Rangadó az Olimpicóban: melyik csapat támad fel a kihagyások után? • SportTV

Rangadó az Olimpicóban: melyik csapat támad fel a kihagyások után?

2024. 03. 01. 20:35    
Olvasási idő: 2 perc

Bepótolták az utolsó két meccset is a szuperkupa miatt elhagyott négyből, így kiegyenesedett a Seria A táblázata. Minden csapat 25 meccset játszva indulhat neki a bajnokság utolsó harmadának, amely péntek este olyan meccsel kezdődik, amelyet mindig rangadónak nevezünk: a Milan római vendégjátékával a Lazio ellen.

Théo Hernández, a gólveszélyes védő újabb találathoz segítheti a Milant az Olimpicóban is (Fotó: Getty I)mages)

A Lazio a múlt hét végén vereséget szenvedett Firenzében, folytatva az utóbbi időben mutatott szeszélyes szereplését. A csalódást keltő Szuperkupa-produkció után 7 meccséből 3-3-at nyert meg és veszített el, közte elbukott olyan mérkőzéseket is, amelyek roppant fontosak az idényzáró táblázat első négy helyezettjének kiléte szempontjából. A Fiorentinától, a Bolognától és az Atalantától elszenvedett vereség igen káros volt, ezek amolyan „hatpontos” találkozók voltak a BL-helyekért zajló tusakodásban. Ezzel most 8 ponttal vannak elmaradva a legjobb négytől, és a Napoli 6–1-es sikere a Sassiolo ellen azt jelentett, hogy a bajnok is felért a fehér-égszínkékek nyakára. Az előző idény hasonló párosítása eredményének megismétlése nagyon jól esne Sarri legénységének, hiszen 2023 januárjában 4–0-ra legyőzték a Milant az Olimpicóban, de pénteken este 13 pontos (!) hátrányban fogadják a milánói gigászt. A mester szetretné azt is látni, milyem formát mutatnak legényei, amikor regnálása vitathatatlanul legfontosabb erőpróbája következik négy nap múlva Münchenben, amikor a csapat egygólos előnyét kellene megvédeni a  hatszoros BEK-/BL-győztes Bayern ellen a milliomos elitliga nyolcaddöntőjében.

A 2024-es esztendő pazar évkezdete után a Milan enyhén elakadni látszott, legutóbb például nem tudott fontos rangadót nyerni a San Siróban az Atalanta ellen. Az idényben korábban kétszer kikapott a La Deától, s most is csak 1–1-re futotta a rossonerinek, mert Rafael Leao csodagólját Koopmeiners büntetője kiegyenlítette. Ezzel hárommeccsesre nőtt a  vörös ördögök nyeretlenségi sorozata, mert előtte Monzában 4–2-re kikaptak, az Európa-ligában a Rennes ellen meg  3–2-re maradtak alul. Igaz, utóbbinak csekély volt a jelentősége, mert a hazai 3–0 után nem forgott komoly veszélyben a Pioli-fiúk továbbjutása. Ám most véget kell vetniük a nyeretlen szériának, ha meg akarják őrizni helyüket a legjobb négyben. Az elmúlt két meccsen szerzett egyetlen pont elfújta a bajnoki remények utolsó maradékát is, és a Juvénak is négy pont ez előnye velük szemben a második helyen, annak ellenére, hogy a rekordbajnok szekere is döcög az elmúlt fordulókban. Bár az előny látszólag elégségesnek tűnik az üldözők előtt, de a Bologna és az Atalanta egyre javuló formája azért aggaszthatja a rossoneri kitartó híveit.
A Laziónak két fontos sérültje van, mert Patric bokája nincs rendben, és ágyákfájdalmai Rovellát is távol tartják a meccstől. A Bayern elleni ütközet ellenére Sarri aligha rotál sokat, mindkét fronton legjobbjait kívánja bevetni. Zaccagni sérülésből visszatérése a legjobbkor jön, hiszen a múlt héten csak egy félidőt játszott, s meglehet, vele kivételt tesz a maestro és most is csak a kispadon kezdeti. A Milannak is csak két jelentős hiányzója van, Pobega combizom-problémával küzd, Caldara pedig hosszabb ideje bevethetetlen. Luka Jovics továbbra is el van tiltva, mert a Monza ellen két hete piros lapot kapott, de a jövő heti Slavia elleni El-csatán már akár kezdhet is. Kalulu ás Calabria már visszatért a keretbe az Atalanta elleni meccsre, Tomori is előbb-utóbb bevethető lesz, az optimisták szerint már az Olimpicóban is ott lehet a cserepadon.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 1.)

LAZIO–MILAN

A Lazio és a Milan nem játszott döntetlent legutóbbi 10 bajnokijukon győzelméig a piros-kékek ellen: háromszor nyertek a fehér-égszínkékek, hétszer a piros-feketék, utóbbiak a legutóbbi ötből négyszer bizonyultak jobbnak – a legutóbbi remijük 2018. november 25-én történt az Olimpicóban, a csapatokat akkor Simone Inzaghi, illetve Gennaro Gattuso edzette + A Milan legutóbbi öt bajnokiból háromszor nem tudott győzni (2 d., 1 v.) azt követően, hogy előtte négyszer egymás után sorozatban nyert; legutóbb ikszelt az Atalantával – két egymást követő döntetlent legutóbb tavaly májusban játszott, az elsőt éppen az Olimpicóban a Roma ellen. + A legutóbbi játéknapon elért asszisztjával Théo Hernández  23 szereplés alatt beállította eddigi idénycsúcsát a gólokban való közvetlen részvételt tekintve – az előző idényben  32 mérkőzésen 7 volt neki (4 találat, 3 gólpassz); a legutóbbi öt idényben (2019–20 óta) ő az egyetlen védő az 5 európai topligában, aki legkevesebb 25 gólt ért el (neki 26 van) és minimum 20 asszisztot jegyez.  

Serie A, 27. forduló. Sport2 20:30 SS Lazio–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)