Barcelona-Bilbao: A Bilbao másodszor is megpróbál Spanyol Kupát nyerni ebben a szezonban • SportTV

Barcelona-Bilbao: A Bilbao másodszor is megpróbál Spanyol Kupát nyerni ebben a szezonban

2021. 04. 16. 15:17    
Olvasási idő: < 1 perc

Két héten belül másodszor van lehetősége az Athletic Bilbaónak megnyernie a Spanyol Kupát. Az elsőt nem használta ki, mert a Real Sociedad legyőzte a – hivatalosan – 2020-as döntőben, de a szombati Barcelona elleni klasszikuson itt az újabb esély.

Lionel Messi és Iker Muniaín, a két csapatkapitány. (Fotó: Getty Images)

Két hete történt, hogy megrendezték a Spanyol Kupa történetének első baszk derbijét, amelyen a Real Sociedad 1–0-ra legyőzte az Athletic Bilbaót Mikel Oyarzabal tizenegyesével. Azonban a koronavírus miatt 2021-re halasztott 2020-as kupadöntővel nem lehetett kivívni a nemzetközi kupaindulás jogát. A soron következő mérkőzés tétje viszont az El-szereplés, ami a LaLiga jelenlegi állása szerint a Bilbao számára lehet különösen értékes, hiszen pillanatnyilag csak 11. a tabellán a baszk gárda, míg a Barcelona a bajnoki címért csatázik az Atlético Madriddal és a Real Madriddal.

De térjünk a tárgyra! Ez bizony egy újabb Athletic–Barcelona összecsapás, amely a spanyol labdarúgás klasszikusának tekinthető hosszú évtizedek óta. Nem véletlen, hogy ez a két csapat rekordot jelentő nyolcadik alkalommal találkozik a kupadöntőn. Ezzel nem egyedüli csúcstartó ez a párharc, hiszen Real–Bilbao is nyolcszor volt a finálék történetében, míg a Barca és a Real ’’csak’’ hétszer futott itt össze. Az eddigi hét mérkőzésen ötször nyertek a katalánok (legutóbb 2015-ben), és kétszer a baszkok (legutóbb 1984-ben). A kupa történetének két legeredményesebb csapatáról beszélünk, ketten együtt összesen 81 döntős részvételt tudnak maguknak, a gránátvörös-kékek 30-szor, az oroszlánok 23-szor jutottak a csúcsra.

A 2020-21-es bajnokságban egyértelmű a barcelonai fölény, hiszen kétszer is győzni tudtak Messiék (3–2 és 2–1), ellenben a januári Szuperkupa-döntőn Inaki Williamsék örülhettek (3–2), ráadásul ez utóbbi mérkőzés ugyanúgy Sevillában, az Estadio de la Cartujában volt, mint a soron következő rangadó. (A spanyol szövetség négy évre szerződött az annak idején az atlétikai vb-re épített stadionnal kupadöntői lebonyolítására.) Ezek alapján nehéz megmondani, melyikük is valójában most az esélyes, de a 13 rúgott gól alapján minden bizonnyal gólgazdag, izgalmas találkozóra van kilátás.

Athletic Bilbao–Barcelona (Spanyol Kupa-döntő): április 17., szombat 20:45, Sport1 (élő); kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő:  Nyilasi Tibor és Várhidi Péter)

Cookie beállítások