Lewandowski: csúcsbeállítás vagy -döntés? • SportTV

Lewandowski: csúcsbeállítás vagy -döntés?

2021. 05. 15. 08:21    
Olvasási idő: 2 perc

A Bundesliga 33. fordulójának meccsei közül szombaton az egy időben kezdődő 7 találkozó közül értelemszerűen a bajnok Bayern mérkőzését választottuk – nem utolsósorban Robert Lewandowski történelmi gólcsúcskísérletével a fókuszban –, valamint a „hatpontos” kieséselkerülő mérkőzést, magyarral a kispadon és vélhetően a pályán is.

Robert Lewandowski szerezte az első Bayern-gólt januárban Freiburgban. Ha most az Allianz Arenában is sikerül neki, az egyszerre lesz klubja századik gólja a fekete-erdeiek ellen és a történelmi Müller-rekord beállítása is egyben (Fotó: Getty Images)

FREIBURG–BAYERN

A Bayern csapatjátéka szombaton alighanem a „hogyan szolgáljuk ki Robertet” mottó köré szerveződik. A tény ismert: a lengyel gólsztár két fordulóval a vége előtt eggyel van elmaradva a bajorok fél évszázaddal ezelőtti zsenije, Gerd Müller mögött, aki  az 1971–72-es évadban 40 gólt szerzett. (Abban az idényben is 34 fordulós volt a Bundesliga, a „nemzet bombázója” az összes bajnokin pályára lépett. E tekintetben Lewa egy meccsre vetített gólátlaga már jobb is Gerdénél, de persze az abszolút rekord beállítása, illetve megdöntése a cél.) Az örökstatisztika (ld. lejjebb) tanúsága szerint tétmeccsen a Bayern 99-szer talált a Freiburg kapujába – mekkora csattanó lenne, ha éppen a lengyel zseni rúgná a századikat.
Azért azt csendesen jegyezzük meg: a fekete-erdei együttes mindössze egy ponttal van elmaradva az Európa-konferencialigát érő helyen álló Gladbachtól, azaz számára még van tétje a találkozónak. (Egy esetleges 5–4-es hazai győzelem, benne két Lewandowski-góllal igazi „win-win” végkifejlet lehetne mindkét csapat, no meg a semleges nézők számára is…)
Amúgy a hazai együttesen Christian Streich mesternek nem igen van mit változtatnia a kölni 4–1-es diadal után. Lehet, hogy Schmid azért befér a védekező középpályás kettősbe Keitel helyére. Sallai Roland helye biztosnak tűnik a támadó középpályás duó jobb oldalán. A csatárkettős tapasztaltabb tagja, Petersen helyett elképzelhető, hogy a gyorsabb Dzsong vagy Höler kerül a kezdőcsapatba. A Bayernben Hansi Flick gesztust tesz tartalékkapusának, Nübelnek, ő is helyet kap a bajnokcsapatban. (S talán leendő munkaadójának, a DFB-nek is, hogy Neuert pihenteti és nem teszi ki sérülésveszélynek.)  Sané, Musiala és Süle is bekerül a kezdőbe, s lehet, hogy Tolissónak is jut még egy mérkőzés, mert a cserepadra már leülhet.

HERTHA–KÖLN

Vladimir Darida, a Hertha BSC cseh válogatott középpályása jelentős szerepet játszhat a Köln elleni kieséselkerülő mérkőzés esetleges sikerében is (Fotó: Getty Images)

Dárdai Pál – és a Hertha – jól áll a dömpingmeccsekkel bentmaradás tervével. A Schalke elleni 0–1 utáni fordítással már hárompontos előnyben van az osztályozós Bielefelddel szemben, praktikusan már egy pont megszerzése is garantálhatja a biztos Bundesliga-tagságot az ősztől. (Különös tekintettel arra, hogy a mögötte lévők közül a Werdernek és az Augsburgnak is nehéz meccsei vannak hátra.) A liga „alapító bajnoka”, a Köln még nehezebb helyzetben van: kulcsmeccset kellene nyernie, mert az iksz számára már az osztályozó lehetőségének tovatűnését is jelentené.
A magyar exkapitány a szerdai gelsenkircheni mérkőzésen nélkülözte Márton fiát (kisebb sérülésről is rebesgetnek), most azonban a tervek szerint ismét számít rá a védőhármas bal oldalán. Mellette Stark és Klünter is visszatér a csapatba. Továbbra is Zeefuik és Tourinagha kapja a széleken a szárnyjáték feladatát. Ha a szerdai győztes gólt szerző Ngankam térdproblémái miatt nem szerepelhet, Redan kerülhet ékként a berlini együttesbe.
A Kölnben Hector és Andersson szereplése kérdéses (utóbbié szinte minden mérkőzés előtt). A svéd helyére Duda kerülhet az ék szerepébe, az ő helyét Meyer vagy Drexler veheti át, Rexhbecaj pedig még hátrébb játszana, amolyan „hatosként”.

BUNDESLIGA, 33. forduló. Sport1 15:15 SC Freiburg–FC Bayern München (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 15:30  Hertha BSC–1. FC Köln (kommentátor: Fülöp László)