„Örökrangadó” – talán a rájátszásért • SportTV

„Örökrangadó” – talán a rájátszásért

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 27. 12:38    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön az A-csoportból egy alsóházi meccset – speciel az örökranglista 3. és 4. helyezettje vívja –, a B-ből meg egy a rátszási helyeket érintő találkozót közvetítünk a rigai jégkorong-vb-ről.

Jogos a lett öröm. Ha az amerikaiakat is megverik a házigazdák, már-már a negyeddöntős ellenfelet lesegetheik a másoik csoportból… (Fotó: Getty Images)

EGYESÜLT ÁLLAMOK–LETTORSZÁG

A házigazda második 7, a Team USA ötödik 6 ponttal, mindketten 3 mérkőzésen vannak túl és négy van hátra nekik a csoportkörből. A lettek eddig szereplése remek, erőn felül teljesítettek, a csoportból a vb-címvédő finnekkel együtt még veretlenek. Első nagy győzelmüket a kanadaiak ellen érték el, most a másik észak-amerikai nagyhatalom ellen kell bizonyítaniuk. Ennek a nyolcasnak sokkal szorosabb a táblázata, bár a norvégok és a kanadaiak már 4 mérkőzés után szerzett 3 pontjukka kritikus helyzetben vannak. (Igaz, kiesni nem lehet, de Kanada 1920 óra, azaz 102 éve nem küldött olyan csapatot hokitornára, amely ne tudott volna a legjobb 8 között végezni…)
Mindenesetre amerikai siker esetén azért egy jelentős, négypontos szakadék keletkezik az első öt és a másik három között ;– az öökranglita éllovasa a „vesztes” háromban található.

CSEHORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Hét gólnak örülhettek az addig „nullás” svédek Svájc ellen. Gyaníthatóan az ősi vetálytárs csehek aligha engednek ennyit nekik (Fotó: Getty Images)

Ez a párosítás „jobb időkben” éremcsata szokott lenni – most az egyik számára alighanem végzetes lesz – értsd: elveszti a továbbjutás sanszát – , de egy hosszabbításos meccs, mondjuk cseh végső sikerrel akár mindkettejük alól „kirántja a sámlit”. A háromkoronások ugyan legutóbb tönkreverték Svájcot, de mégis nekik van csak három pontjuk a helvétek 6-jával szemben. Itt a két éllovas, a 9 pontos hibátlan Szlovákia, és a legutóbb éppen északi szomszédaink ellen botló orosz csapat érezheti magát többé-kevésbé nyeregben, mg ja Svájc ebben a körben elrontja a listavezető százszázalékos mérlegét. A másik öt hatalmas harcot vív majd praktikusan egy továbbjutó helyért.
Egy játékos szerepel az egyéni listák élcsoportjában a két együttesből. A cseh szélső Peter Cehlárik 6 ponttal (2 gól+4 gólpassz) a pontlista holtversenyes másodikja a német Nöbelsszel együtt, egy ponttal elmaradva a vezető dán Nicklas Larsentől. Eze a listán a legjobb svéd,  Henrik Tömmernes holtversenyes 9., tizennegyed magával 4 ponttal. A kapuslistán viszont a két meccsen védő svéd Adam Reineborn a 4., egy meccsre számított 0.51-es kapottgól-átlaggal,  98%-os védési hatékonysággal. Ebben a rangsorban a jobbik cseh kapus, Simon Hrubec (mindhárom meccsen ő védett) csak a 25., 3.35-ös és 86.6%-os mutatóval. Elválik majd, négyük között is változik-e a sorrend, mennyit tudnak javítani jelenlegi mutatóikon.

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport1 15:15 Egyesült Államok–Lettország, B-csoport (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor); Sport1 19:00  Svédország–Csehország, A-csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szélig Viktor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Ancsin János, Kangyal Balázs)