Botladozók BL-tavaszkezdete • SportTV

Botladozók BL-tavaszkezdete

2023. 02. 14. 12:01    
Olvasási idő: 7 perc

A futballtavasz igazi kezdetét mindig télen éljük meg – a BL-playoff első meccseit tekintik annak kontinens szerte a szurkolók, és a „hivatalos” résztvevők, azaz a játékosok, edzők és kiszolgáló stábtagok. Mi egy régre visszanyúló, de nem túl gyakori párosítással indítjuk a futballtavaszt, a 7-szeres BEK-/BL-győztes Milan és az egyszeres (vesztes) döntős Tottenham első összecsapásával. Persze, a szokásos körítéssel – előtte felvezető műsorral, utána a napi két meccs összefoglalójával.

A négy éve világbajnok, idén vb-ezüstérmes Olivier Giroud kulcsjátékos lehet a Spurs elleni BL-nyolcaddöntő első meccsén is (Fotó: Getty Images)

Kétszer két mérkőzést vívtak eddig, mindkettőt egyenes kieséses fázisban, s mindkettő az angolok sikerével ért véget. Az első összeakaszkodásuk 51 esztendeje történt, az UEFA-kupa első kiírásának elődöntőjében kerültek össze. A White Hart Lane-en Steve Perryman duplázott, Romeo Benetti szerezte a milánóiak egyetlen gólját. Milánóban Alan Mullery már a 7. percben vezetést szerzett és a rossonerinek csak az egyenlítésre futotta Gianni Rivera második félidős 11-es góljával. A Spurs aztán 3–2-es összesítéssel megnyerte a döntőt is a Wolverhampton ellen, amellyel a trófea első védője lett. (Nekünk, magyaroknak is roppant emlékezetes az a kiírás. A Wolves ellenfele a másik elődöntőben a Fradi volt, összesítésben 4–3-ra nyertek a „farkasok”, de a Népstadionban és a Molineux-ban is egy-egy büntetőt elrontott a tavaly elhunyt Szőke Pista, aki holtbiztos 11-es lövőnek számított akkoriban… Amúgy a Spurs–­Wolves lett az első egy nemzetbeli európai kupadöntő, amelyet nem spanyolok játszottak egymással – a Barca, a Valencia és a Zaragoza „körbe döntőzött” egymással korábban a VVK-ban, amelyet mindenki az UEFA-kupa-El jogelődjének tekint – az UEFA kivételével…)
A két klub második párviadala már a BL kulisszái közt zajlott, 12 éve a mostanihoz hasonlóan a nyolcaddöntőben ütköztek meg, a 180 perc egyetlen gólját Peter Crouch szerezte a San Siróban – ismét a kelet-londoniak mentek tovább, ám a következő körben két vereséggel, összesen 0–5-tel estek el a Real Madrid „kezétől”. Az akkori csapatokból csak Zlatan Ibrahimovic a „túlélő” – ő esetleg kaphat némi epizódszerepet Stefano Piolitól kedden este.

