Szupercsapat vagy öregfiúkcsapat lett a Lakers? • SportTV

Szupercsapat vagy öregfiúkcsapat lett a Lakers?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2021. 08. 21. 10:21    
Olvasási idő: 3 perc

Nagyon érdekes vélemények jelennek meg a Los Angeles Lakers alakuló 2021-22-es kerete kapcsán. Van, aki kineveti a csapatot, mert túl öregnek tartja, míg mások azzal támadják LeBron Jamest, hogy szupercsapatot építtet maga köré. De most melyik igaz? Öregek vagy szuperek?

Szóval szupercsapat-e a Lakers: IGEN, EZ EGY SZUPERCSAPAT, bár öt-tíz éve komolyabb szupercsapat lett volna. Mert ha csak azt nézzük:

55 All-Star-szereplés, 46 All-NBA-tagság, 16 All-Defensive-tagság, 5 MVP-trófea, 5 lepattanó-, 5 blokk-, 4 pont-, 4 gólpasszkirályi cím és 4 Év Védője díj van a keretben, amihez foghatót még sosem látott a világ.

Ami a kort illeti, nem érdemes nagy okfejtésekbe belemenni, hiszen nyilvánvalóan igen, NBA-s viszonylatban öreg csapat lesz a Lakers jövőre, legalábbis az átlagéletkor magas lesz. Azonban lehet árnyalni ezt a képet egy picit, és egy nagyon átlátszó példát már a twitter népe keresett is nekünk: Az 1997-98-as Chicago Bullst.

A kép készítője csalt, mert a Bulls játékosainál a szezonvégi korukat, míg a Lakersnél a szezon elejit számolja, de azért nem állít hülyeséget a tweet. Ugye az 1997-98-as Bulls volt a Last Dance Bulls, ami egy utolsó táncként még bajnoki címet tudott nyerni. Persze, más helyzet az, hogy a képen látható chicagói urak már három szezont lejátszottak együtt, míg a Lakers keretének fele most csatlakozik a gárdához, de akkor is érdemes megnézni.

LeBron James 36 – Michael Jordan 34

James idősebb, igen, de az elmúlt évben egyáltalán nem úgy tűnt, hogy a formája rosszabb lenne az idő előrehaladtával, csak az a fránya bokasérülés tett keresztbe a szezonjának. Vagy az is a kor miatt történt? Nem tudjuk, de az NBA2K-ban 96-os ratingje van, amivel holtversenyben első Giannis Antetokounmpóval, Steph Curryvel és Kevin Duranttel egyetemben, és még mindig felhúzza magát azon, hogy az ESPN felmérésén 10 csapatvezető közül egy sem őt választotta a liga legjobbjának (5-en Giannist, 5-en Durantet). Ez innen személyes már?

Anthony Davis 28 – Scottie Pippen 32

Davis a korábbi meghatározások szerint a lehető legjobb korban van, régen a 28-31 év közötti korszak számított a csúcséveknek. Ha Davis nem sérült, és a rájátszásban is bevethető lesz 100 százalékos állapotban, azért egy 28 éves fiatalember hasznosabb lehet, mint egy 32 éves játékos, aki hátproblémákkal küzd. Bár félve írok le olyat, hogy valaki hasznosabb játékos lehet Scottie Pippennél, de Davisnek megvan erre minden esélye, csak legyen egészséges. De mi van, ha már nem is a csapat második embere lesz, hanem átveszi a stafétabotot? Akkor az elmélet borulni fog…

Russell Westbrook 32 – Dennis Rodman 36

Előreláthatólag Russell Westbrook lesz a csapat harmadik szupersztárja. Esetében a 32 éves kor nem számít annyira soknak, főleg, ha azt a formát tudja hozni, amit a washingtoni szezonja második felében (Ne feledjük, tripla-duplát átlagolt!). Egy a fontos vele kapcsolatban: Legyen képes alárendelni magát teljes mértékben a csapatnak, valahogyan úgy, ahogyan Dennis Rodman tette a parketten (ezt fontos hangsúlyozni!!!), nem akkor, amikor Vegasban bulizott, és nem is akkor, amikor pankrációzott, hanem amikor tönkretette Karl Malone életét a védekezésével.

Carmelo Anthony 37 – Toni Kukoc 29

Két játékos maradt a 2003-as NBA-darftról a ligában. Az a kettő, akit akkor mindenki a két legjobbnak tartott: LeBron James és Carmelo Anthony. Igaz, végül nem Anthony karrierje lett annak a draftnak második legjobbja, mert az Dwyane Wade-é, de hosszú-hosszú évek után a James-Anthony páros összeállt egy utolsó (?) táncra, hogy bajnoki címet szerezzen. Kukoc abban a szezonban a legjobb korszakában volt, aki pontosan tudta a csapatban betöltött szerepét, Anthony már leszállóágban van, de Portlandben bizonyította, hogy van még benne némi kakaó.

Dwight Howard 35 – Ron Harper 33

Azért ez egy hatalmas ferdítés a kép készítőjétől. Biztosan nem Dwight Howard lesz a Lakers ötödik legfontosabb tagja idén, még ha kőkeményen is készül a szezonra. Azonban a kor miatt őket tették a fotóra. Harperről sokan azt gondolták, nem sok vizet zavart abban a csapatban, de a védekezése kulcsfontosságú volt valójában. Védekezés? Kinek van itt három Év Védője-díja amúgy?

Ha csak pusztán ezeket a számadatokat nézzük, már nem tűnik annyira öregnek ez a Lakers, de tényleg mindennek jól össze kellene állnia, hogy ez működjön. Tegyük hozzá, hogy három fiatal tehetség még van a keretben Talen Horton-Tucker, Kendrick Nunn és Malik Monk személyében, de a másik véglet az, hogy a most szerződéssel rendelkező keretből ők vannak csak 30 év alatt, hiszen Trevor Ariza 36, Marc Gasol 36, Wayne Ellington 33 és Kent Bazemore 32 évesen vág majd neki az új kiírásnak.

A Bullsszal ellentétben ez egy abszolút nem összeszokott keret, és kérdéses, hogy képes lehet-e úgy összeállni egy szezonban, hogy a végén az bajnoki címet eredményezzen. OK, kimondom, Westbrookon múlik főleg a siker, mert ha nem támogatja Jamest és Davist, esélyük sem lehet azok ellen a csapatok ellen, ahol a sztárok szerepe pontosan le van tisztázva, mint amilyen például a bajnok Milwaukee Bucks…

Bármi történik, a Lakers szezonja egy egyedülálló, picit talán kétségbeesettnek tűnő kísérlet lesz arra, amikor egy Öregfiúk-Szupercsapat megméreti magát az NBA-ben.