Miért nem jutottunk be? • SportTV

Miért nem jutottunk be?

admin avatar admin 2019. 01. 14. 14:45    
Olvasási idő: 5 perc

Miközben az NFL idény a legtöbb csapatnak véget ért, és sok helyen már a következőt tervezgetik, érdemes mérleget vonni és rámutatni, hogy ki miért nem érte el a célját. A cél alapvetően mindenhol a bajnoki cím, de a realitások talaján maradva az első lépés ehhez a rájátszásba jutás. Húsz csapatnak ez nem sikerült, róluk lesz most szó.

Arizona Cardinals (3-13)

Miért nem jutottak be? Félkésznek sem nevezhető támadósorral és rutintalan vezetőedzővel nehéz az újrakezdés.
Miért lesz jobb 2019? Levonják a tanulságot, hogy miként nem szabad Josh Rosent kényelmetlen helyzetbe hozni és úgy alakítják majd a csapatot körülötte (új játékosok + új edzői stáb), hogy a fejlődése beindulhasson. Az 1/1-es évnél minden jobb, könnyű lesz előrelépni a top cetli miatt is, de a lényeg az ifjú QB javulása kell, hogy legyen.

San Francisco 49ers (4-12)

Miért nem jutottak be? Mert Jimmy Garoppolo sérülése után tudat alatt mindenki elkönyvelte, hogy véget ért az idény szeptemberben.
Miért lesz jobb 2019? Mert volt egy évük élesben tesztelni az állományt, realizálni a gyengeségeket főleg a defense-ben és nem kell világmegváltó manővereket tenni a csapat körül, hogy jelentősen megugorjon a győzelmek száma. A legtöbb gyengélkedő franchise egy briliáns offenzív elmét keres, nekik pedig már ő adott.

New York Jets (4-12)

Miért nem jutottak be? Senkitől sem lehetett extrát várni. A játékosállományban és az edzők között is főként szorgos iparosok dolgoztak, nem a meccseket eldöntő egyéniségek.
Miért lesz jobb 2019? Van pénzük, hogy ezen változtassanak és Sam Darnoldot tovább építsék. Az első lépés itt is megtörtént egy támadó hátterű főedző kinevezésével, már csak az okos költekezést kellene elkezdeni, ami ritkán sikerül.

Oakland Raiders (4-12)

Miért nem jutottak be? Mert annyira nem is akartak Grudenék bejutni? Az újjáépítési folyamatnak ritkán látjuk azt a szakaszát, amikor ledózerolják az előző épület maradványokat, de már erre is van példa.
Miért lesz jobb 2019? Kezd megszűnni az összeférhetetlenség. Jon Gruden kigyomlálja maga körül az ellentmondókat és elkezd mindenki egy csónakban evezni remélhetőleg. A keretbe meg fog érkezni számos fiatal játékos, akik lehet, hogy eleinte botladozni fognak, de nekik könnyebb lesz megbocsátani, mint a meglett veteránoknak.

Tampa Bay Buccaneers (5-11)

Miért nem jutottak be? Mert egy játékosuk sincs, aki stabil teljesítményre képes Mike Evans-t leszámítva.
Miért lesz jobb 2019? Megérkezik a rutin és a remélhetőleg győztes mentalitás Bruce Arians-szel, aki tudja hogyan épül fel egy playoff-kaliberű gárda, hiszen több helyen is tagja volt hasonlónak. Játszótéri foci helyett szabályozott játék jön, a megszokott kilengések nélkül.

New York Giants (5-11)

Miért nem jutottak be? A fontos pozíciókban nem azok az emberek vannak, akiknek kellene. Az Eli Manning-kérdéskör mellett Pat Shurmur mint főedző, Saquon Barkley mint 1/2-es választás visszatérő egymásra mutogatást generált az elégedetlenkedők között, de az se segített, hogy Odell Beckham a szezon végén már nem volt játékra alkalmas.
Miért lesz jobb 2019? Talán Beckham (és Engram) végigjátsza majd a szezont. Talán sikerül kicsit foltozni a védelmen. Talán draftolnak első körben valakit, akivel párban Barkley jobban néz ki. Talán elmozdulnak a patthelyzetről, amit Eli mozdíthatatlansága eredményez.

Jacksonville Jaguars (5-11)

Miért nem jutottak be? Mert tévesen azt hitték, hogy a 2017-es idény nagyobb változtatás nélkül lemásolható.
Miért lesz jobb 2019? Megtapasztalták, hogy egy jó év nem tette önjáróvá a Jaguars-t, mint sikeres franchise és a pár éve elkezdett jó mintát követve még több kiemelkedő játékost igyekeznek a városba csábítani. Pénzük már nincs annyi mint korábban, de vannak feláldozhatóik.

Detroit Lions (6-10)

Miért nem jutottak be? Matt Patriciának ki kellett próbálni saját kezűleg, hogy a new england-i minta tényleg nem működik máshol. Sokan megtapasztalták már ezt, most ő is túl van rajta.
Miért lesz jobb 2019? Jöhet a saját út és a vérfrissítés, ami ebből a középszerből csak jó irányba mozdíthatja el a csapatot.

Buffalo Bills (6-10)

Miért nem jutottak be? Túl sok limitált képességű „no-name” játékosnak kellett volna kiemelkedően jól teljesíteni és a jó coachingnak is van egy határa.
Miért lesz jobb 2019? Eldőlt, hogy Josh Allen az emberük és ezzel egy bizonytalansági faktor megszűnik. Az ő erősségeire építve kezdhetnek el tervezgetni és igazolni, hogy ne 16 különböző kezdőcsapat fusson ki a gyepre 16 meccs alatt, mint legutóbb.

