Pályán a milánói nagyok a Madonnina előtti vasárnapon • SportTV

Pályán a milánói nagyok a Madonnina előtti vasárnapon

2024. 04. 14. 10:08    
Olvasási idő: 4 perc

Az olasz futball nagyjai közül az Serie A első két helyezettje, a címvédő plusz két európai kupaaspiráns is fellép az élvonal 32. fordulójának vasárnapi versenynapján. A négy talákozóból hármat két sportcsatornánkon, egyet az AMC Mikro alkalmazásban láthatnak élőben, s mivel a csapatok színe-virága addig játszik, a teljességet a frissesség oltárán feláldozva ismét már vasárnap késő estére összehozzuk a szokásos elemző-beszélgető stúdióműsorunkat, a Nyerő SzériA magazint.

A hatéékony veterán, a chilei Alexis Sánchez pótolhatja a gólkirályjelölt argentin Lautarót (Fotó: Getty Images)

Ebédidőben a Napoli–Frosinone meccsel kezdünk, persze folytatva a „klubhimnuszhallgató csendes módot” a meccs elején. Az exbajnok (talán már jövő vasárnapra matematikailag is „ex” lesz) még könnyen utolérheti a biztos Konferencialiga-helyen álló Atalantát, a vendégeknek viszont a legjobb már kieső helyen állva minden pontért jelképesen meg kell halniuk, különben hamar véget ér az újabb élvonalbeli kaland.
A hazaiak egyetlen sérülés miatti hiányzója a balhátvéd Olivera, a télen igazolt Ngonge piros lapja miatt nem léphet pályára. Ismét a Politano, Osimhen, Kvarachelia támadótrióval rohamozhat a Partenopei. A nigériai center az előző idényben csak úgy szórta a gólokat, most azzal is kiegyezne, ha az őszi frosinonei eredményessége után most a Maradonában is betalálna, így a Sassuolo és a Cagliari mellett a Frosinone lenne a harmadik egyöttes, emyle ellen oda-vossza gólt szerez. A vendégek közül Oyono és Monterisi bevethetetlen egészségi okokból, meggyógyult viszont Harraui, aki a cserepadon már helyet foglalhat. mi több, Gelli és Lirola is ugyanebben a helyzetben van.

A Sassuolo–Milan találkozón a hazaiak menekülnének a B-ligás lét elől, de a feladat hatalmasnak látszik, az egészen pazar formába lendülő rossoneri megállítása a Serie A-ban. A milánói óriás a legutóbbi 6 bajnokijából ötöt megnyert, egyet adott csak döntetlenre, ezzel gyakorlatilag állva hagyta az előzőleg biztos ezüstérmesnek látszó Juvét. Ugyanakkor házigazdája 11 ligatalálkozójából 8-at elbukott, csak egyszer nyert, igaz, legutóbbi két mérkőzésén egy-egy pontot szerzett, de amá csaknem másodosztályú Salernitana ellen otthon és a közvetlen vetélytárs Udinese ellen – ezeken hatot kellett volna szereznie, hogy ne álljon most kieső helyen a táblázaton.
Stefano Piolinak nagy a kísértés, hogy a kupaházirangadó – a Romával meccsel az El-elödöntőért, ráadásul az első meccset el is bukta 1–0-re a San Siróban – két fellépése között alaposan megforgassa csapatát. Visszatérhet a kezdőbe az angol Fikayo Tomori, aki csütörtökön eltiltás miatt nem játszhatott Milánóban. Jovics, Okafor és Chukwueze mind jelölt a csatársorba kerülésre éppúgy, mint Adil a középpályára vagy Florenzi a védelem jobb szélére. Pulisic ugyan megszerezte 10. bajnoki gólját a múlt héten – ősszel Emiliában a győztes gól volt az övé – , de Rafael Leao és az „agyonhajtott” Giroud mellett könnyen az egész meccsre pihenőt kap mesterétől. A hazaiaknak persze a fentiek értelmében kötelező legjobb csapatukkal kiállni, csak Pedersen és a csapatkapitány Berardi hiányzik sérülés miatt. Erlicnek túl kell tennie magát egy rúgáson, hogy átvehesse helyét a védelem közepén, Ferrari társaságában. A korábbi Inter-csatár Pinamontit kiszolgáló Bajrami korábban két gólt szerzett a Milan ellen, legutóbb a Sassuolo ellen mindkét találatban benne volt. most kihagyhatatlan a csapatból.