Hét év kihagyás urán a 2021–22-es idényben tért vissza a Milan a BL csoportkörébe,  az ideivel együtt összesen 19. alkalommal jár ott – ez néggyel kevesebb mint az olasz rekorder Juventus 23-a. Az előző idényben a Liverpool, az Atlético Madrid és a Porto egyaránt megelőzte a rossonerit, az volt az első 1999–2000 óta, amikor a klub a csoportkörben ragadt. Európa 7-szeres bajnoka 2007-es legutóbbi győzelme óta 7-ből ötször kiesett a nyolcaddöntőben, legutóbb az Atlético Madridtól maradt alul 2013–14-ben (0–1, 1–4). A klub mérlege ebben a fázisban 5 győzelem, 5 vereség. Az „ördögök” az egyetlen olasz csapat, amely a BL-korszakban háromszor is elhódította a nagyfülű BEK-serleget (1994, 2003, 2007), emellett három fináléban alul is maradt (1993, 1995, 2005), ám a negyeddöntőben 2011–12 óta nem járt.
Pioli csapata a gyors tavalyi európai búcsúra a scudetto 19. megszerzésével reagált, 11 év után először. Ebben a kiírásban az E-csoportban 10 pontot szedett össze és 3-mal a kvartett győztese, a Chelsea mögött végzett – amelytől Londonban 3–0-ra, Milánóban 2–0-ra kikapott – , ám kétszer 4–0-val, otthon a Dinamo ellen és Salzburgban megszerezte a második helyet, utóbbi győzelmek klubcsúcsbeállításnak számítanak a BL-ben. Noha a csoportkörben kétszer megverte a Dinamo Zagrebet, egyszer a Salzburgot, a csapat legutóbbi 19 BL-meccséből mindössze 5-öt nyert meg (5 d., 9 v.), a zágrábiak elleni 3–1 egy hatmeccses nyeretlen sorozatot zárt le. A nyolcaddöntőben a Milan legutóbbi 12 mérkőzéséből csak kettőt nyert meg és 8-at elvesztett, bár a két siker közül az egyik 4–0 volt a Spurs észak-londoni szomszédja, az Arsenal ellen, s aztán már belefért egy 0–3 is a visszavágón. Az őszi Chelsea elleni vereség már sorozatban az ötödik volt angol csapat ellen, mi több, a Milan 19 hazai mérkőzéséből csupán nyolcat nyert meg angol vendégei ellen (4 d., 7 v.), az utolsó négyet mind, az utolsó 8-ból hetet elvesztett.
Az említett Arsenal elleni 4–0 a Milan egyetlen győzelme Premier League-ellenfelei elleni legutóbbi 17 meccsén (4 d., 12 v.), az utolsó 9-ből 8-at elvesztett (1 d.). Oda-vissza kétmeccses párviadalokon 8 győzelem 7 vereség a balansz, ám a legutóbbi hatból ötöt elvesztett. A legutóbbi párbaját a ManUnited ellen bukta el az El 2020–21-es nyolcaddöntőjében (1-1 i, 0–1 o). A döntőkben viszont erősen pozitív az angolok elleni mérlege, 1973-ben megnyerte Szalonikiben a KEK-döntőt a Leeds ellen, 1995-ben az 1994-es európai Szuperkupát az Arsenal ellen (0–0, 2–0) és a 2007-es BL-finálét a Liverpool ellen (2-1), két évvel a 3–3-as isztambuli végküzdelem után, amelyet 11-esekekel elbukott.

A Tottenham hatodszor szerepel a BL-ben, először a 2019–20-as részvétele óta, amely a negyedik volt. Legjobb teljesítményét 2018–19-ben produkálta, amikor bejutott a döntőbe, amelyben a szintén angol Liverpooltól szenvedett vereséget Madridban 2–0-ra. A mostanit megelőző, három évvel ezelőtti BL-menetében 10 ponttal második lett a B-csoportban, 8 ponttal elmaradva a Bayerntől, amely észak-londoni meccsükön 7–2-re (!) győzte le a 2. meccsnapon (az volt a Spurs legsúlyosabb nemzetközi kupaveresége), aztán kikapott egy másik német klubtól, a Leipzigtől a nyolcaddöntőben (0–1 o, 0–3 i). A Lilywhites a 2021–22-es Konferencialigában szerepelt, de 7 ponttal csak a 3. helyen végzett a Rennes és a Vitesse mögött.
Ebben az idényben a Spurs csupán négy pontot szerzett az első három mérkőzéséből, 7-et a további háromból a Frankfurt elleni 3–2-vel, a Sportinggal játszott 1–1-gyel és a záró OM elleni 2–1-gyel. Pierre Emil Höjbjerg gólja 5 perccel a hosszabbítás megkezdése után véglegesítette a csoportelsőséget a D-csoportban, egy ponttal megelőzve az Eintrachtot. Ez volt a harmadik csoportgyőzelme a BL-alapszakaszban 2010 és 2017 után, amikor az Inter, illetve a Real Madrid előtt végzett – összesítve a hat indulásából ötször túlélte a csoportkört.
A csapat a jelen kiírásba a Premier League 4. helyével jutott be, amely három éve a legjobb bajnoki szereplése volt. A hatodik meccsnapi győzelme Marseille-ben véget vetett a Spurs 7 meccses sorozatának, amelynek során nem nyert idegenbeli európai mérkőzést, és 13 legutóbbi idegenbeli találkozóján 4-szer nyert (4 d., 5 v.).
A klub BL-nyolcaddöntős mérlege 2 győzelem, 2 vereség, a Milan elleni 2011-es továbbjutás és a Lipcse elleni 2020-as kiesés a legutóbbi kettő. A Spurs legutóbb olasz ellenféllel a 2018–19-es csoportkörben mérkőzött meg, 1–0-ra legyőzte az Intert Londonban és 2–1-re kikapott tőle a San Siróban. Ezzel a vereséggel együtt 1 gy., 4 d., 5 v. az eredménysora Itáliában, az egyetlen siker a Milan elleni 2011-es. Az Inter elleni győzelem meg az egyik a kettőből otthon olasz klubok ellen (3 d., 3 v.). Oda-vissza kieséses meccseken 4-szer továbbment, 2-szer kiesett Serie A-s ellenfelekkel szemben. Az egyik kiesést viszont a legutóbbi alkalommal szenvedte el a Juvétól a BL 2017–18-as nyolcaddöntőjében (2–2 i, 1-2 o).

