Eddig a balhéiról hallottunk, most megdöntötte LeBron James rekordját • SportTV

Eddig a balhéiról hallottunk, most megdöntötte LeBron James rekordját

2021. 04. 30. 18:40    
Olvasási idő: 3 perc

Kevin Porter Jr. neve nem az, amit minden közepes kosárlabdarajongó ismer, aki viszont tudja, ki ő, az is inkább rosszakat hallott róla, mint jókat. Nem is olyan régen jóformán a semmiért mondott le inkább róla egykori csapata, a Cleveland Cavaliers, így a Houston Rocketshez került, ahol előbb ellógott egy sztriptízbárba, majd összehozott úgy egy 50 pontos, 11 gólpasszos meccset, hogy még nincs 21 éves.

Megvillantotta tehetségét Kevin Porter. (Fotó: twitter / @HosutonRockets)

Mindössze három játékos volt képes arra tegnap estig, hogy a 21. születésnapja előtt dobjon legalább 50 pontot egy NBA-meccsen. Brandon Jennings volt a legfiatalabb, 20 éves és 52 napos, LeBron Jamesnek kétszer is sikerült, és Devin Booker a harmadik személy. Melléjük iratkozott fel a Houston Rockets játékosa, Kevin Porter Jr, aki 50 pontot – közte 9 hárompontost – szórt 5 nappal a 21. születésnapja előtt a Milwaukee Bucks ellen. Ráadásul ő az 50 pont mellé 11 gólpasszt is kiosztott, ezzel pedig

minden idők legfiatalabb, legalább 50 pontos és 10 gólpasszos dupla-duplázója lett.

Eddig egy bizonyos LeBron James volt a csúcstartó a maga 23 évével.

A 143-136-os Rockets-győzelemmel zárult meccs összefoglalójában látszik, hogy a találkozó legelején az ellenfélnél megsérült Giannis Antetokounmpo, de állítólag nem olyan súlyos az állapota:

Porter egyéni összefoglalója:

A Houston Rockets szurkolóinak nem annyira szokatlan, hogy valaki ilyen támadójátékot mutat be, és hogy bal kézzel így dobálja a triplákat is (Porter most kilencet dobott), hiszen James Harden nem egyszer megcsinálta ezt a csapatnál.

Porter Jr. egyébként épp egy eltiltásból tért vissza, ugyanis pár hete Sterling Brownnal elmentek Miamiban egy sztriptízbárba, amit természetesen nem engedélyez az NBA jelenlegi COVID-szabályozása. Ennek az lett a vége, hogy Brownt megtámadták, kórházba szállították, míg Porternek ki kellett hagynia pár meccset, mert megszegte a liga egészségügyi protokollját. Nem ez volt az első ilyen esete a kosarasnak, és ami azt illeti, már gyerekkorától vonzza a baj őt is, és a családját is. Seattle-ben nőtt fel, és mindössze négyéves volt, amikor édesapját – aki csak segíteni akart valakinek, akit megtámadtak – ötször meglőtték, és belehalt sérüléseibe.

Porter apukása is kosárlabdázott, és a fia követte ezen a pályán. A legendás Seattle-i Rainier Beach gimnáziumba járt (ahova édesapja is), itt egy csapatban játszott Dejounte Murray-vel, aki ma már a San Antonio Spurs egyik legjobbja.

Az NCAA-ben a USC-t választotta, ahol egy ideig maga a főiskola tiltotta el  magatartásproblémái miatt. Szó volt róla, hogy iskolát vált, de nem tette, játszott a szezon utolsó meccsein, és jelentkezett az NBA-draftra. 2019-ben a Milwaukee Bucks választotta ki a 30. helyen, de a Detroit Pistonson keresztül a Cleveland Cavaliershez került. Collin Sexton, Darius Garland és Cedi Osman mellett nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, de többször is megcsillogtatta tehetségét, 23,2 percet játszott meccsenként, és 10 pontos átlagot hozott össze. Újoncszezonja legjobb meccsén a Miami Heat ellen 30 pontot dobott, és leszedett 8 lepattanót.

A Cavaliers számára már márciusban véget ért az előző szezon, és bár a csapat tervezett Porterrel, ezekből már nem lett semmi. Novemberben egy ittasan elszenvedett közlekedési baleset, illetve a baleset során a kocsiban talált fegyver és marihuána miatt került be a hírekbe. A vádakat ejtették ellene, de sokáig nem állt az ügye miatt a csapat rendelkezésre, egy másik incidens miatt pedig soha többet nem láttuk már a Cavaliersben játszani. Januárban a csapathoz került Taurean Prince, aki megkapta Porter korábbi öltözőszekrényét. A „költöztetésen” Porter bepöccent, ordítozott és balhézott a vezetőkkel, akik ezután kiüríttették vele a szekrényét, majd közölték a keret tagjaival, hogy a játékos már nem a csapat tagja. Állítólag a Cavs mindent megtett korábban azért, hogy integrálják a kosarast, akinek a közösségi médiában is voltak problémás posztjai, de ezután az eset után elengedték a kezét. A Houston Rockets keretében azonban találtak neki helyet, egy 55. helyig védett jövőbeli draftjoggal nem kockáztattak túl nagyot, ezt küldték el Ohióba. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kapja ezt meg a Cavaliers, ha a Rockets draftjoga az 56-60. helyig csúszna valamikor. Még az is lehet, hogy ez a csere volt a jelenlegi Rockets-vezetés eddigi legjobb húzása.

Először csak a G-Leagueben jutott szóhoz, de márciusban bemutatkozott új csapatában, jóformán azonnal kezdőként számoltak vele (23 meccsén 20-szor kezdett), volt már több jó meccse is.  Most volt pár nap szünete a sztriptízbáros eset miatt, és ezzel az ötvenessel tért vissza. Úgy tűnik, a Rockets a megfelelő csapat számára. John Wall kiválásával ráadásul még több szerepet kell majd magára vállalnia a szezon hátralévő részében, és ne felejtsük, még nincs 21 éves.

NBA a Sport TV-n:

Jövünk majd szép számmal NBA-meccsel erre a hétvégére is. Pénteken 21 órától a Sport2-n megismételjük a Denver Nuggets – Toronto Raptors meccset. Vasárnap hajnali 4-től a Los Angeles Clippers – Denver Nuggets találkozóval jelentkezünk a Sport2-n, amit délben is lehet majd pótolni ugyanezen a csatornán. Este 21:30-kor egy keleti rangadót is láthatunk majd a Sport1-en, a Milwaukee Bucks és a Brooklyn Nets csap majd össze. Ez utóbbi előtt, vasárnap 20:30-tól jelentkezik majd az Alley-oop Csabival és Bazskával.