Az April Madness után jön a May Madness • SportTV

Az April Madness után jön a May Madness

2021. 05. 02. 14:18    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA-ben az April Madness három rutinos irányító varázslatáról szólt elsősorban az NBA-ben. Steph Curry, Chris Paul és Russell Westbrook sorra dönti a rekordokat, vagy tart a következő nagy mérföldkő felé. Lehet, hogy nem ők lesznek a főszereplői a May Madnessnek, de május elseje alapján nem fogunk unatkozni.

Westbrook és Curry őrült áprilist produkált. (Fotó: twitter / @warriors)

Anélkül, hogy részleteznénk minden csodatettet, amit végrehajtott a Curry-Paul-Westbrook csodatrió, azért egy-két adat megmutatja, milyen kolosszális játékosokról beszélünk.

  1. Steph Curry 33 évesen 96 hárompontost dobott áprilisban, soha senki nem dobott ennyit egy hónapon belül az NBA-ben. Ráadásul ő kihagyott egy meccset a hónapban, és volt négy olyan találkozó, amin legalább 10-szer betalált a vonalon túlról.
  2. Russell Westbrook 32 évesen 14 tripladuplát hozott össze áprilisban, soha senki nem szerzett még ennyit egy hónapban. Kettő olyan meccse volt, amin nem tripla-duplázott, és abból az egyiken megvolt neki a 10 lepattanó, de csak 9 gólpasszig jutott. Már csak négyszer kell ilyen teljesítményt nyújtania, és beéri az örökranglistát vezető Oscar Robertsont. Neki 177 van, Robertsonnak 181.
  3. Chris Paul lassan 36 évesen (május hatodikán lesz 36) szépen lassan bekerült az MVP-díj esélyesei közé. A Phoenix Suns karmestere versenyképes csapatot varázsolt az egyébként is tehetséges csapatból, úgy, hogy remekel a pályán. 168 pont választja el attól, hogy ő legyen az NBA történetének első játékosa, aki eléri a 20000 pontos és 10000 gólpasszos határt.

Ez nem semmi.

Többek között miattuk eshetett le folyamatosan az állunk áprilisban (meg például Kevin Porter Jr és Jayson Tatum miatt is, előbbi 50 pontot, utóbbi hatvanat dobott a napokban), de úgy néz ki, a május sem lesz semmi. Csak egy példa tegnapról:

Az Oklahoma City Thundert 57 ponttal verte el az Indiana Pacers Oklahoma Cityben (152-95). Soha nem vertek még el így csapatot az NBA-ben. Soha. A negyedik negyedben már 67 pont is volt az előny, ami már nagyon közel volt az NBA történetének legnagyobb veréséhez, amit a Cleveland Cavaliers mért a Miami Heatre 1991-ben. A Pacers egyébként még soha nem jutott 150 pont fölé sem, úgyhogy egy klubrekordot láttunk. Az All-Star Domantas Sabonis már az első félidőben tripla-duplát ért el egykori csapata ellen.

Luka Doncic Russell Westbrookkal vívott szombaton hatalmas meccset, és Westbrook 42 pontig, 10 lepattanóig és 9 gólpasszig jutott. Doncic ezzel szemben 31 ponttal, 12 lepattanóval, és karriercsúcsot jelentő 20 gólpasszal zárt.

Doncic ezzel az NBA történetének negyedik játékosa, aki legalább 30 pontos és 20 gólpasszis tripla-duplát ér el. Az elődök: Oscar Robertson, Magic Johnson és Russell Westbrook természetesen.

A meccset a Mavericks nyerte 125-124-re:

Fentebb említettünk egy Cleveland Cavaliers-Miami Heat meccset 30 évvel ezelőttről, de tegnap este is játszottak egyet. Ezen Duncan Robinson megdöntötte Steph Curry rekordját, mert a Warriors klasszisánál is gyorsabban, mindössze 132. meccsén érte el az 500 triplás határt az NBA-ben. Ez azért megsüvegelendő.

Alley-oop és keleti rangadó vasárnapra:

Lesz tehát miről beszélnie Bazskának és Csabinak az esti Alley-oopban, hiszen még a rájátszás is nagyon közeledik. A műsort 20:30-tól nézhettek majd meg a Sport1-en. Közvetlenül utána, azaz 21:30-kor kezdődik egy csodálatos keleti rangadó, amit a Milwaukee Bucks és a Brooklyn Nets vív.