Az Udinese–Roma találkozón hasonló a képlet, mint a megelőző Milan-meccsen. Csak míg a rossonerinek kis túlzással mindegy, mi történik a bajnokin, a Romának mindkét vasat – a Serie A-t és az Európa-ligát – is a tűzben kell tartania, mert ha nyer Udinében, egy pontra zárkózhat fel ismét a szombaton meglepetésre két pontot elpazarló Bolognára. Az Udinese meg ugyan nem áll konkrét kiesését jelentő helyen, de csak két pontra áll tőle, azaz vereség és a mögötte áll négy együttes pontszerzéseI) esetén még kellemetlenebb helyre kerülhet.
De Rossi tehát nem rotálhat olyan mertékben, mint Pioli, mert a bajnoki pontokra is nagy szüksége van együttesének. A sokat sérült, de most végre egészséges Smallingnak vissza kell térnie a kispadra, hogy akár csereként beállva tehermentesítse a védelem közepének rendkívül sokat játszó tagjai valamelyikét. Dybala szerepeltetésén gondolkodik a mester, de a friuliak elleni kiváló statisztikája miatt alighanem a pályán lesz, még ha nem is a teljes 90 percben. Ugyanakkor a ritkábban játszó közül Baldanzi és Zulewski a középpályán, Karsdorp ss Angelino a védelemben akár kezdőként is bekerülhet a csapatba. A vendégcsapatból csak Azmun hiányozhat sérülés, valamint Ndicka eltiltás miatt, míg Gabriele Cioffi munkáját hosszabb bevethetetlenségi lista nehezíti. Thauvin és Lovric is csatlakozott az Inter elleni vesztes meccsen a korábbi állandó hiányzó Keinen Davishez és Deulofeuhoz – az egykori barcás az idényben egyetlenegy meccsen sem léphetett pályára – , így akár a nigériai Success, akár a solodalú argentin Pereyra megkaphatja a feladatot, hogy támogassa a házi gólkirályjelölt Luccát (7 találat), aki visszatérhet ötödik sárgája miatt kapott egymeccses eltiltásának letöltése után.

A napzáró Inter–Cagliari mérkőzés tétje a huszadik bajnoki címe felé közelgő hazai csapatnak, hogy győzelem esetén áakár már a jövő heti Madonninán egy újabb sikerrel matematikailag is bizonyossá tegye a scudetto idei megszerzését. A vendég szárdok ha a papírformának megfelelő verséggel ha nem is eshetnek vissza kieső helyre, de kényes helyzetbe kerülhetnek, ha a mögöttük lévők olyan meglepő eredmény(eke)t érnek el, amelyek az idény vége felé szaporodni szoktak Itáliában. (Ki tudja, miért…)
Lautaro Martínez, aki 23 találattal áll a góllista élén, és első gólkirályi cím felé halad, vasárnap nem szaporíthatja gólszámát, mert egymeccses eltiltását kell letöltenie. A csapatkapitányt helyettesítve Arnautovic vagy Alexis Sánchez lesz Thuram csatártársa. Az udinei meccset hajlítóizom-sérülés miatt kihagyó Bastoni viszont visszatérhet a csapatba. Kell is a bajnokjelöltnek, mert egy másik világbajnoknak, Pavard-nak is ki kell hagynia a találkozót, azonos okból, mint az argentinnak. Eközben az Itália második városába utazó Cagliarinak is két eltiltottat, Deiolát és Nándezt kell pótolnia, ráadásul a sérült Pavoletti, Petagna, Mancosu trióval sem számolhat Ranieri mester. Ha kisebb térdproblémája rendbe jön, a korábbi Milan-csatár Lapadula kezdhet, a legújabb „szupercsere”, Viola kezdőbe állításáról is hezitál a Serie A egyik legtapasztaltabb szakvezetője. A mester híres gyakori változtatásairól, ezért Orestanio, a két csapat közös tulajdonú játékosa is reménykedik az együttesbe kerülésre.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 14.)

