A lassan 36 éves Chris Paulnak szólt az MVP-rigmus Phoenixben • SportTV

A lassan 36 éves Chris Paulnak szólt az MVP-rigmus Phoenixben

2021. 04. 29. 18:41    
Olvasási idő: 3 perc

Ráadásul nem ok nélkül. Olyat szezont fut az irányítózseni a Phoenix Sunsszal, ami miatt nagyon sokáig hálálkodhat a Suns szurkolótábora. Az arizonai csapat már biztosan ott lesz a rájátszásban, ilyen utoljára 11 éve volt. Ebben nagyon vastagon benne van Chris Paul keze.

MVP, MVP, MVP. (Fotó: Getty Images)

Milyen jó, hogy van már néhány néző az NBA-meccseken, mert ilyen szép pillanatokat köszönhetünk azoknak, akik kilátogatnak a csarnokokba:

Itt épp az történik, hogy a Phoenix-i publikum annak a Chris Paulnak tiszteleg az MVP-rigmussal, aki május hatodikán lesz 36 éves. Miért? Nos, egyrészt azért, mert a Suns 109-101-re nyert a Los Angeles Clippers ellen. Úgy, hogy Chris Paul 28 pontot dobott, és kiosztott 10 gólpasszt, ráadásul a második félidőre tartogatta a jelentős részét: összesen 25 pontot szerzett, a negyedik negyedben egyedül 15-öt. Ez volt karrierje 215. legalább 20 pontos és 10 gólpasszos meccse, amivel az ESPN Stats & Info adatai szerint az örökranglista ötödik helyén áll pillanatnyilag Isiah Thomassal. Csak Oscar Robertsonnak, Magic Johnsonnak, LeBron Jamesnak és Russell Westbrooknak van több ilyen.

Ezzel a győzelemmel biztosította helyét a rájátszásban a Suns, ez utoljára 2010-ben sikerült neki. Az NBA történetének ötödik leghosszabb sorozata volt ez (A Sunsnál régebben csak a Sacramento Kings látott rájátszást, még 2006-ban), és hogy érezzük, milyen régen volt már: abban a csapatban még Steve Nash, Amar’e Stoudemire, Jason Richardson, Grant Hill és Channing Frye játszott. Pillanatnyilag 71 százalékos győzelmi mutatóval második a ligában az alakulat (2007 óta nem zárt ilyen jó mérleggel), és a rájátszás előtt nagyon hízelgő, hogy a szezon során eddig 24-9-re áll az 50 százaléknál jobban álló ellenfelek ellen.

Chris Paul nyári érkezése nagyon kellett a Phoenix Suns feltámadásához. Igaz, az előző szezont is nagyon szépen zárták Devin Bookerék (8 győzelemmel a buborékban), de az egyrészt nem párosult azzal, hogy ott legyenek a legjobb 16 között, másrészt Chris Paul feljebb helyezte őket egy polccal. Aki azt hinné véletlen mindez, nézze csak meg ezt a statisztikát (pár nappal korábbi, de az arány tökéletesen kiolvasható belőle):

Tehát Chris Paul megszerzésével minden csapata erősebb lett pályafutása során az NBA-ben. A liga jelenlegi legjobb klasszikus értelemben vett irányítójának a kisujjában van ez a játék. Minden pillanatban tudja, hol kell állnia, és mit kell csinálnia. Lehetséges, hogy az egyéni statisztikái nem a legjobbak, de akkor és úgy cselekszik, amikor és ahogyan a csapatának épp szüksége van rá. Sokan felkapták a fejüket az All-Star-gála előtt, hogyan volt lehetséges az, hogy a Sunsból Paul került be első körben az All-Star-keretbe, és nem a 25 pont felett átlagoló Devin Booker, de a magyarázat talán ebben van tényleg. Chris Paullal egyszerűen sokkal jobb lett a Suns, és a nap végén Booker is azt érzi minden bizonnyal, hogy Paul nagyban hozzájárult ahhoz, hogy pályafutása során először játszhat majd a rájátszásban. A két napja a Knicks elleni meccsnyerő triplája remek példa erre:

Az szintén Paulhoz tartozik, hogy ő épp akkor, 2010-ben hagyott ki utoljára playoffot, amikor a Suns legutóbb ott volt. Ez lesz a 11. playoffja zsinórban, az aktív játékosok közül egyedül James Harden tud ennél többet (neki az idei a 12. lesz). Hgy tudjuk-e még fokozni Chris Paul hőstetteinek számát? Igen: 180 pont választja el attól, hogy elérje a 20.000 pontos határt, de a közelmúltban a 10.000 gólpasszos határt már átlépte (az örökrangsor 5. helyén áll), labdaszerzésben is ötödik (2320-szal). Ha a hátralévő 10 meccsen (vagy a következő szezon elején) összejön neki ez a 180 pont,

ő lesz az NBA történetének első játékosa, aki belép a 20.000 pontos / 10.000 gólpasszos klubba.

Csoda, hogy most már nem csak a nézők, de a szakértők is elkezdtek azon gondolkodni, hol is helyezkedik el Chris Paul a szezon MVP-ranglistáján…

NBA a Sport TV-n:

Jövünk majd szép számmal NBA-meccsel erre a hétvégére is. Pénteken hajnalban (3 órakor) a Sport1-en élőben közvetítjük a Denver Nuggets – Toronto Raptors meccset, amit megismétlünk pénteken 21 órától a Sport2-n. Vasárnap hajnali 4-től a Los Angeles Clippers – Denver Nuggets találkozóval jelentkezünk a Sport2-n, amit délben is lehet majd pótolni ugyanezen a csatornán. Este 21:30-kor egy keleti rangadót is láthatunk majd a Sport1-en, a Milwaukee Bucks és a Brooklyn Nets csap majd össze. Ez utóbbi előtt, vasárnap 20:30-tól jelentkezik majd az Alley-oop Csabival és Bazskával.