Német-török futballkedd • SportTV

Német-török futballkedd

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 20. 08:32    
Olvasási idő: 3 perc

Rendkívüli hétközi forduló Németországban – az egész idényben csak három ilyen van –, „rendes” hétközi forduló Törökországban – összesen nyolc hasonlót rendeznek a 42-ből –, mi két-két élő meccsel jelentkezünk az általunk követett élvonalbeli bajnokságokból.

Ha Florin Wirtz (fekete szerelésben) felépül, újra szembekerülhet Alphonso Saviesszel (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG

Először a Fatih Karagümrük–Göztepe találkozót közvetítjük, amelyen két tabellaszomszéd találkozik egymással, A 9. isztambuli együtttes fogadja a mögötte három ponttal álló 10. izmirit. A házigazda a négy újonc közül a második legjobban teljesít, csak a Hatayspor áll még nála is jobban, a 7. helyen. A vendég együttes több szállal is köthető a magyar futballhoz. Első török együttesként szerepelt európai kupaelődöntőben, az utolsó VVK-kiírásban, 1969-ben, amelyben éppen az Újpesti Dózsától szenvedett kiütéses vereséget (1:4, 0:4). Kabát Péter személyében magyar válogatott támadója is volt 2002-ben, s ma is található keretében magyar futballista, Megyeri Balázs, aki eddig csupán két alkalommal kapott szerepet az együttesben, tavaly karácsony előtt és után, a Galatasaray (1–3) és éppen a Karagümrük ellen. Utóbbit éppen a keresztény ünnep másnapján, 26-án rendezték, és a Göztepe Cherif Ndiaye góljával a 11. perctől a 77.-ig vezetett is, de az argentin exválogatott Lucas Biglia kiegyenlített, ezzel a csapatot megosztoztak két bajnoki ponton.

Nem ritka jelenet: a kanadai Cyril Larint gólja után köszöntik a csapattársak,a Besiktasból. Ebben az idényben erre 15-ször is volt alkalmuk, többek közt a Sivasspor elleni decemberi bajnoki második találata után is (Fotó:  Getty Images)

A másik találkozón a 8. helyezett Sivasspor fogadja a listavezető Besiktast. A hazai együttes az ötödik helyért versenyt futó öt gárda egyike, az 5. Alanyasport és a 9. Karagümrüköt ugyanis mindössze három pont választja el egymástól (52, 49). A vendég fekete sasok csapata ugyan legutóbb két pontot elhullajtott otthon az Ankaragücüvel szemben, ám összességében kiváló szériában van: a január 31-én a Trabzon ellen elszenvedett 1–2 óta lejátszott 12 bajnokijából egyetlenegyet vesztett csak el (a Kasimpasától kapott ki idegenben 1–0-ra), 8 győzelem és 3 iksz mellett. Eközben a két nagy tradicionális városi rivális, a Fener és a Galata sokkal többször botlott apróbbat-nagyobbat, így vezethet most a fekete-fehér együttes egy meccsel kevesebből 2 ponttal Szalai Attiláék, azonos mérkőzésszámmal pedig 5 ponttal a rekordbajnok előtt. Nem mellesleg a kupában is jól teljesít, ugyan a negyeddöntőn csak 11-esekkel, az elődöntőn hosszabbításban verekedte át magát, de bejutott a fináléba, amelyet május 18-án vív majd meg az Antalyasporral. Az eddigi edzői pályája csúcsát döntögető Serge Yalcin tehát két kiváló edző, az angol Gordon Milne és a legendás Mustafa Denizli örökébe léphet. E két tréner vezette eddig csupán duplázásra, azaz bajnoki és kupagyőzelemre is a BJK-t az 1989–90-es, illetve a 2008–09-es idényben.