Denver Broncos (6-10)

Miért nem jutottak be? Tévesen azt hitték, hogy egy Keenumra vannak tőle, hogy ők legyenek a 2017-es Vikings (vagy a 2015-ös Broncos.)
Miért lesz jobb 2019? A közutálatnak örvendő Vance Josephet kirúgták, miközben a kinevezett Vic Fangio egy népszerű szakember, szóval legalább nem júliusban kezdik el temetni a szezont a drukkerek. Miután képi bizonyítékot kaptak róla, hogy Keenum nem királycsináló, így a csapatépítés is átgondoltabb mederben történhet.

Cincinnati Bengals (6-10)

Miért nem jutottak be? Volt egy patikamérlegen kiszámolt emberállomány, amivel életképes játékot tudtak letenni az asztalra egy ideig, de már ott is egyetlen komoly sérülésre voltak, hogy mindez dugába dőljön. Végül kettő is beütött.
Miért lesz jobb 2019? Marvin Lewis nélkül új lapot indítanak, ami ugyan lehet, hogy nem lesz ennyire masszív, de legalább adott az esély, hogy a tetőt nem a wild-card kör fogja jelenteni. A radar alatt továbbra is békésen lehet dolgozni.

Green Bay Packers (6-9-1)

Miért nem jutottak be? Sok idényben sikerült átlendülni Mike McCarthy szerencsétlen döntésein, de most betetőzött minden, év közbeni kirúgása után pedig már lélekben sokan a holtszezont élték.
Miért lesz jobb 2019? Nincs bűnbak, akire rá lehetnek húzni minden vereséget. Adott a lehetőség egy koncentrált játékra, normális végjátékra és egy elégedett Aaron Rodgers-re. Nem kell megváltani a világot a nagy fordulathoz, hiszen ez egy alulteljesítő csapat, nem pedig tehetséghiányos.

Miami Dolphins (7-9)

Miért nem jutottak be? Akkora csodára még nem állt készen a világ, a hét győzelem is meglepően sok a körülményeket tekintve.
Miért lesz jobb 2019? Nehéz kérdés. Kevesebb lesz a sérülés? Adam Gase már biztosan nem fogja elüldözni a konfrontálódó játékosokat. Bombaerős holtszezon szükséges.

Atlanta Falcons (7-9)

Miért nem jutottak be? Végül nem az ő sérültlistájuk lett a leghosszabb, de mivel korán kezdték, így a legtöbb kihagyott meccs címe is sokat mondó.
Miért lesz jobb 2019? Dan Quinn kezébe veszi a védelem koordinálását, és egy jó ismerős visszatér, hogy megcsinálja ugyanezt a támadókkal. A sebesültek máris jobban vannak.

Washington Redskins (7-9)

Miért nem jutottak be? Az ellenfelek már a csereirányítót sem tisztelték annyira, nem hogy a harmadik- negyedik számút, így beálltak mindannyian Adrian Peterson elé, hogy próbáljon úgy futni. Nem tudott.
Miért lesz jobb 2019? Még egyszer nem lehet ekkora pech-szériájuk. Az NFL legöregebb csapataként ugyanakkor át kell gondolni, hogy érdemes-e még egyszer nekifutni egy idénynek hasonló összetételben.

Carolina Panthers (7-9)

Miért nem jutottak be? Megfájdult Cam válla, ez a defense pedig már nem tudja lezárni/megnyerni a meccseket hétről-hétre.
Miért lesz jobb 2019? Cam válla újra jó lesz és a defense is megkapja azt a ráncfelvarrást, amit a támadók az előző pár holtszezonban.

Cleveland Browns (7-8-1)

Miért nem jutottak be? Adtak két hét fórt a ligának Mayfieldet jegelve, aztán még egy kicsit, Hue Jacksont foglalkoztatva.
Miért lesz jobb 2019? Már az elejétől Mayfield kezd és Kitchens hívja a playeket. Ennyire könnyű.

Minnesota Vikings (8-7-1)

Miért nem jutottak be? Kirk Cousins túl sok ütést kapott, az ellenfelek védőfalai pedig túl keveset.
Miért lesz jobb 2019? Irányítót a legnehezebb szerződtetni, de ők megoldották. Most más posztra kell játékos, azt is megoldják majd. Csak új lyuk ne legyen!

Tennessee Titans (9-7)

Miért nem jutottak be? A kényszerű, múltszázadi darálós futball már csak ennyire elég.
Miért lesz jobb 2019? Mariota könyökénél többet emlegetett testrész nem volt az államban, de valószínűtlen a duplázás. Megint új offense-t installálnak majd, amiben lehet a QB is megtalálja számításait. Két év nyomozás után, immár tudják, hogy Derrick Henry hogyan lehet hatékony. Ha mákjuk van, gond nélkül visszatér Delanie Walker is.

Pittsburgh Steelers (9-6-1)

Miért nem jutottak be? Túl sok volt az egó.
Miért lesz jobb 2019? Újra rájönnek majd, hogy az amerikai futball egy csapatsport.

A fenti névsorból 5-6-7 csapat 2019-ben rájátszásban fog szerepelni. Nagy eséllyel valaki utolsó lesz ugyanakkor, de az év ezen szakaszában fő az optimizmus!