Megjönnek-e a győzelmek Milton Keynesbe? • SportTV

Megjönnek-e a győzelmek Milton Keynesbe?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 06. 08:33    
Olvasási idő: 2 perc

Elképesztő első fordulóval indult a Premier League 2021-es küzdelemsorozata. Az ót párosításból csak egyetlenegyben született döntés, az előző finálé visszavágóján a vesztes Nathan Aspinall valóban visszavágott Glen Durrantnak az angol házi rangadón. A többi négy párban egyaránt döntetlenül végeztek a küzdő felek. A kedd kérdése: folytatódik a remiáradat, vagy elkezdenek nyerni (és veszteni) a játékosok.

MVG és Snake Bite mér vb- és PL-döntőt is vívtak egymással, mosat rangjuk alapján övék a "nap mérkőzése" kedden este (Fotó: Getty Images)(

Az első párban a mezőny második legidősebb, második legdekoráltabb és a PL-győzelmek számát tekintve is második dartsosa, Gary Anderson az egyik újonccal, José de Sousával csap össze. A népszerű Gary még nem játszott a polgári foglalkozását feladó, tulajdonképpen második évét profi versenyzőként taposó portugállal.

Hasonlóan nincs előzménye a következő mérkőzésnek sem, egy másik döntetlennel nyitó újonc, Jonny Clayton mérkőzik meg a címvédő, de a mezőnyben eddig egyedül vesztes Glen Durranttal. Nem mellesleg: tavaly az angol újoncként első évében győzelemmel zárta a ligát, jelentős szenzációnak számítana, ha a walesi hasonlóképpen cselekedne.

Nathan Aspinall az egyetlen, akinek esélye van dupla győzelemmel inditani a 2021-es PL-sorozatot (Fotó: PDC/Lawrence Lustig) 

Dimitri Van den Bergh – másik két újonctársához hasonlóan – pontszerzéssel kezdte PL-szereplését, méghozzá az ötszörös győztes Van Gerwentől vett el egy pontot. Ellenfele, Nathan Aspinall az első kör egyetlen győzteseként vezette a táblázatot hétfőn este. Afféle „juniorrangadót” vívhatnak, hiszen csak ők ketten vannak harminc év alatt a mezőnyben. Mégis nyolc éve játszották első meccsüket, a 2014-es Q-Schoolon, azt és a következő hármat egyaránt az angol nyerte meg, a legutóbbi hármat viszont a belga. Ezek közül a legnagyobb csatát a tavaly novemberi Grand Slam of Dartson vívták, a negyeddöntőben, amelyet végól 32 leges küzdelemben nyert meg Van den Bergh.

A negyedik párosítás tekinthető a nap meccsének, hiszen a tavalyi vb-döntő visszavágóján csap össze a világrangsor jelenlegi 2. és 3. helyezettje, Michael van Gerwen és Peter Wright, s a világelső kényszerű távollétében ennél erősebb kettős nincs is a mezőnyben. Eddig több mint 80 mérkőzést vívott a holland és a skót klasszis, és az összesítés tetemes MVG-fölényt mutat, a tar holland zseni több mint háromszor annyi győzelmet mondhat magáénak, mint az extravagáns hajviseletű és öltözetű skót. Csak a Premier League-ben tucatnyi alkalommal mérkőztek meg, többek közt a 2017-es döntőben is, amelyben epikus nagy csatában 11–10-re győzött Van Gerwen. Ugyanakkor viszont nemcsak a 2020-as vb-döntőt nyerte meg Wright, hanem legutóbbi csatájukat is, még tavaly szeptemberben a Players Championship egyik németországi versenyének elődöntőjében, döntő szettben 7–6-ra.

James Wade-é a feladat, hogy pótolja a vírus miatt távol maradó világelsőt (Fotó: GETTYIMAGES)

Az est záró mérkőzésére két angolt, a „last minute” beugró James Wade-et és Rob Crosst szólítják a színpadra. Ők mindketten játszottak már döntőt is a ligában, tíz év különbséggel, s mindketten 100 fölötti körátlaggal kaptak ki koruk meghatározó klasszisától, Wade Phil Taylortól, Cross MVG-től. Egymás elleni mérlegük tökéletes egyensúlyban van (8-8 győzelem), viszont három PL-meccsükből Cross nyert eggyel többet, a maga vesztes döntőjét éppen kedd esti ellenfele 10–5-ös legyőzésével érte el a tavalyelőtti elődöntőben.

Kapcsolódó

A 2021. ÉVI PREMIER LEAGUE 2. NAPJÁNAK PROGRAMJA

Gary ANDERSON (skót)–José de SOUSA (portugál)
Kora: 50, ill. 46 év. A világranglistán: 6., ill. 14. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 9, ill. 0. Legjobb PL-szereplése: győztes (2011, 2015). Eddigi mérlegük: még nem játszottak. PL-mérlegük: 0–0. Legutóbbi mérkőzésük: – .

Jonny CLAYTON (walesi)–Glen DURRANT (angol)
Kora: 37, ill. 41 év. A világranglistán: 17., ill. 12. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 0, ill. 1. Legjobb PL-szereplése: – , ill. győztes (2020). Eddigi mérlegük: még nem játszottak. PL-mérlegük: 0–0. Legutóbbi mérkőzésük: – .

Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Nathan ASPINALL (angol)
Kora: 26, ill. 29 év. A világranglistán: 9., ill. 10. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 0, ill. 1. Legjobb PL-szereplése: – , ill. döntős (2020). Eddigi mérlegük: 7 m., 3 Van den Bergh, 4 Aspinall-gy. PL-mérlegük: 0–0. Legutóbbi mérkőzésük: Van den Bergh–Aspinall 16–15 (Grand Slam of Darts, negyeddöntő, 2020. 11. 20.)

Michael VAN GERWEN (holland)–Peter WRIGHT (skót)
Kora: 31, ill. 51 év. A világranglistán: 2., ill. 3. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 8, ill. 7. Legjobb PL-szereplése: győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2019), ill. döntős (2017). Eddigi mérlegük: 84 m., 62 Van Gerwen-, 20 Wright-gy., 2 d. PL-mérlegük: 8–2–2. Legutóbbi mérkőzésük: Wright–Van Gerwen 7–6 (Players Championship 14., Niederhausern, elődöntő, 2020. 9. 12.)

James WADE (angol)–Rob CROSS (angol)
Kora: 37, ill. 30 év. A világranglistán: 7., ill. 5. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 10, ill. 2. Legjobb PL-szereplése: győztes (2009), ill. döntős (2019).  Eddigi mérlegük: 16 m., 8 Wade-, 8 Cross-gy. PL-mérlegük: 1–2. Legutóbbi mérkőzésük: Wade–Cross 10–7 (UK Open, nyolcaddöntő, 2020. 7. 21.)

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport1 20:00  a második forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakértő: Ziegenhám Medárd)

Cookie beállítások