Hibátlanok és nyeretlen favorit hétfője • SportTV

Hibátlanok és nyeretlen favorit hétfője

2021. 05. 24. 14:06    
Olvasási idő: 2 perc

Két teljes fordulón túl vannak a csapatok a rigai jégkorong elit-vb-n. A teljes mezőny több mint fele vagy százszázalékos vagy pont nélküli, előbbiből 4, utóbbiból 5 található az A- és a B-csoport táblázatán. Hétfőn két hibátlant egymás, egyet meg az egyik „lenullázott” favorit ellen mutatjuk a harmadik körből.

Orosz gólörömből 11 volt már a vb-n, vajon mennyi lesz a szlovákok ellen? (Fotó: Getty Images)

SZLOVÁKIA–OROSZ CSAPAT
A délutáni találkozón az A-jelű nyolcas eddigi két legjobbja csap össze. Északi szomszédaink két outsider ellen szerezték meg eddigi hat pontjukat, Fehéroroszországot 5–2-re, Nagy-Britanniát 2–1-re  győzte le. Az oroszok az első körben magas színvonalú rangadót nyertek a csehek ellen (4–3), majd 7–1-re leiskolázták a briteket.
Az oroszok eddig 24 tagú keretét három NHL-ből érkező játékos erősíti. A playoffból kieső két csapat közül a Washingtonból  Ilja Szamszonov kapus és Dmitrij Orlov hátvéd, a St. Louisból a csatár Vlagyimir Taraszenko csatlakozik a Rigában szereplő társakhoz. Nyikita Nyeszterov (Calgary) letöltötte karanténidejét, ő már a szlovákok ellen jégre léphet. Ezzel az orosz együttes kitölti 28-as keretét, vagyis a veterán sztár, Alekszandr Ovecskin már bizonyosan nem vesz részt ezen a világbajnokságon.
Az oroszoknak elsősorban a szélső Peter Cehlárik (2 gól + 2 assziszt = 4 pont) és egy másik csatár, Robert Lantosi (2+1 = 3)  semlegesítésére kell figyelniük, a szbornaja legeredményesebbje eddig  Anton Burdasov és Mihail Grigorenko ugyancsak 4-4 ponttal.

NÉMETORSZÁG–KANADA

Gerald Gallant főedző arcán látszik csapata eddigi pocsék teljesítménye… (Fotó: Getty Images)

Egy hat- és egy nullapontos együttes játszik este a B-csoportban. Ha a verseny előtt kellett volna tippelni, melyikük áll majd a maximális és melyik a minimális pontszámmal, alighanem a többség fordítva gondolta volna. Ugyanis jelenleg a németek állnak hibátlanul (Norvégia 5–1, Olaszország 9–4), a kanadaiak viszont nem csupán pont nélkül, de mindössze egyetlen szerzett góllal (Lettország 0–2, Egyesült Államok 1–5) állnak a tabellán. Amúgy nem ők az egyetlenek, akik a pusztán a csapatnév alapján favoritnak tartottak közül, akik jócskán beragadtak a rajtnál, ugyanis a cseheknek és a svédeknek, azaz a vb-örökranglista 1., 3. és 4. helyezettjének sincs egyetlen pontja sem!
Nyilván a németek jó pozíciójához az ellenfelek csekélyebb játékereje is hozzájárul, mindenesetre 14 szerzett góllal  egyelőre két német hokis vezeti a pontlistát is, Lukas Reichel és Marcel Nöbels 5-5 ponttal (2+3).
Mindenesetre ha a kanadaiak harmadjára sem szereznek pontot, lassan el is búcsúzhatnak a playofftól – erre pedig a vb-k történetében még nem akadt példa! (A mélypontot az 1992-es, csehszlovákiai világbajnokság 8. helye jelentette, majd a németországi vb 6. helyezése 2010-ben, az összes többi tornán hatodiknál nem végzett rosszabbul a juharlevelesek aktuális válogatottja.)

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport1 15:00 Szlovákia–Orosz csapat, B-csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs,  műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Ancsin János, Gebei Péter); Sport2 19:15  Németország–Kanada, A csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Godó Dániel)