Carmelo Anthony bekerült a Top 10-be • SportTV

Carmelo Anthony bekerült a Top 10-be

2021. 05. 04. 17:36    
Olvasási idő: 2 perc

A Portland Trail Blazers játékosa, Carmelo Anthony az NBA történetének 10. legeredményesebb játékosa lett a liga tegnapi játéknapján. Ha megnézzük, kik vannak már csak előtte, azért van okunk egy markáns kalapemelésre.

Szerencsére néhány néző gratulálhatott neki. (Fotó: twitter / @ESPNStatsInfo)

Carmelo Anthony megítélése nem egyértelmű az NBA-szurkolók és NBA-szakértők körében. Soha nem nyert bajnoki címet, és a valós csapatsikerek elég messziről elkerülték. Ebből a szempontból magasan a 2008-09-es szezon (jesszus, ez már 12 éve volt…) volt a legjobb számára, amikor nyugati döntőig menetelt azzal a Denver Nuggetsszel, amelyben például Chauncey Billups, Kenyon Martin és JR Smith volt csapattársa. Ezen kívül 2013-ban Knicks-játékosként bezsebelt egy pontkirályi címet is, és abban az évben volt egy bronzérme az MVP-szavazáson is. A 2018-19-es szezonban a Houston Rocketsnél tett tíznapos kirándulása után kihagyott egy évet, de visszajött abból a méltatlan helyzetből is, és nem csak visszajött, hanem egy alázatos, igazi csapatjátékosként szállt be a Portland Trail Blazersbe, ahol azóta is játszik.

Ha azonban bárki kritizálja NBA-s eredményei miatt, azok elé nyugodtan oda lehet nyújtani az önéletrajza Olympic Melo elnevezésű részét. Ebből a szempontból sokszoros rekorder az amerikai válogatottat illetően. Négy olimpián játszott, ebből megnyert hármat (2008, 2012 és 2016), mindkettő rekord, illetve senki sem szerzett több pontot vagy lepattanót, illetve játszott több meccset a Team USA színeiben nála.

LeBron Jameshez hasonlóan 18. szezonját tapossa a lassan 37 éves pontgyáros, és ugyan már nem emeli a jelenleg kereken 23-as karrierátlagát, de meccsenként 13,6 pontot termel. Tegnap este épp 14 pontot szórt az Atlanta Hawks ellen (ne hallgassuk el, hogy a meccset 123-114-re a Hawks nyerte), például ezt a három pontot is:

Ezzel előzte meg Elvin Hayest, és bekerült az NBA történetének 10 legtöbb pontot szerző játékosa közé. Érdemes vetni egy pillantást vetni a másik kilenc klubtagra, és elgondolkozni azon, hova is jutott: Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan, Dirk Nowitzki, Wilt Chamberlain, Shaquille O’Neal és Moses Malone. Elég veretes névsor, és gyorsan hozzá is kell tennünk, hogy Carmelo az egyetlen közülük, aki nem volt soha MVP.

Ő egy klasszikus értelemben vett megállíthatatlan pontgyáros, akinek a 2003-as draftolása óriási sztorinak számított. Azért, mert róla és LeBron Jamesről is mindenki tudta már első meccsük előtt, hogy a jövő szupersztárjai lesznek, aztán azért is, mert ennek ellenére a Detroit Pistons mégis Darko Milicicet draftolta Anthony előtt. Így került Denverbe harmadik választottként:

Ezt követően 14 egymást követő szezonban volt legalább 20,8 a pontátlaga. Volt miből válogatni már 2013-ban is egy Top10-hez Carmelo kosaraiból:

Az 1186 meccsen bedobott 27318 pont tehát a 10. helyre elég, és Moses Malone 27409 pontja közvetlen veszélyben van, ha játszik minden további meccsen, és tartja jelenlegi pontátlagát, őt még ebben a szezonban beéri. Shaquille O’Neal 28596-tal kiérdemelt nyolcadik helye sincs teljes biztonságban, de ahhoz az előzéshez, még körülbelül két szezont kellene Anthonynak játszania a mostanihoz hasonló hatékonysággal.

Miközben Carmelo ezt a bravúrt vitte véghez, Russell Westbrook összehozott egy 21 lepattanós, 24 gólpasszos (mindkettő karriercsúcs) tripla-duplát. A harmadik 20+ gólpassz-lepattanós tripla-duplát az NBA-ben. Neki ez a második, a harmadik Wilt Chamberlain nevéhez fűződik.

NBA a Sport TV-n:

Folytatódik a májusi csemegék sora az NBA-ből. Pénteken hajnalban 4 órától a Sport1-en élőben közvetítjük a Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers meccset (ismétlés 15:15-től a Sport1-en és 23:30-kor a Sport2-n). Vasárnap hajnali négytől a Sport1-en a Denver Nuggets – Brooklyn Nets rangadó kerül képernyőre (ismétlés 10:30-kor a Sport1-n), vasárnap 21:30-kor a Sport1-en látható lesz a Los Angeles Clippers – New York Knicks meccs is.

Az Alley-oop szombaton 21 órakor lesz a Sport2-n, és csütörtökön 17 órától a Trash Talkban is szóba kerül az NBA, mint minden héten.