Stuttgarti nyitónap, kiemeltekkel • SportTV

Stuttgarti nyitónap, kiemeltekkel

2021. 06. 10. 10:19    
Olvasási idő: 2 perc

A nagy hagyományú stuttgarti tornával kezdődik meg a füves teniszidény, noha még a salakos vége még tart a Roland Garros második hetével. A Mercedes-kupán mindenképpen új győztest avatnak a hét végén.

Felix Roger-Aliassime-nek most füvön kell helytállnia (Foto: Getty Images)

Már 1898-ban rendeztek teniszversenyt a sváb „fővárosban”, a viadal 1969 óta tartozik az ATP körversenysorozatba. 2015 óta talajt váltott, a korábban mindig salakon rendezett esemény azóta a füves pályás idény afféle kezdő tornája. Azóta az öt évben öt különböző versenyző szerezte meg a trófeát: sorrendben Rafa Nadal (aki korábban kétszer salakon is nyert már), Dominic Thiem, Lucas Pouille, Roger Federer és Matteo Berettini. Idén egyikük sem indul, azaz nem nyerhet egy új Mercedest, mert a 250 ATP-ponton és az idén 53 280 eurón kívül az is jár a mindenkori győztesnek. Sajnos, Fucsovics Márton már nincs versenyben, éljátékosunk az első fordulóban 6:3, 6:1-es vereséget szenvedett a francia 6. kiemelttől, Ugo Humbert-től.

Mi csütörtökön a nyolcaddöntőket a centerpálya programjával követjük, az első négy, egymást követő találkozón egyaránt kiemeltek mérkőzései következnek. Elsőnek a második kiemelt lengyel Hubert Hurkaczot (a világranglistán 20.) mutatjuk egy svájci újonc, Dominic Stephan Stricker (vlr.: 335.) ellen. A 19.  életévében járó fiatalember május közepén, Genfben indulhatott először ATP-viadalon. Bemutatkozóul Grand Slam-bajnokot vert meg, Marin Cilicet, a másodikban a mi Fucsovics Marcinkat búcsúztatta (7.5, 6:4), s csak Pablo Andújar parancsolt neki megálljt három 6:4-es szettben (a középsőt nyerte meg a fiatalember) a negyeddöntőben. Stuttgartban szabad kártyát kapott, és az ismert moldovai Radu Albotot verte meg, két rövidített szettbe az első találkozón.
A második párban a Marci-verő Humbert (vlr.: 32.) a német Yannick Hanfmann-nal (vlr.: 96.) mérkőzik meg.  A hét évvel fiatalabb francia a verseny hatodik kiemeltje, ez már a 101. profi mérkőzése lesz és 2 millió dollár fölötti pénzdíjnál jár, a németnek csak a 44. mérkőzése következik és „csupán” 810 ezer dollárnál tart.
A harmadik találkozót a dél-afrikai Lloyd Harris (vlr.: 54.) vívja a harmadik kiemelt Felix Auger-Aliassime-mal (vlr.: 21.). A fiatal kanadai több mint két éve tört be a világ élvonalába, de mintha nem lenne töretlen a fejlődése. Tavaly márciusban két héten át már 18. is volt, most stabilizálta helyét a 20-as vonal környékén.
Hogy látjuk-e az első kiemeltet is, az az első három mérkőzés hosszától is tart, délután hattól ugyanis labdarúgó-mérkőzés szerepel a Sport1 programján. Ha befér, a másik kanadait, Denis Shapovalovot (vlr.: 14.) is mutatni tudjuk az egész ATP-mezőny egyik legidősebb játékosa, a 4. életévében járó Feliciano López ellen. A spanyol húsz (!) évvel előbb kezdte profi karrierjét a kanadainál, de 48. hellyel áll mögötte a világrangsorban – s meglepetés is volna a győzelme…

Sport1 11:00  ATP 250, Stuttgart, a második forduló mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József)