Jayson Tatum átírta Bostonban Larry Bird egyik rekordját • SportTV

Jayson Tatum átírta Bostonban Larry Bird egyik rekordját

2021. 04. 10. 20:40    
Olvasási idő: 2 perc

Már nem Larry Bird az a játékos, aki a Boston Celtics történetének legfiatalabbjaként tudott eljutni 50 pont fölé egy meccsen. Tegnaptól Jayson Tatum a csúcstartó, aki karriercsúcsot jelentő 53 pontot szórt a Minnesota Timberwolves ellen.

Két pont a zsákban. (Fotó: twitter / @ESPNStatsInfo)

Az NBA történetének két legtöbb bajnoki címét szerző csapata a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers, mindketten 17 elnökséggel büszkélkedhetnek. Legendás dinasztiák, óriási csapatok és Hall of Famer játékosok tömkelege boldogította e két csapat szurkolóit. Ha tehát két ilyen múltra visszatekintő csapatban vagy csúcstartó valamiben, akkor tényleg valami történelmit tettél. Hát még akkor, ha az illetőt, akit megelőzöl, Larry Birdnek hívják…

Tegnap ugyanis Tatum és a Celtics a Minnesota Timberwolves ellen játszott, és győzött hosszabbításban 145-136-ra.

A győzelemben elég vastagon benne volt Jayson Tatum, aki karriercsúcsot jelentő 53 pontot szorgoskodott össze, leszedett mellette 10 lepattanót is. 17 pontról jöttek vissza a bostoniak, és Tatum a második félidőben és a hosszabbításban volt a legjobb formában, ezekben szerzett 35 pontot:

…és akkor Larry Bird:

  • Tatum ezzel minden idők legfiatalabb Celtics-játékosa lett, aki legalább 50 pontott szerzett. 23 évesen és 37 naposan villant. Bird 26 évesen és 113 naposan érte el először ezt a bravúrt.
  • Larry Bird 1985-ben 60 pontig egy meccsen. Azóta Tatum az első játékos, aki az alapszakaszban legalább 53 pontot dob a Celticsben. Bár Isaiah Thomasnak 2017-ben volt egy playoff-meccse, amikor 53-ig jutott.
  • Bird volt az utolsó játékos Bostonban, aki 50 pontos 10 lepattanós meccset hozott le, és ez 1989-ben történt.

A Celtics – amelyet a szezon előtt többre taksált szinte mindenki – ezzel a győzelemmel újra 50 százalék felett áll a táblázaton (27-26), hetedik nyugaton és fél meccsre van a biztos playoff-pozíciótól. Tatum úgy néz ki, kiheverte a koronavírus mellékhatásait.

Tatum mellett Zach LaVine is karriercsúcsot ért el, ő az Atlanta Hawkst büntette meg egy ötvenessel (bár ez kevés volt a győzelemhez).

Michael Jordan óta a harmadik Bulls játékos, aki elérte az ötven pontot (Jimmy Butler és Jamal Crawford után). A félidőben 39-nél állt. Az elmúlt 20 évben csak két játékos, Kobe Bryant és Klay Thompson jelentkezett ilyen első félidővel.

NBA-szurkolóknak ajánljuk:

Remek programot tartogatunk még vasárnapra. Szombatról vasárnapra virradóra a fél háromkor kezdődő Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers találkozót nem szabad kihagyni a Sport1-en (vasárnap 11-től ismétlés a Sport1-en). A vasárnap estét bearanyozza majd a Sport1-en 20 órától jelentkező Alley-oop, és a 21 órakor kezdődő Denver Nuggets – Boston Celtics meccs.