NAPOLI–FROSINONE

A Napoli megnyerte eddigi mind az öt Serie A-mérkőzését a Frosinone ellen, csak a Crotone ellen nyert többször azon csapatok közül., amelyek ellen 100%-os a mérlege, ráadásként a Ciocari ellen szerezte a legtöbb gólt (18) a Partenopei mindig legyőzött ellenfelei közül. + A Frosinone a Bologna elleni múlt heti 0–0-ja után egymást követő második clean sheetjét érheti el, másodszor élvonalbeli története során, az előző 2018 október-novemberében sikerült, ugyanakkor a Ciocari az esztendő eleje óta a legtöbb gólt kapta (30) a ligában. + Matías Soulé (191) és Hvicsa Kvarachelia (162) kettő az öt legtöbb sikeres cselt bemutató játékos közül az öt európai topligában 2023–24-ben, Sávio (168), Leroy Sané (167) és Mohamed Kudus (166) társaságában, ráadásul az argentin játékos a jó beadásokból is kivette a részét (23), a legjobb a bajnokságban, a Serie A-ban a grúz klasszis és a milanos Rafael Leao követi őt (21–21-gyel). 

 SASSUOLO–MILAN

A Sassuolo 30 gólt szerzett a Milan ellen eddig, csak a Genoa (34) hálójába talált be többször a Serie A-ban; ugyanakkor 16-ot ezekből az első 7 meccsen ért el, 14 jutott a következő 14 mérkőzésre. + A Milan 68 pontot gyűjtött az első 31 találkozón, ez eggyel több mint az ed a 2021–22-es idényben, amelynek végén megnyerte a bajnokságot. A hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta csak egyszer, 2003–04-ben volt a rossonerinek 70-nél több pontja egy szezonban 32 meccs után (79). + A legutóbbi játéknapon Christian Pulisic 11-esből megszerezte 10. gólját a szezonban, a legutóbbi Milan-középpályás Kaká volt, aki elérte a két számjegyű gólt egy Serie A-idényben, 11-gyel, 2005–06-ban.

 UDINESE–ROMA

A 2013–14-es idény óta az Udinese 17 Serie A-meccset elveszített a Roma elleni 21-ból (3 gy., 1 d.), ebben az időszakban egy csapat sem vesztett el többet egy másik ellen az élvonalban (ugyanennyiszer kapott ki a Sampdoria a Napolitól). + A Roma veretlen legutóbbi 7 bajnokiján (5 gy., 2 d.), gólt sem kapva a legutóbbi hármon: legutóbb négy clean sheetet egymás után 2014 februárja és márciusa között hoztak össze a sárga-pirosak, a jelenlegi edző Daniele De Rossi valamennyi találkozón szerepelt. + A római Paulo Dybala 11 gólt szerzett az Udinese ellen a Serei A-ban, többet mint bármely más ellenfél ellen, nem mellesleg 8 asszisztot is adva közben – a legutóbbi 20 szezonban, 2004–05 óta csak egy játékos volt részes ennyi gólban egyazon ellenféllel szemben az olasz élvonalban (Francesco Totti a Parma ellen 13 gól és 7 assziszt).  

 INTER–CAGLIARI

Az Inter egyetlenegyet vesztett el legutóbbi 12 Cagliari elleni bajnokijából (10 gy., 1 d.), 2–1-re kapott ki az Unipol Domus Stadionban, Perisic öngólt ért el, mellette Pavoletti talált be a nerazzurri kapujába. + Az Inter 82 pontot szerzett az idényben (26 gy., 4 d., 1 v.), ha legyőzi a szárdokat, 85 pontja lesz 32 meccs után, ez rekord a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta. + Ha az Inter gólt szerez, 40 meccsesre növeli folyamatos gólszerző klubrekordját. Ráadásul Simone Inzaghi a harmadik edző lesz, aki csapatával eléri a 40-es gólsorozatot a Serie A-ban Antonio Conte (43-as széria a Juventusszal 2013 februárja és 2014 márciusa között), valamint Massimiliano Allegri (44, szintén a Juvéval 2016 októbere és 2017 decembere között) követőjeként.

SERIE A, 32. forduló. Sport1 12:15 SSC Napoli–Frosinone Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 14:45 Sassuolo Calcio–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro (Sport3) 18:00 (felv. hétfő Sport1 16:15) Udinese Calcio–AS Roma (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:30 FC Internazionale–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 22:45 Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow (háziasszony: Takács Rita, vendégek: Hrutka János és Kéri András)