A Milan új nevezései a BL-keretbe: Bartoccioni, Mangiameli, Pszeftisz, Thiaw;  kikerült a keretből Sergino Dest és Jungdal. A vörös-feketék eredménysora az alapszakasz 6. meccse óta 4 gy., 3 d., 3 v. Pénteken a Torino elleni 1–0-val zárta a sorozatban 5 nyeretlen bajnoki meccsét (2 d., 3 v.). Az volt a klub 3000. Serie A-mérkőzése,  az Inter, a Roma és a Juventus után negyedikként érte el ezt a mérföldkövet. (A 3000 meccs mérlege: 1458–879–663). Olivier Giroud szerezte az egyetlen gólt, három meccsen belül a másodikat.  A rossoneri a 2022–23-as bajnoki évben már öt mérkőzést elvesztett, eggyel többet, mint az egész elmúlt idényben. Pioli csapata 7 tétmeccsen nyeretlen volt (2 d., 5 v.), mielőtt megverte volna a Torinót. Január 24-én a csapat 3–0-ra kikapott Rómában a Laziótól, öt nappal később otthon 5–2-re a Sassuolótól. Ez volt az első alkalom, hogy két egymást követő Serie A-meccsen 4 vagy több gólt kapott. A Sassuolo elleni találkozó volt az első, hogy hazai pályán öt vagy több gólt kapott 1997. április 6., a Juventus elleni 1–6. óta. Januárban 7 meccsen 18 gólt szedett be. A február újabb zakóval kezdődött, az Inter elleni 0–1 a harmadik vereséget jelentette sorozatban, amely 2019 szeptembere óta először fordult elő. A csapat a legutóbbi 7 meccséből négyen nem szerzett gólt az összes tétmérkőzésén. Január 11-én a Torino ellen hosszabbításban kikapott 1–0-ra és kiesett az Olasz Kupából, egy héttel később az Inter ellen 3–0-ra veszített a rijádi szuperkupa-mérkőzésén.
Január 12-én Ismael Bennaszer 2027-ig meghosszabbította szerződését a klubbal, ugyanaddig szól a védő Kalulu kontraktusa is. Bennaszer comb- és Fikayo Tomori csipősérülés miatt január 24. óta nem bevethető, Mike Maignan szeptember 22. óta vádlisérülés miatt szorul az oldalvonalon kívülre, Alessandro Florenzi augusztus 30. óta nem léphetett pályára combsérülés miatt. Zlatan Ibrahimovic viszont májusi térdműtétje óta először a Torino ellen már leülhetett a cserepadra.
Theo Hernandez és Giroud is tagja volt a vb-ezüstérmes francia csapatnak Katarban. Mindkét játékos hatszor lépett pályára a tornán, a csatár 4, a védő egy gólt szerzett. Giroud ezzel hazája válogatottsági gólrekordere lett, 63 találattal immár kettővel Thierry Henry előtt jár.

