Doncic és Nowitzki - egy képen a Mavericks múltja, jelene és jövője • SportTV

Doncic és Nowitzki – egy képen a Mavericks múltja, jelene és jövője

2021. 05. 26. 21:09    
Olvasási idő: 2 perc

Luka Doncic csodálatosan vezeti a Dallas Maverickst az NBA rájátszásában. A Mavs épp 2-0-ra vezet az első fordulóban a jóval esélyesebbnek gondolt Los Angeles Clippers ellen. Ez persze Luka Doncicnak köszönhető elsősorban, aki nem feledkezik meg arról, kinek az örökségét viszi tovább a klubnál.

Ebben a képben minden benne van. (Fotó: twitter / @dallasmavs)

35 pont, 9 gólpassz, 8,5 lepattanó, 50,9 százalékos mezőnymutató és 41,7 százalékos triplaarány (a büntetőzést most elhallgatjuk) – ezek Luka Doncic számai a Los Angeles Clippers elleni két győztes meccsen. Az Elias Sports adatai alapján ő az első játékos az NBA történetében, aki az első nyolc playoff-meccsén legalább 250 pontot, illetve 70-70 gólpasszt és lepattanót tud felmutatni (256 pont, 76 lepattanó, 70 gólpassz).

Ne vegyük azonban el Tim Hardaway Jr. és Kristaps Porzingis kenyerét sem, előbbi felnőtt második opciónak Doncic mögé, a lett pedig sérülése ellenére a második meccsen nem volt rossz. Azon a második meccsen, amelyen úgy nyert a Dallas 127-121-re, hogy Kawhi Leonard 41 pontot dobott, míg csapattársa, Paul George 28 egységig jutott.

Luka Doncic 39-7-7-es sora nagyon kellett ehhez:

Senki ne kiabáljon el semmit, nem szabad azt tenni, de ez a 2-0 két idegenbeli meccs után azért több, mint hízelgő. Ez a két meccs is rávilágít arra, hogy a szlovén egyértelműen egy olyan csiszolt gyémánt, aki pontosan tudja, hogyan vezesse győzelemre csapatát. Fura, de ezen mindig sokan meglepődnek, talán mert még csak 22 éves. Pedig már többször bizonyított, 2017-ben 18 évesen Eb-győzelemre vezette Szlovéniát (Goran Dragiccsal karöltve), míg 2018-ban 19 évesen Euroligát nyert a Real Madriddal úgy, hogy ő lett az MVP.

Szóval ő kész van, inkább a mellette álló csapat erőssége kérdéses, azonban jelen állás szerint ez a Mavericks egy átlagon felül teljesítő Hardaway-jel és egy közepesnél picit rosszabb Porzingisszel fel tudja venni a versenyt az egyébként bajnoki címre is esélyes Clippersszel. A jelenlegi helyzet szerint ráadásul Dallasban 15 ezer néző buzdíthatja majd a hazaiakat a következő meccseken, míg Los Angelesben csak kevesebb, mint 7000-en lehettek.

Volt ott azonban valaki, aki a Mavericksenk szurkolt. A közvetítés során is láthattuk, de Luka Doncic egy olyan képet osztott meg twitteren, ami fantasztikus érzést vált ki minden NBA-rajongóból. Ott volt ugyanis a nézőtéren a Mavericks történetének legfontosabb játékosa, Dirk Nowitzki. Az ő örökségét vette át Luka úgy, hogy egy évet még játszottak együtt.

És elkészült ez a fotó:

És hogy mi ebben a szép? Az, ahogyan Nowitzki őszintén, gyermeki örömmel gratulál Doncicnak:

Sőt, egy igazi klasszikus, Nowitzki-féle egylábas fadeaway hármas is beesett a szlovéntól. Vajon kit mutatott  akamera?

Nowitzki 21 szezont játszott Dallasban, egyszer nyert bajnoki címet 2011-ben, de 2006-ban is NBA-döntőbe vezette csapatát. 2007-ben ő lett a liga MVP-je, 14-szeres (13+1-szeres) All-Star és 12-szeres All-NBA. Ha Doncic nem vigyáz, könnyen lehet, hogy hasonlóan szép karriert fut be.

Amúgy Patrick Mahomes is gratulált neki:

NBA, rájátszás, aktuális állás:

Sixers-Wizards: 1-0

Nets-Celtics: 2-0

Bucks-Heat: 2-0

Knicks-Hawks: 0-1

Jazz-Grizzlies: 0-1

Suns-Lakers: 1-1

Nuggets-Blazers: 1-1

NBA a Sport TV-n:

Pénteken hajnali 1:30-kor közvetítjük legközelebb a Sport1-en élőben a Miami Heat-Milwaukee Bucks párharc harmadik meccsét, ezt pénteken 23 órakor a Sport2-n is megmutatjuk majd. Szombaton 21 órakor a Sport1-en jelentkezik az Alley-oop, majd 22 órától a Portland Trail Blazers-Denver Nuggets párharc negyedik meccse. Vasárnap, 21:30-kor a Sport2-n a Los Angeles Lakers – Phoenix Suns-meccsel készülünk (negyedik meccs). Csütörtökön 21:45-től a Sport1-en a Trash Talkban is lesz szó bőven az NBA legjobb pillanatiról.