KÖLN–LEIPZIG

A tabellán hátulról és elölről a második csapat csap össze a dóm városában. A Bundesliga első bajnoka élet-halál harcot folytat a bennmaradásért, vendége viszont egyre pislákoló bajnoki reményeinek búcsút mondhat, ha nem viszi el mindhárom pontot Kölnből, ahol még sosem kapott ki házigazdájától. (Igaz, sok alkalma nem is volt rá, háromból kétszer nyert, egyszer remizett a Rhein-Energie-Stadionban.)
A hazaiak frissen kinevezett edzője, Friedhelm Funke nagy, 3–0-s „ruhával” rajtolt Leverkusenben szombaton, s most a liga második legjobb alakulata ellen kell bizonyítania. Helyzetét nehezíti egyik legjobb embere, Sebastian Andersson térdsérülése, a svéd támadó aligha játszhat a lipcseiek ellen. Duda viszont visszatérhet a csapatba, amolyan „hamis kilencesként”, abban az esetben Meyer visszalépne a középpályássorba. Drexler kerülhet be még a kezdőbe, Kainz helyén a középpálya bal oldalán. A túloldalon Nagelsmann mester – akit a Flick-affér nyomán egyre többen emlegetnek lehetséges Bayern-trénerként, noha tetemes lelépési összeget kellene fizetnie érte a bajoroknak – két helyen is változtathat: Konaté helyett Halstenberg kerülhet a Gulácsit és Orbánt alapemberként tartalmazó hátsó alakzatba, a középpályán pedig a spanyol Angelinót az osztrák válogatott Haidara válthatja. Kérdéses még a combsérüléssel küszködő Poulsen és a másik osztrák, Sabitzer (vádliproblémák) szereplése is, az ő posztjukon alighanem Adams, illetve Sörloth kerül be a kezdő sípszókor pályára lépő tizenegybe.

Kapcsolódó

KÖLN–LEIPZIG örökmérleg

Összesen: 7 mérkőzés, 1 Köln-győzelem, 2 döntetlen, 4 Leipzig-siker / 8–15-ös gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Kölnben: 3–0–1–2 / 4–7. Kölnben a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: RB Leipzig–Köln 0–0 (Bundesliga, 2020. 12. 19.). A legutóbbi három kölni mérkőzés: 2–4 (2019-20, Bl), 1–2 (2017-18, Bl), 1–1 (2016-17, Bl). A legutóbbi Leipzig-győzelem Kölnben: 2–4 (Bundesliga, 2020. 8. 1.)

BAYERN–LEVERKUSEN  

Joshua Kimmichre, a középpálya egyik oszlopára mindig számíthatott Hansi Flick , és alighanem így lesz az utódjával is, bárki legyen az… (Fotó: Getty Images)

Münchenből ez első nyolc-tíz hírmorzsa, kommentár, jövendölés természetesen Hansi Flick bejelentését variálja, emellett azonban a csapatnak pályára is kell lépnie a Leverkusen ellen, amelyet decemberben csak nagy nehézségek árán sikerült legyőznie a rekordbajnoknak.
Flick mester persze végzi a napi rendes munkáját is, amely során el kell döntenie, hogy kockáztatja-e legújabb könnyebb sérültje, Hernández játékát, vagy a védelem bal oldalát Alaba és Alphonso Davies alkotja majd. Bár az edzőmizéria közepette a Bayern-fanok nem feledkeznek meg Lewandowski csúcsdöntési lehetőségéről sem, a lengyel csatárzseni aligha lép pályára még kedden este az Allianz Arenában.
A Leverkusennek nagyon jó meccs volt szombaton a Kölnnel, Wolf mester alighanem kitart a hármas védő- és a négytagú középpályássor mellett. Ha az előző meccset csípőhajlítóizom-problémái miatt kihagyó Wirtz most játszhat, bekerül a csapatba Diaby helyére. Még egy változás valószínűsithető, Amiri válthatja a chilei Aranguízt, ugyancsak a pálya közepén.

Kapcsolódó

BAYERN–LEVERKUSEN örökmérleg

Összesen: 92 mérkőzés, 57 Bayern-győzelem, 16 döntetlen, 19 Leverkusen-siker / 182–109-es gólkülönbség. A Bundesligában: 83–49–16–18 / 158–99. Münchenben: 44–34–6–4 / 102–37. Münchenben a Bundesligában: 41–31–6–4 / 94–36.
A legutóbbi mérkőzés: Leverkusen–Bayern 1–2 (1–1). G.: Schick, ill. Lewandowski (2) (Bundesliga, 2020. 12. 19.). A legutóbbi három müncheni mérkőzés: 1–2 (2019-20, Bl), 3–1 (2018-19, BL), 3–1 (2017-18, Bl). A legutóbbi Leverkusen-győzelem Münchenben: 1–2 (Bundesliga, 2019. 11. 30.)

SÜPERLIG, 36. forduló. Sport1 15:00 Fatih Karagümrük SK–Göztepe Izmir (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 18:00  Sivasspor Kulübü–Besiktas JK (kommentátor: Haraszti Ádám)
BUNDESLIGA, 30. forduló.
Sport2 18:15  1. FC Köln–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2  20:30 FC Bayern München–TSV 04 Bayer Leverkusen (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)