A Tottenham csatárpárját „ősidők óta” a koreai Szon Hung Min és Harry Kane alkotja. Ők ketten együtt 83 meccsen – ebből sok a közös – 40 gólt szereztek a BL-ben. Lesz-e 41. vagy 42. vagy akár többedik is a Stadio Giuseppe Meazzában?  (Fotó: Getty Images)

A Spurs BL-kerete is változott, bekerült Danjuma, Pedro Porro és Whiteman, kikerült Doherty, Bryan Gil és Spence. Januárban kölcsön vette a holland Danjumát a Villarrealból és Pedro Porrót a Sporting CP-ból, ugyanakkor Doherty végleg odaszerződött az At. Madridban, Gil és Spence a szezon végéig Sevillába, illetve Rennes-be ment kölcsönbe. Összes tétmérkőzésének mérlege a csoportkör 6- meccse óta 6 gy., 1 d., 6 v. Három mérkőzést nyert meg sorozatban azelőtt, hogy szombaton elszenvedte az idény legnagyobb vereségét (1–4) a Leicestertől. Bentancur szerezte meg a vezetést – az volt az 5. gólja a Premier League-ben, korábbi pályafutása idénycsúcsa 2 Serie A-gól volt Juvében 2018–19-ben. Porro a Leicester ellen debütált. A csapat azelőtti négy bajnokijából hármat elvesztett ( 1 gy.), mielőtt nyerni tudott január 23-án a Fulham ellen 1–0-ra. Harry Kane szerezte az egyetlen gólt azon a meccsen, miként február 5-én a ManCity ellen is – ezzel ő lett a Spurs örök gólrekordere 267 találattal, megelőzve a világbajnok Jimmy Greavest, aki 1961 és 1970 között szerzett eggyel kevesebbet. Greaves 379 mérkőzésen ért el góljait, Kane-nek a City elleni volt a 416. találkozója Tottenham-színekben. Az a találat volt egyben a 200. gólja a Premier League-ben, Alan Shearer (260) és Wayne Rooney (208) után harmadikként érte el ezt a mérföldkövet. A csatár 17-et szerzett csapata 41 idénybeli bajnokijából, ebből ötöt a legutóbbi 11-ből.
Antonio Conte kihagyta a City elleni meccset epehólyagműtétje miatt, Cristian Stellini asszisztens irányított azon az összecsapáson. Conróte együttese bejutott a nyolcaddöntőbe az FA-kupában a Portsmouth elleni 1–0-s hazai és a Prestonban aratott 3–0-s győzelemmel, utóbbi találkozón Danjuma góllal debütált. A csapat az 5. fordulóban Sheffieldbe látogat a Unitedhez március 1-jén. (A Ligakupából már novemberben kiesett a Nottinghan elleni 0–2-vel a harmadik fordulóban, amely első meccse volt ebben a kiírásban.)
Cristian Romero mind a 7 meccsen szerepelt a katari vb-n a győztes argentin csapatban, hatszor kezdőként a pályára lépve. Hugo Lloris vb-ezüstérmesként (6 meccsen védett) vonult vissza a válogatottságtól, 145 meccsel francia örök rekorderként, 3-mal megelőzve a korábbi csúcstartó, ugyancsak világbajnok Lilian Thuramot. A kapus vélhetőlg 6 hétig nem védhet, mert térdsérülést szenvedett a City elleni bajnokveréskor. Yves Bissouma bokasérülés miatt kihagyta a szombati leicesteri vesztes találkozót, amelyről Ryan Sessegnon combizomprobléma miatt szintén hiányzott. Bentancurt a második félidőben térdsérülés miatt le kellett cserélni. Az uruguayi helyett Pape Sarr állt be, először játszva a januári 15-i Arsenal elleni észak-londoni rangadón elszenvedett csipősérülése óta (a meccset ráadásul csapata el is bukta a bajnokjelölt ellen 2–0-ra), a szenegáli helyettesítheti társát a San Siróban is. Lucas Moura december 12. óta vádlisérülés miatt nem játszhatott, de február 3-án már közösen edzhetett a társakkal és Leicesterben tartalékként a kispadon ülte végig a mérkőzést.

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, első mérkőzés.  Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 AC Milan–Tottenham Hotspur FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor)