Nincs még egy olyan játékos, mint a történelmet író Russell Westbrook • SportTV

Nincs még egy olyan játékos, mint a történelmet író Russell Westbrook

2021. 05. 11. 16:24    
Olvasási idő: 4 perc

Sokan szeretik, sokan utálják, de nem lehet elmenni szó nélkül a Washington Wizards energiabombája mellett. Főleg azért nem, mert tegnap átírta a történelemkönyveket. Megdöntötte Oscar Robertson 1974 óta fennálló rekordját, és immár 182 tripla-duplánál jár karrierje során.

Útban egy újabb gólpassz felé, (Fotó: Getty Images)

„Tényleg azt hiszem, hogy nincs még egy olyan játékos, mint én. Sajnálom, ha valaki ezt nem értékeli. Biztos vagyok benne, hogy ha ezt tényleg bárki meg tudná csinálni, akkor meg is csinálnák”

– Russell Westbrook mondta ezt a közelmúltban egy olyan meccs után, amin szokásához híven tripla-duplát ért el. Miért kellett ezt mondania? Azért, mert nagyon sokan fanyalognak, hogy vadássza a tripla-duplákat, és hogy a mai játék is a kezére játszik, így pedig könnyebb dolga van elérni ezt a bravúrt egy meccsen. Lehet, hogy segít neki, mégis két játékos volt eddig az NBA-ben, akinek sikerült tripla-duplát átlagolnia egy NBA-szezonban. Oscar Robertson volt az első, még az 1961-62-es szezonban. Nem véletlenül kapta ő a Mr. Triple Double becenevet, mert emellett 181 tripla-duplát is behúzott karrierje során, az utolsót, a 181-et 1974. március 24-én.

Sokáig úgy tűnt, soha nem lesz több olyan játékos, mint Big O (ez is Robertson egyik népszerű beceneve), nem fog tudni senki tripla-dupla átlagot hozni egy szezonban, és a 181-es álomhatár is utolérhetetlen magasság volt a játékosok előtt. Úgy volt vele mindenki, hogy ha Magic Johnson nem tudta beérni, akkor aztán senki sem fogja, Magic 138-nál állt meg (, ami persze több is lehetett volna, ha nem kell tragikusan korán visszavonulnia), és 1982-ben 9,6 lepattanóval és 9,5 gólpasszal zárt, ekkor volt a legközelebb a tripla-dupla szezonhoz. A következő trónkövetelő Jason Kidd volt, ő volt az, aki akkor harmadikként átlépte a 100-as határt, és 107 tripla-duplát zsebelt be. Ő irányítóként remekül kapkodta a lepattanókat, de 8,2-es átlag fölé azért sosem jutott.

Aztán jött 2003-ban LeBron James, az ő játékában látták sokan azt a potenciált, hogy lehet esélye befogni a nagy elődöket. Mert a tripla-duplához elképesztően sokoldalúnak kell lenni. A 10 lepattanó tűnik a kisebb bravúrnak, az több poszton is kivitelezhető, de ahhoz, hogy 10 gólpasszt adj rendszeresen (vagy egy szezonon át), ahhoz a kezedben kell, hogy legyen az irányítás.

LeBron Jamesre igazak ezek az állítások, ő karrierje során négy poszton is játszott, és mindig ő volt csapata karmestere, a magassága és ereje pedig segített neki abban, hogy lepattanókat is tudjon szép számmal gyűjteni. Ennek ellenére nem jött össze neki a tripla-dupla szezon, és most 1 mérkőzésre van a 100-as álomhatártól.

Végül a 190 centis Russell Westbrook lett az a játékos, aki mindenkit lepipált ebben, ő múlta felül ebben a mutatóban 47 év után Robertsont. Westbrook immár negyedik olyan szezonját játssza, amelyben 10 lepattanó és 10 gólpassz fölé jut meccsenként. Az első a 2016-17-es szezon volt, azóta csak a 2019-20-as kiírásban nem jött ez neki össze, és tegnap karrierje 182. tripla-dupláját is megszerezte az Atlanta Hawks ellen:

„Áldottnak érzem magam. Rengeteg energiát és időt teszel a játékodba, és sok áldozatot hozol, hogy olyanokkal emlegessenek együtt, mint Oscar, Magic vagy Jason Kidd. Gyerekként Los Angelesben álmodni sem mertem volna ilyen pillanatokról” – mondta a történelmi tripla-dupla után. Az igazi persze az lett volna, ha a meccs végén megkísérelt meccsnyerője beesik, és a csapat is nyer, de ez most nem jött össze.

