Walesi-holland nappal indul a hosszú meccsek szupertornája • SportTV

Walesi-holland nappal indul a hosszú meccsek szupertornája

2021. 07. 18. 09:52    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton kezdődik meg ismét szokásos színhelyén, a blackpooli Winter Gardensben az egyik nagy dartsos egyéni major torna, amely leginkább hosszú mérkőzéseiról ismert. No meg arról, hogy a sportág legnagyobb ikonja, Phil Taylor annyiszor nyerte meg, ahány világbajnoki címe van, azaz 16-szor – érthető is, hogy viadal míves trófeáját a legtöbbszörös bajnokról nevezték el.

A legutóbbi szupertorna, a Premier League gy0őztese, Jonny Clayton a World Matchplay első klasszis fellépője (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A mezőny a hagyományokhoz híven 32 versenyzőből áll – a világranglista első 16 helyezettje mellé csatlakozik a Pro Tour első 16 olyan játékosa, amely az elsőző halmazban nincs benne. Szerencsére mindössze az utóbbi társaságból hiánytik eghyetlenegy dsrtsos, Mensur Suljovic pozitív Covid-teszt miatt – őt az első számú tartalék, a holland Jermaine Wattimena helyettes0ti, A mezőny szokásosan angol dominanciájú – már ami a résztvevők számát illeti –, a 15 angol mellett 5 holland található a névsorban, háromszor két brit tagállam (Skócia, Wales és Észak-Írország mellett) további hat ország képviselteti magát egy-egy játékossal. Az összdíjazás 700 ezer font, ebből a győztes 150-et, a döntő vesztese 70-et kap a számlájára, de még ez első forduló 16 vesztese is 10-10 ezer font „rajtpénzzel” gazdagodik.
Az első körben 10, a 2. fordulóban 11, a negyeddöntőben 16, az elődöntőben 17, a fináléban 18 leget kell nyerni a győzelemértt, kettő különbséggel, maximum hat leggel hosszabbodhat meg ez aktuális találkozó. A hagyománytiszteletre jellemző, hogy 1998 óta  már „best of 35 legs” volt a döntő formátuma, s érdekesség, hogy egyetlenegyszer volt szükség a fináléban hosszabbításra, három éve, amikor Gary Anderson 21–19-re győzte le a most éppen hiányzó Suljovicot. Egyébként Taylor 16 győzelme mellett csupán két versenyzőnek sikerült egynél többször nyernie, Michael van Gerwennek (2015, 2016) ás az angol Rod Harringtonnak még az „ősidőkben” (1998, 1999).

A sorsolás már korábban elkészült, s bár nagy az angol, holland létszámfölény, az első napon mégis a nyolc fellépő közt három holland és két elesi versenyző is van, két párosításban pedig éppen e két nemzet nyíldobálói küzdenek meg egymással. Mi több, még egy németalföldi színpadra lép, méghozzá a címvédő Dimitri Van den Bergh, aki a dél-afrikai Devon Petersennel csap össze. A belga klasszis az ötödik nemzetnek nyerte meg a WMP-t, a legelső amerikai győztes mellett csak angolok, egy holland (MVG – kétszer) és egy skót (Anderson, a hosszabbításos meccsen) győzött a szuperhosszú mérkőzések tornáján.  A világranglista-vezető Gerwyn Price – aki kihagyta a PL-t – most tér vissza csúcsszinten, reméljük, ereje teljében…

DARTS WORLD MATCHPLAY. Sport1 20:00  az első versenynap mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)