Kupacsütörtök: BL-sorsolás és Ekl-mérkőzés • SportTV

Kupacsütörtök: BL-sorsolás és Ekl-mérkőzés

2021. 08. 26. 10:44    
Olvasási idő: 3 perc

Két labdarúgó európai kupaesemény is a Sport1 képernyőjére kerül csütörtökön este: élőben közvetítjük Isztambulból a BL csoportkörének sorsolását, majd este Londonból a tavalyelőtti BL-döntős és egy portugál együttes visszavágóját az Európa-konferencialiga rájátszásából.

Montázs: Getty Images

BL-SORSOLÁS, UEFA-DÍJÁTADÁS

Manapság a sorolások már olyan fontos médiaesemények is, hogy a televíziók élőben közvetítik őket. Főként ha a legnépszerűbb csapatsport legmagasabb szintű kontinentális kupaeseményéről van szó. Az összes közvetítő tévétársaság – közte idén ősztőltől a Sport TV is újra minimum három évig –  műsorára tűzi. Ma este elkészítik a BL 2021–22. évi főtáblájának csoportbeosztását.
A mezőnyt tükrözzük egy csökkenő számsorral

32 együttes szerepel, nyolc négycsapatos csoportba osztják őket
25 olyan csapat van köztük, aki korábban európai kupadöntőig akár egyszer is eljutott
22 közülük el is hódított legalább egy európai kupatrófeát
12 korábbi BEK-/BL-győztes neve kerül az urnául szolgáló nagy gömbökbe
5 további klub jutott el rajtuk kívül a BL vagy az jogelőd BEK fináléjáig
1 újonc csapat – s egyben új ország  – szerepel a résztvevők listáján

Természetesen a sorsolást kiemelés előzi meg, négy úgynevezett kalapból sorsolják ki a csoportokat. A kiemelt első kalapban a címvédő Chelsea és a bónuszként az Európa-liga-győzelem mellé indulási jogot kapó Villarreal mellett az UEFA-klublistán legjobban álló hat ország bajnoka, a spanyol Atlético Madrid, az angol Manchester City, a német Bayern München, az olasz Internazionale, a francia Lille OSC és a portugál Sportin CP kapott helyet. A 24 további együttest saját UEFA-koefficiensük alapján állították csökkenő sorrendbe, s „harmadolták” őket a 2., 3. és 4. kalapba. Így fordulat elő, hogy a kupahistória három legtöbbször nyertes csapata közül a rekordkét 13-szoros győztes Real Madrid és a 7-szeres korábbi bajnok Liverpool nevét tartalmazó kis gömböt csak a második, a másik 7-szeres exbajnok Milanét pedig csak a negyedik kalapból húzzák majd ki. A csoportkörben egy nemzetiségű klubok nem szerepelhetnek azonos csoportban. Az egyetlen újonc a Dnyeszteren Túli Köztársaság nevű, egyetlen ország vagy nemzeteközi szervezet által sem elismert „éllamból” való, az FC Sheriff Tiraspol, amely moldovai bajnokként (19-szer nyerte el ezt a címet) indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezősorozatában.

Jorginho a BEK-serleg (s BL-győztesek továbbra is annak replikákát kapják)  mellett az Eb-győztesnek járó  Henri Delaunay-kupára is csókot lehelhetett júliusban. Könnyen lehet, hogy ez az UEFA év játékosa címet is  meghozza neki … (Fotó: Getty Images)

A sorsolás keretei közt adják át az UEFA év játékosa címet – és a kontinentális szövetség további díjait –  is. A férfiak három jelöltje közt a tíz évvel ezelőtti alapítás óta másodszor nem szerepel Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyike sem. A három kandidáló: Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (brazil-olasz) és N’Golo Kanté (francia – mindkettő Chelsea). Az összes többi részlet 17:45-től a Sport1-en.

TOTTENHAM–PACOS FERREIRA
Még mielőtt valaki kézlegyintéssel elintézné a frissen létrehozott harmadik számú kupasorozat, az Európa-konferencialiga erősségét, annak egy számadat: a csütörtök esti playoff-visszavágó párharcon öt olyan együttes is fellép, amelyek korábban elnyertek legalább egy európai kupát, s további három olyan, amelyek legalább egy döntőig eljutottak. Mi egy olyan együttes mérkőzését közvetítjük, amely mindhárom nagy kupasorozat fináléjában szerepelt már, összesen öt alkalommal, ebből háromszor nyert, kétszer veszített. (Megnyerte 1963-ban a KEK-et, az indulás évadában, 1972-ben az UEFA-kupát, 1974-ben ugyanabban a sorozatban vesztett, de 1984-ben ismét győzött, s végül tavalyelőtt elbukta a BL színangol végküzdelmét a Liverpool ellen.)
Ennél sokkal szerényebb a házigazda Pacos Ferreira kupamúltja. A portugál együttes a 2007-es első szerepléét is beszámítva csupán 5. alkalommal indul el valamelyik euroserlegét, s eddigi legsikeresebb szereplését 2014-ben az El csoportkörében elért 3. hely jelenti, az E-jelű négyesben a 16 pontos Fiorentina, az egy idénnyel később a sorozat döntőjéig is magát elverekedő ukrán Dnepr Dnipropetrovszk (12 p.) mögött csupán 3 pontot kapart össze, megelőzve a 2 pontos román Pandurii Targi Jiut.

Szon Hung Min és Harry Kane sokat tehet a Spurs versenyben maradásáért az újonnan indított harmadik számú európai kupasorozatban (Fotó:  Getty Images)

A Spurs korábbi eredményei alapján természetesen kiemeltként a rájátszásban kezd, a Pacos a harmadik selejtező körben kapcsolódott be a küzdelmekbe, az északír Larne ellen. Hazai pályán fölényes 4–0-s győzelme után (gólszerzők: Denílson 44. és 70., Stepen Eustáquio 77.,  Uilton 90. p.) már azt is megengedhette magának, hogy a a visszavágón 1–0-ra kikapjon. A bajnokságban eddig egy győzelem (2–0 a rajton a Famalicao ellen) után két vereséget szenvedett (Boavista 0–3, Estoril Praia 1–3), ezzel a 12. helyet foglalja el a 18 csapatos Primeira Liga bajnoki táblázatán.
A Tottenham idénybeli mindhárom mérkőzése 1–0-s eredménnyel ért véget. A Premiet League-ben ennyire verte meg a nyitónapon a bajnok Man Cityt (gólszerző: Szon Hung Min 55.p.) és a Wolverhamptont (g.: Dele Alli, 10. p. – 11-esből)  amelyet annak idején 49 évvel ezelőtt az első UEFA-kupa-kiírás döntőjében is sikerült legyőznie. A vereséget a kettő közt Pacos de Ferreirában szenvedte el, az „odavágón”, a hazaiak Lucas Silva 45. perces találatával nyerték meg a mérkőzést. A Tottenhamnek tehát legalább kétgólos sikerre van szüksége a fordításhoz, hogy bejusson az Ekl csoportkörébe.
Különös ismétlődése lenne a sporthistóriának, ha az első UEFA-kupa-sorozat után éppen fél évszázaddal egy másik széria, az Európa-konferencialiga első trófeáját is a Spurs kapitánya vehetné át május 25-én a tiranai Nemzeti Arénában. Ám ahhoz alighanem a másik négy exkupagyőztesnek, az Anderlechtnek, a Feyenoordnak, az Aberdeennek és az AS Romának – meg még néhány más klubnak is – lesz még egy-két szava…

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 17:45 a csoportkör sorsolása és az UEFA díjainak átadása (kommentátor: Haraszti Ádám és Petur András).
EURÓPA-KONFERENCIALIGA, rájátszás, visszavágó. Sport1 20:45  Tottenham Hotspur FC–Pacos de Ferreira FC (kommentátor: Haraszti Ádám)