Egy videóban többek között a fentebb említett Oscar Robertson, Magic Johnson, Jason Kidd és LeBron James négyes is gratulált az elképesztő csúcshoz:

Az energiabomba Westbrook megcsinálta. A Los Angelesből származó srác – aki gyermekkorában elvesztette a legjobb barátját, majd a UCLA egyetemen együtt játszott Kevin Love-val – a 2008-as draft negyedik választottja volt Derrick Rose, Michael Beasley és OJ Mayo mögött. Már újoncszezonjában összehozott egy tripla-duplát 2009-ben. Aztán ahogyan Kevin Duranttel és James Hardennel, majd csak Kevin Duranttel szupercsapatot csináltak a Thunderből, egyre meghatározóbb alakja lett a ligának, és szépen lassan építette a saját tripla-dupla történelmét.

Harmadik szezonja óta All-Star-játékos, 2015-ben és 2017-ben pontkirály volt, 2018-ban és 2019-ben gólpasszkirály, és ez utóbbiban most is épp élen áll a ligában. A 2014-15-ös szezon óta a 2019-20-as szezont leszámítva mindig övé volt a legtöbb tripla-dupla, de Kevin Durant Warriorshoz való 2016-os lelépése indította be igazán a turbós tripla-dupla gépet. 2016 nyaráig ugyanis 37 tripla-dupla feszített Westbrook neve mellett, majd egy szezon alatt csinált 42-t, és kapott is a produkciójáért (tripla-dupla átlaggal lehozott szezon pontkirályi címmel megspékelve) egy MVP-trófeát.

Olyannyira megszokta a közönség azt, amit csinál, hogy az ezt következő két szezonban már alig beszélt róla valaki, hogy Westbrook ismét megcsinálja, aztán a Rocketsnél picit lelassult a gyüjtögetésben, de ez nem is meglepő, hiszen James Harden mellett játszott, de a Wizardsban ismét visszatért a TD Westbrook. Most kapaszkodjon meg mindenki, de

az utolsó 33 meccséből 27 találkozón tripla-duplázott.

Nincsenek szavak a játékára, a Wizards egy izgalmas csapat lett vele (és persze Bradley Beallel), ott lesznek szinte biztosan a play-inben, és ember legyen a talpán, aki merne az ellen fogadni, hogy ott a Beal-Westbrook páros nem harcolja ki a rájátszást. Miért? Hát mert Westbrook ilyen:

Bajnok nem lesz ezzel a Wizards-szal, az biztos. Könnyen lehet, hogy sosem lesz már az, de hogy hosszú évekig ő lesz Mr. Triple Double, az holtbiztos. Ráadásul még csak 32 éves, és nagyon úgy tűnik, nem szeretné még megnyomni a féket.

NBA a Sport TV-n:

Nagyon sok nyalánkságot kapunk a ligából erre a hétre is. Szerda hajnali négytől a Sport1-en megnézhetjük élőben a Los Angeles Lakers – New York Knicks-meccset, amin állítólag visszatér majd LeBron James. Ha nem tudunk felkelni, akkor szerda este nyolckor a Sport2-n érkezik az ismétlés. Pénteken hajnali négytől a Sport1-en élőben, a Sport2-n este kilenctől felvételről a Phoenix Suns – Portland Trailblazers-meccs lesz látható. Vasárnap a Sport2-n hajnali kettőtől élőben, délelőtt 10:30-tól felvételről a San Antonio Spurs és a Phoenix Suns összecsapását szurkolhatjuk végig, és a hetet vasárnap este főműsoridőben, 21:30-tól a New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers-mérkőzés zárja. Az Alley-oop szombaton 22:30-kor lesz a Sport1-en, és a műsort egy csemege, a 23:30-tól élőben közvetített Hall of Fame-beiktatás követi. Csütörtökön 17:30-kor a Trash Talkból sem maradhat majd ki az NBA.