Csak a szokásos Luka Magic… • SportTV

Csak a szokásos Luka Magic…

2021. 04. 15. 10:04    
Olvasási idő: 2 perc

Luka Doncic olyan trükkös meccsnyerőt dobott, hogy nem hisz az ember a szemének. A találkozó után edzője, Ricka Carlisle Houdininek nevezi. Pár napja kikerült a netre egy videó, amit még a foci szerelmesei is imádni fognak. Elképesztő a szlovén zseni.

Luka Magic a meccsnyerő után. (Fotó: twitter / @ESPNStatsInfo)

Először csak úgy itt hagyjuk ezt a meccsösszefoglalót:

Aztán, amikor a végére érsz, és leesik az állad, akkor arra kérünk, nézd meg még egyszer a végét:

Meg még egyszer:

Meg még egyszer:

Meg még egyszer:

Szóval Luka Doncic ezzel a lucky shottal (szerencsés dobással) nyerte meg a meccset a Dallas Mavericksnek a Memphis Grizzlies ellen. És ez a lucky shot kifejezés talán nem is helytálló már, mert igazából igazán annak ellenére, hogy ez még csak a harmadik NBA-szezonja, igen szép kollekciója van a szlovén zseninek ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokból:

„Én is meglepődtem, mikor bement. Mondhatni, hogy szerencsés volt” – nyilatkozta a meccs után Luka, akit meg is ünnepeltek a csapattársai, amiről azt nyilatkozta, hogy ez a lehető legjobb érzés.

Az ESPN Stats & Info szerinte amióta Doncic a ligában van (2018-19), ez volt a negyedik olyan hárompontosa az alapszakaszt és a rájátszást is számolva, amit a negyedik negyed vagy a hosszabbítás utolsó öt másodpercében szerez, és ezzel vagy döntetlenre állítja az eredményt, vagy megfordítja az állást. Az elmúlt három szezonban senkinek sincs ennyi. Ez volt a második olyan meccsnyerője, amely klasszikus értelemben vett buzzer beater, azaz lepörög az idő, miközben a labda a levegőben van. Csak neki és Bojan Bogdanicnak van kettőnél több ilyenje.

Szintén az ESPN statisztikája, hogy karrierje során 25 olyan kísérlete volt a meccsek utolsó harminc másodperceiben, amiket vagy az X-ért vagy a fordításért dobott, ezekből 10 bement, ami 40 százalékos eredmény. Ezzel olyan szupersztárokat előz meg, mint LeBron James (57/178, 32%), Kevin Durant (43/143, 30%) vagy Damian Lillard (37/106, 35%).

Csoda, hogy edzője, Rick Carlisle Houdininek hívja? Itt megjegyeznénk, hogy Houdini magyar származású volt, aki a hetedik kerületben született Budapesten, és a világ leghíresebb szabadulóművésze lett.

Aki pedig a focit szereti, annak is van mit mutatnunk Luka képességeiből:

Ezt pár napja csinálta egy meccs előtti bemelegítés során, és Carlisle szerint semmilyen körülmények között nem fogadna arra, hogy Doncic kihagy egy dobást, akármilyen kacifántos, trükkös körülmények között is próbálkozik vele. Ez azért elég hízelgő, nem?

Egyébként nem ez a legfontosabb jelen esetben, de Doncic amúgy 29 pontot dobott, és kiosztott 9 gólpasszt is a biztonság kedvéért, de ezek a számok azért nem szokatlanok tőle, ezek az átlagai ebben a szezonban.

NBA a Sport TV-ben:

Csütörtök éjjel (vagyis pénteken hajnalban) 4 órakor élőben közvetítjük a Sport1-en a Los Angeles Lakers – Boston Celtics meccset, amelyet pénteken 21:30-tól a Sport2-n is meg lehet nézni. A hétvégénk pedig zsófolt lesz európai időpontban zajló meccsekkel. A Sport2-n látható lesz szombaton 22:30-tól a Los Angeles Lakers – Utah Jazz, vasárnap pedig 19 órától a New York Knicks – New Orleans Pelicans, illetve 21:30-tól a Miami Heat – Brooklyn Nets találkozó. Ez elég erős felhozatalnak tűnik. Mindezek mellé érkezik a Trash Talk csütörtökön 18:30-tól a Sport1-en és az Alley-oop szombaton 21:30-tól a Sport2-n (utóbbi közvetlenül a Lakers-Jazz meccs előtt lesz).