Balti-kupa-finálé • SportTV

Balti-kupa-finálé

2021. 06. 10. 12:48    
Olvasási idő: 2 perc

Egy 1928 óta létező kupasorozat döntő jelentőségű találkozóját mutatjuk meg felkészülésimérkőzés-sorozatunk záró darabjaként.

Henri Anier nem csak a litvánok ellen szerzett (győztes) gólt, betalált a csehek elleni vb-elejtezőn is - igaz, az csak a 2-6-ra szépítéshez volt elegendő (Fotó: Getty Images)

93 esztendeje rendezték meg először a háromcsapatos minitornát a három balti ország futballválogatottjának részvételével. Az elsőt Lettország nyerte meg. Az első „etapban” 1932-ig rendben lementek a tornák, 1933-ban nem tudtak megegyezni az időpontokban, egy évre rá még tartott az ellenségeskedés. Aztán az 1935–38 közötti négyéves időszak után közbeszólt a történelem, a Szovjetunió bekebelezte a balti országokat és az önállóság megszűnésével szünetelt a kupaküzdelem is. Egészen 1991-ig, amikor a már újra független három ország szövetsége újraindította a sorozatot. 1998-ig évente megmérkőztek, aztán két évenként, 2008-bn tértek át a páratlan években a párosára. Közben két alkalommal (2012, 2014) Finnországot is meghívták negyediknek, de ez elvileg erősebb vendégcsapat egyik tornát sem tudta megnyerni. Legutóbb, 2018-ban ugyancsak Lettország győzött, összesen 13-adszor, az összesen 26 befejezett versengésből Litvánia 10-szer bizonyult a legjobbnak, Észtország csupán 3-szor nyert.

A tavalyi tornát – miként sok más sporteseményt – a Covid miatt elhalasztották egy évvel, azt rendezik meg most.
Az első találkozón múlt kedden Vilniusban Észtország Henri Anier 59. perces góljával 1–0-ra legyőzte Litvániát, majd pénteken Rigában Litvánia is jobbnak bizonyult a szomszédnál 3–1-re (gólok: Beneta-öngól, Emsis, Uldrikis, ill. Golubickas).
Ezek után a csütörtök kora esti mérkőzés képlete tiszta: a tallinni Le Coq Stadionban hazai győzelem esetén meglesz az észtek 4. győzelme, döntetlen vagy vendéggyőzelem révén Lettország 14-re növeli Balti-kupa-sikereinek számát.
Az észtek egyébként jelentős deficitben vannak a lettekkel szemben, akikkel legtöbb mérkőzésüket vívták, 55-öt, ebből csupán 10-et tudtak megnyerni, 26 vereséggel szemben, 19 remi mellett.
Észtország az elmúlt heti győzelemmel két és fél éves, 22 mérkőzéses nyeretlenségi sorozatnak vetett véget, előtte az eggyel korábbi NL-sorozat első mérkőzésén tudott nyerni Görögország ellen Athénban (!) ugyancsak 1–0-ra. Viszont a keddi siker annyira feldobta a csapatot, hogy a rá három napra az Eb-résztvevő finneket is megverte, persze 1–0-ra, Sapinnen 11-es góljával.

A letteknek a németek elleni 1–7-es nagy verést kellene kiheverniük három nap alatt – nem lesz egyszerű feladat. Ők azért nem olyan gyenge előzményekkel vágtak a Balti-kupának, mint a lettek, 2020 ősze óta 11 mérkőzésből kettőt megnyertek, hármat elvesztettek és hatszor is ikszeltek. A litvánok elleni győzelem után jött a düsseldorfi csapás. Mindenesetre a magas döntetlenszám közel azonos képességű ellenfelekkel arra utal, hogyha nem olyan „atom-támadógépezettel” kell szembenézniük, mint a németeké, bárki elleni kihúzhatják egy iksszel – amely most kupagyőzelmet érne nekik!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. Balti-kupa. Sport1 17:45 Észtország–Litvánia   (kommentátor: Fülöp László)