Az első ellenfél hazai főpróbája • SportTV

Az első ellenfél hazai főpróbája

2021. 06. 09. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

Első Eb-ellenfelünk, a címvédő Portugália torna elleni utolsó erőpróbáját Lisszabonban, a José Alvalade Stadionban rendezik. Az ellenfél az európai középmezőnyhöz tartozó Izrael.

Cristiano Ronaldo 36 esztendősen is a portugál válogatott vezérlő csillaga (Fotó: Getty Images)

A portugál együttes a nem túl sikeres vb – kiesés a nyolcaddöntőben Uruguay ellen – óta az öreg földrész legsikeresebb együttesei közé tartozik, azaz méltó Eb-címére. Előbb bejutott a négyes döntőbe az első Nemzetek Ligája-kiírásban, s a hazai tornán meg is szerezte a győzelmet Svájc és Hollandia legyőzésével. Az Eb-selejtezősorozatban ugyan kikapott Kijevben, de a többi csoportellenfelet sikerült megelőznie. Az új NL-kiírásban is csupán egy vereséget szenvedett, hazai pályán a világbajnok Franciaországtól, ez az újabb négyes döntőbe került. Azaz összesen 28 találkozóból két vereség – ez igazi nagycsapathoz méltó produkció.
A csapat jó korösszetételű, a már-már veterán zseni, Cristiano Ronaldő és az ugyancsak roppant rutinos Pepe mellett ott vannak a harmincon éppen inneni klasszisok, no meg a fiatal titánok is. A mester, Fernando Santos kiváló taktikus, jó pszichológiai érzékkel irányít, jól összecsiszolja tanítványait. A csapatot nagyjából a negyedik-ötödik legesélyesebb együttesnek tartják a szakemberek – no meg a fogadóirodák is. Megjegyzendő, az öt évvel ezelőtti tornát megelőzően ennék rosszabbak voltak az esélyszámok, mégis az övék lett a győzelem.
Az izraeliek a NL második kiírásának B-ligájában a 2. csoportban megmenekültek a kieséstől, a szlovák csapatot maguk mögé utasítva, amely eközben kiharcolta az Eb-döntőbe jutást. A vb-selejtezőkben 1-1 győzelemmel, döntetlennel és vereséggel és a 3. Helyen állnak csoportjukban, a szintén a közelgő kontinensbajnokságon érdekelt csehek és skótok mögött. Júniusi első felkészülési meccsükön 3–1-re megverték Podgoricában Montenegrót, ez igazán figyelemre méltó eredmény.
A két válogatott 1980 óta hat alkalommal találkozott egymással, 4 vb-selejtezőn és két felkészülési meccsen. Az összmérleg: 3 portugál, 1 izraeli siker, két döntetlen mellett. Legutóbb 8 éve, 2013-ban találkoztak abban az évben mindkét kvalifikációs összecsapásuk remivel ért véget, Ramat Ganban 3–3-ra, Lisszabonban – éppen a szerda esti találkozó színhelyén, a Sporting stadionjában – 1–1-re végeztek, mindkét találkozón szerepelt a mai portugál keretből Pepe és CR7 mellett a kapus Rui Patrício is, az izraeli csapatból a 33 éves középpályás, jelenleg a belgrádi Partizanban játszó Bibrasz Natko maradt meg hírmondónak.
A tervek szerint a portugál együttes a meccs után még megalszik a fővárosban és csütörtökön már Budapestre repül, ahol a Margitszigeten rendezte be Eb-főhadiszállását a torna csoportmérkőzéseire, amelyből a mieink és a franciák ellenit a Puskás Arénában játssza, a németekkel meg közte Münchenben mérkőzik meg. 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. Sport1 20:30 Portugália–Izrael  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)

Cookie beállítások