Egyensúlyban • SportTV

Egyensúlyban

admin avatar admin 2019. 01. 31. 17:32    
Olvasási idő: 3 perc

Az idei NFL rájátszás azt is megmutatta, hogy mennyire nehéz több dimenziós játékot és játékoskeretet összerakni. A döntőbe jutó két fél át tudott lendülni olyan gátló tényezőkön, amik tesztelték a csapat egyensúlyát, de sok csapat ebben bukott el.

A legfontosabb azt leszögezni, hogy a kiegyensúlyozott támadójáték nem azt jelenti, hogy az adott csapat hasonló arányban fut és passzol. Kérdezzük meg a Seahawks-t, akik valami hasonlóra törekedtek és ennek köszönhetik a kiesésüket. Ha valaki a playek közel felében fut, azzal már ligaelső lesz. Ilyen volt a Seahawks és ilyen volt Zeke Elliott is, aki úgy lett futóyard-első idén, hogy magasan övé volt a legtöbb futási próbálkozás is.

Tudni kell persze futni egy jó csapatnak, de a lényege az egyensúlynak, hogy a pálya minden részén megbízhatóan tudjanak haladni. Legyenek működő mélységi játékok, magabiztos 10-19 yardos átadások és ha arra van szükség, akkor a földön is tudjanak haladni.

A legtöbb csapat terve ott bukik meg, hogy ha az alapvető elgondolás befuccsol, nem tudnak váltani.

A Los Angeles Rams bejutott ugyan a Super Bowlba, de decemberben ők is beleléptek ebbe a pocsolyába. Nekik sikerült időben váltani. A Chicago Bears illetve a Philadelphia Eagles elleni vereségük során ha le akarjuk egyszerűsíteni, azon dőlt be a gameplan, hogy az addig kiválóan működő play-action játékokkal nem nyertek semmit.
Jared Goff kiválóan teljesít (mint egyébként a legtöbb irányító) play-action játékoknál, kihasználva azt, hogy a védelemnek megoszlik a figyelme a futó felé nyújtott labda látván és ezt a pillanatnyi hezitálást kihasználva találta meg pontosan az embereit a Rams quarterbackje is.
Erre húzta fel a taktikáját a Rams-et legyőző két későbbi playoff-gárda, mondván, hogy úgy se fogja Gurley megkapni a labdát, a secondary csak figyeljen a passzvédekezésre, a többi megoldja a front. És így is történt, folyamatos 3-and-outok után a Rams hátrányba került, amiből ki se tudott jönni.
A reakció az volt, hogy ha ténylegesen felkínálják nekik ennyire nyíltan a futást, akkor elkezdenek futni nagy volumenben. Az utcáról felkapott C.J. Anderson hat-hét emberes boxok ellen könnyedén termelte a 100+ futott yardos meccseket; náluk volt a labda és újra pontokat tudtak termelni.
A Rams újra „futócsapat” lett, újra tisztelni kell a play-actiont, ami újabb könnyű átadásokhoz vezet.

Eleve a futójáték „megalapozása” egy érdekes téma. Lehet egy meccs a szezonnyitó, előszezon-mérkőzés vagy akár a Super Bowl a futójáték már kellően meg lett alapozva ahhoz, hogy a play-actiont tisztelni kelljen és a védelem mindenképp reagálni fog az elejétől fogva – akkor is ha a meccset futások nélkül indítja egy adott csapat. A Rams vereségei ugyan ellenpéldának számítanak, de az tudatos defense gameplan volt, nem egy átlagos meccs folyása. Ezért éri annyi kritika a Seattle-t, hiszen elpocsékolt a Cowboys ellen egy csomó downt arra, hogy „megalapozza” a működésképtelen futójátékát, miközben Wilson ezzel aktív szemlélővé minősült vissza. Amikor pedig látták, hogy nem működik a bevált módszer, nem váltottak.

Nem váltott a Ravens sem, de ők nem is tudtak volna a Chargers ellen valószínűleg. Míg a Seattle-nél az edzői stáb nyakába varrjuk a kiesést, addig Baltimore-ba Lamar Jackson irányító limitációjának írjuk be. Az ő esetükben ez kevésbé fájó talán, mivel ezt már Jackson beállításakor tudtuk, hogy akármeddig is jutnak, biztos, hogy egy ilyen meccsen fognak búcsúzni – ahol az ellenfelet a zsebből passzolva kellene megverni.

A Super Bowl másik résztvevője, a Patriots is reagált a kihívásokra. Szembe menve az NFL jelen trendjeivel, James Develin fullbacket középpontba állítva akarték megszállni a pályát a Chiefs ellen (többek között). Rob Gronkowskit, az elmúlt évtized legnehezebben levédekezhető célpontját olykor teljesen blokkoló üzemmódba minősítették vissza, és úgy használták az állományukat, köztük a rekord mennyiségű passzt kapó James White tailbacket, ahogy azt az ellenfél felkínálta.
A New England kerete nem alkalmas arra (már), hogy bármilyen ellenfelet le tudjon győzni egy előre kitalált játékkal, de abban nagyon jók, hogy rátaláljanak, hogy mi működik és azt egész meccsen át ismételgetik, ha kell. Úgy persze könnyű, hogy akár háromszor egymás után megdobja a harmadik és hosszút a hosszabbításban Brady…

A meccs közbeni management vasárnap is kulcskérdés lesz a végső győztest illetően, akár Sean McVay és Bill Belichick, akár Josh McDaniels és Wade Phillips külön párharcát vesszük alapul az oldalvonalnál. Biztos, hogy a Rams és a Patriots is jó tervvel készül a párharcokra és biztos, hogy nem csak eggyel. Lesz olyan, aki meglepi a másikat? Lesz rá válasz?
Sok csapat szurkolója már azt is aláírná, ha egy normális gameplant összerakna a vezetőedzője egy alapszakasz-meccsre, nem hogy ilyen nüansznyi részletekben gondolkodjon. Ezért is lesz megint jó februárban NFL-t nézni.