Több szempontból is csodálatos, hogy Nikola Jokics lett az MVP • SportTV

Több szempontból is csodálatos, hogy Nikola Jokics lett az MVP

2021. 06. 09. 17:33    
Olvasási idő: 3 perc

Egyértelműen Nikola Jokics volt a 2020-21-es NBA-szezon MVP-je. Kérdés nem fért hozzá, hogy neki kell a díjat kapnia, és bár nem mindenki tette első helyre a voksoláson, akkor is fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt. A szerb centeristen ezzel történelmet is írt.

A 2021-es NBA MVP nem más, mint Nikola Jokic. (Fotó: Getty Images)

A 2014-es NBA-draft 41. választottja egy husi, zombori születésű szerb center volt, akinek a játékjogát a Denver Nuggets foglalta le. Annyi jelentősége volt ennek, hogy a draftok közvetítő tévén épp egy Taco Bell reklám ment, amikor kiválasztották. True Story:

Érdekesség, hogy nem a két belgrádi szupercsapat, azaz a Crvena Zvezda vagy a Partizan játékosa volt, hanem a Mega Basket kötelékéhez tartozott. Ennek is köszönhető, hogy például játszott Szolnokon is az ABA Ligában, ahol ilyet zsákolt a 2014-15-ös idényben.

Ebben az idényben már túl volt az NBA-drafton, de egy évet még Szerbiában maradt. Rohamos fejlődésnek indult, és ő lett az ABA Liga MVP-je. 2015-ben költözött át Denverbe. Második körös darftoltként nem robbant be azonnal, de azonnal fontos játékosa lett a csapatnak. Ráadásul a Denver nagyon okosan építette egyre inkább Jokics köré a csapatát. Évről-évre fejlődött, és egyre feltűnőbb volt, hogy amit Jokics tud, azt előtte soha egy center sem tudta még az NBA-ben (jó, picit talán Sabonis is tudta ezt, de ő sem ilyen szinten).

Neki az irányítóknál is jobb a passzkészsége.

Bár minden tendenciával szembe megy az, hogy Jokics nem egy izomkolosszus, nem nagyon emelkedik 20-30 centinél többet, nem jellemző rá a csillogás, otthon, Zomborban lovakat tenyészt, és a mai napig hazajár nyaranta versenyezni. Olyan nagyon nem is szükséges neki megfelelni az elvárásoknak. Okos, jól lát a pályán, emellett hidegvérű, ugyanúgy ereszti el a meccsnyerő vagy clutch dobásokat, mint a harmadik kísérletét a második percben. Mostanra már elit pontszerző is, és meccsenként 10-nél is több lepattanót szed. Nem véletlenül ő a Joker, aki a játék minden elemében zseniális. A 2018-19-es NBA-szezon volt a negyedik amerikai idénye, azóta tartozik a liga legszűkebbe elitjébe (All-Star, All-NBA), de amit a 2020-21-es szezonban csinált, arra nincsenek nagyon szavak.

26,4 pont, 10,8 lepattanó és 8,3 gólpassz. Pályára lépett minden egyes meccsen, és úgy is a nyugati konferencia harmadik helyére vezette a csapatát, hogy áprilisban kidőlt mellőle legfontosabb csapattársa, Jamal Murray. Azóta a Nuggets kiverte a Blazerst a rájátszásban, és most 1-0 hátrányban van a Phoenix Sunsszal szemben. Ezzel érdemelte ki, hogy 2021-ben ő legyen az MVP:

A Denver Nuggets csapatmegbeszélésén közölték vele a hírt:

Edzője, Mike Malone egy olyan pólót viselt a díjátadó után, amelyen Nikola Jokic képe, és az évek során őt ért kritikák egy része volt felsorolva.

A szavazáson Jokics mögött végzett Joel Embiid, a harmadik Steph Curry, a negyedik Giannis Antetokounmpo, az ötödik pedig Chris Paul lett. Íme a teljes lista.

Ahogyan itt látszik, Derrick Rose is kapott egy első helyes szavazatot. Ez valójában nem a szakmai sajtó képviselőitől érkezett, hanem nézői szavazatok után.

Ami miatt nagy dolog, hogy Jokics MVP lett:

  • Soha nem volt még ilyen hátul draftolt MVP-je az NBA-nek, sőt soha nem volt második körös draftolt MVP sem. Az eddigi két csúcstartó a 15-15. Steve Nash és Giannis ANtetokounmpo voltak. Zárójelben jegyezzük meg, hogy technikailag a háromszoros MVP, Moses Malone draftolatlannak számít, mert profi karrierjét az ABA-ben kezdte.
  • Ő hivatalosan a hatodik külföldi játékos, aki megkapta ezt a díjat (Hakeem Olajuwon, Tim Duncan, Steve Nash, Dirk Nowitzki és Giannis Antetokounmpo mögött), de valójában Olajuwon és Duncan amerikai állampolgár is, így ez a hat valójában négy.
  • 2000 óta nem nyerte meg center az MVP-trófeát, akkor Shaquille O’Neal kapta az elismerést.

Jokics nagy dolgot vitt tehát véghez, de az NBA nem állt meg. Már javában zajlanak a második kör meccsei. A Nuggets 1-0-s hátrányban van a Sunsszal szemben, a másik nyugati párosításban a Utah Jazz tegnap megnyerte az első meccset a Los Angeles Clippersszel szemben:

Keleten a Brooklyn Nets az első két meccset behúzta a Milwaukee Bucks ellen, a Sixers pedig tegnap 1-1-re változtatta a Hawks elleni párharc állását.

NBA a Sport TV-n:

Nem fognak unatkozni a Sport TV nézői. Pénteken hajnalban a Sport1-en élőben közvetítjük a Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets párharc harmadik meccsét, amit 23 órakor megismétlünk. Vasárnap hajnali 2:30-tól a Clippers-Jazz párharc harmadik meccse lesz a program a Sport1-en, a vasárnap esti európai időben zajló élő közvetítésen pedig a Buckst és a Netset nézhetjük meg, amint a negyedik meccsükön néznek farkasszemet egymással. Este kilenckor a Sport2-n közvetítjük élőben a meccset. Az Alley-oopban szombaton 20:30-tól a Sport1-en foglaljuk össze majd a liga aktuális híreit, a Trash Talkban pedig 21 órától (Sport1) beszélünk az amerikai sportokról, így az NBA-ről is.