns példa a Miami elleni két héttel ezelőtti tragédia volt, ahol a Fins életben tartotta a senki által komolyan nem vett rájátszás-álmait, de ennél is fontosabb volt, hogy bármi lesz a szezon vége, lesz mire pozitívan emlékezniük a holtszezonban, már biztosan.

A Jaguars hasonló mentalitással küzdött a Colts ellen. Ha már nekik pocsékba ment a nagy elvárásokkal induló szezon, igyekeztek a riválist is magukkal rántani a mélybe. A 6-0-s végeredmény mutatja, hogy a tehetségekkel telenyomott defense ha nagyon akarná, össze tudná szedni magát annál jobban is, mint amit a szezon nagy részében mutattak, de ma már kár erőlködni – kivéve ha a gyűlölt ellenfél érkezik a városba, akinek a győzelmeiről senki sem akar hallani arrafelé.

Most vasárnap a Seahawks kikapott a 49ers ellen hosszabbítás után. Nem sokat gyengült ugyan a Seattle esélye a wild-card helyre, de figyelmeztetésnek jó volt, hogy a jelentős mérlegbeli különbség ellenére a San Francisco nincs olyan messze tudásban újabban sikeresebb riválisától, és üzentek nekik, hogy jövőre se várjanak sétagaloppot.

Kicsit másfajta hübrisz érződött az Eagles játékosaiból Los Angeles-ben, de hasonlóan tapintható volt rajtuk, hogy ők bizony nem kérnek a Rams-féle „new hotness” érzéséből, és megmutatták, hogy itt még mindig ők a bajnokok és címvédők, és nem fognak feltartott kézzel érkezni a (holtversenyben) éllovas otthonába. Még egy olyan lebőgés nem fért bele nekik, mint a Saints elleni volt, ez gyorsan világossá vált.

Azt már megszoktuk az előző években, hogy az NFL az utolsó fordulóra csak csoportmeccseket hagy meg, növelve ezzel is az izgalom-faktort, de már ezen a hétvégén is lesz hat divíziós párharc, ahol az egymást jól ismerők találkoznak. Nézzük meg, hogy kik azok, akik „váratlanul harapós” ellenféllel találkozhatnak!

Az NFC-ben a legtöbb figyelmet érdemlő helyzete a hatodik kiemelt Vikings-nak van, 7-6-1-es mérlege mögött az Eagles és a Redskins várakozik fél győzelem hátrányban. A vikingek két csoportmeccsre készülnek, a már elszállt Lions, majd a már továbbjutott Bears ellen. Egy számukra ideális világban a medvék december 30-án már tét nélkül, bebetonozva a 3. helyre lépnek majd pályára ellenük – minden bizonnyal a sztárokat pihentetve. Ha ez megtörténne, akkor a Trubisky, Cohen, Mack, Eddie Jackson stb. nélkül kiálló Bears egy vereséggel magával vihetné a Vikings-t a rájátszásba – hogy aztán a wild cardon újra találkozzanak!

Az AFC-ben az északi csoport monitorozása megy leginkább, bár a Steelers rangadó-sikerével már nem olyan nagy a baj, mint pár napja hittük. 8-5-1 a mérlegük, míg a Ravens 8-6. A Pittsburgh számára egy Saints-elleni (mi más?) rangadó következik, az alapszakaszt pedig a Bengals ellen zárják. Igen, a Bengals-nak az lesz a Super Bowlja 2018-ban. A sok keserűséget, amit az idény hozott, csak azzal lehetne jóvátenni Cincy-ben, ha megfosztanák Big Benéket az utószezontól. Ehhez persze a riválisoknak is veszíteni kellene, és a Ravens egy hasonlóan felpaprikázott mentális állapotban lévő Browns-on kellene, hogy túllépjen, akik csodás módon, még életben vannak, de ami még fontosabb, sokkal erősebb kerettel bírnak, mint a legtöbb legatyásodó és magát felszívó alsóházi csapat. Ideje felkészülni a 17. heti káoszra!