„Ezüstrangadó” a presztízs megőrzéséért • SportTV

„Ezüstrangadó” a presztízs megőrzéséért

2024. 04. 26. 23:26    
Olvasási idő: 3 perc

A szokásos három mérkőzéssel folytatódik a Serie A 34. fordulója, s mi szokásosan mindhármat közvetítjük – ezúttal a Sport2-n. A nap rangadója mindenképpen a két gigász, a Juve és a Milan rangadója, még akkor is, ha nagy valószínűséggel a dobogós helyüket kisebb veszély fenyegeti csak, és az érmek színe is azonos marad. Nekik bármelyik matt fényű, ha már az arany Milánó „kék felébe” vándorolt.

A legutóbbi Allianz Stadon-beli meccset tavaly májusban Giroud egyetlen góljával nyerte meg a Milan (Fotó: Getty Images)

A délutánt Dél-Itáliában kezdjük, ahol a Lecce fogadja a lombard Monzát. A hazai sárga-pirosak pazarul kezdték az idényt, ám aztán volt egy jelentősebb visszaesésük, s volt idő, amikor a kiesés szellője is meglegyintette őket, de aztán visszakapaszkodtak, s most a 13. helyen 7 ponttal állnak a kiesővonal fölött, azaz reálisan nem kell a B-ligába szédüléstől tartaniuk. A Monzát pedig nem húzta le a mélybe a „második év örvénye”, amely az abszolút újoncokat oly sokszor veszélyezteti – közelebb vannak az európai kupahelyhez (9 pont), mint a kiesővonalhoz (15). A Leccéből Dermaku, Kaba, Banda és Ramadani is egészségi okokból hiányzik, Luca Gotti  a hírek szerint nem változtat múlt heti kezdő tizenegyén. A vendégek hiányzólistája terjedelmesebb, Machin, Caprari, Vignato,  Bettella, Curria és Dany Mota is sérülés vagy betegség miatt nem játszhat, illetve felépülőben van, ráadásul Papu Gómez el van tiltva, Ám a sok hiányzó nem új keletű, könnyen meglehet, hogy Palladino mester sem változtat – vesztes csapatán (Atalanta 1–2).

Ahhoz képest, hogy a rekordbajnok Juventus az új esztendőt csupán kétpontos hátrányban kezdte az Inter mögött és 7-tel a Milan előtt, ez a mínusz 2, és plusz 7 14 forduló alatt mínusz 22-re és 7-re alakult, a számok mutatják az elképesztő lejtmenetet, amelybe az öreg hölgy kezdett és amely mostanra sem nagyon akar leállni. Nem véletlenül állandó beszédtéma a klubtörténet egyik nagy sikeredzőjének. Massimiliano Allegrinek az aktuális sorsa, hiszen csodálatos múlt ide vagy oda, remek játékosállománya ellenére a bajnokság maga a kudarctömeg, s ha a kupadöntő sem sikeredik az Atalanta ellen, bármilyen sokba is kerülhet a mester menesztése, lépnie kell  a klubvezetőségnek, illetve a tulajdonosoknak. A Milannak még a „becsülettrófea” esélye sincs meg, s a szurkolóknak is igen fáj, hogy az Inter éppen a Milannak „hazai” rangadóm véglegesítette a scudetto megszerzését, piros-feketében mégis derűsebbnek tűnik a közeljövő, mint fehér-feketében. A csapat tavasszal összehozott egy pazar veretlenségi szériát, de az Inter annyira magabiztosan vette az akadályokat, hogy nem volt esélye igazán versenybe szállni a „Madonnina-riválissal”.
Allegri lehet, hogy nem változtat együttesén, amely némi szerencsével egy gólt meg tudott őrizni Rómában a kupa elődöntőjében kétgólos előnyéből, s május közepén visszatérhet az Olimpicóba, akkor már a trófeáért. Egy változás mégis valószínűsíthető, a „kupakapus” Perrint az állandó hálóőr Szczesny válthatja. Arkadiusz Milik látványosan tért vissza, első labdaérintéséből megszerezte a „finalista” gólt, de a másik sokat sérült csatár Kean fájó térde miatt ismét távol marad, akárcsak a középpályáról Miretti, lábsérülése miatt. Milik és Yildiz is pályázik a második csatárhelyre Vlahovics (12 bajnokin 10 gól az idén) mellé, de alighanem Chesa marad a kezdőben, akinek amúgy is többnyire megy a milánóiak ellen.
Eközben a Milanban Rafael Leao és az MLS felé kacsingató Giroud helye „beton” a támadóegységben, a francia világbajnok szerezte az egyetlen gólt a csapatok legutóbbi torinói csatáján. Théo Hernández, Calabria és Tomori eltiltása – nehezen viselték a Madonnina vesztes végét – jócskán feladja az összeállítási leckét Stefano Piolinak, főként a védelem felállítására. Kicsiny segítség, hogy Thiaw ellenben visszatérhet eltiltása letöltése után, s persze két másik középső védő, Kjaer és Kalulu továbbra is tartósan sérült. Így aztán „sosem volt” védelmi kvartettel – Musah, Thiaw, Gabbia, Florenzi – próbálja meg Pioli feltartóztatni a Juve támadóklasszisait. Meglátjuk, mekkora sikerrel…

Este a Lazio a Veronán kísérli meg „leverni” a keddi kupacsalódást – persze, a bajnoki helyezés is igen fontos, a jelenlegi 7. a Konferencialigára jogosít, de talán a BL-újrázás sem elképzelhetetlen. A Verona viszont csak egy győzelemnyire van a kiesővonaltól, amelyhez vereség esetén közelebb kerülhet, ha az érintettek ugyanolyan „váratlan” bravúreredményekkel lépnek elő, mint a hajrához közeledve egyre gyakrabban. (Érdekes, Olaszországban valahogy kevesebbet kapdossák a fejüket  erre a futballhoz közel állók…). A hazai ikon Ciro Immobile tíz percre beszállt ugyan a Juve elleni kupatalálkozóra, de valószínűbb, hogy Tudor mester a duplázó argentin Valentin „Taty” Castellanost állítja most is ékként a kezdőbe. Sérülés miatt nem játszhat a sasoknál Kamada (vádli), Provedel (combhajlító), Lazzari (izom), Zaccagni (boka).
A veronai Noslin legutóbbi öt meccsén négy gólbn volt közvetlen részes (2-2 gól és gólpassz), így veszélyes lehet a hazaiak kapujára. Két fontos sérültjük közül Cruz esetleg leülhet a cserepadra,  a korábban hónapokig sérült és csak az utóbbi időkben szerepelgető lengyel védő Dawidowicz azonban semmiképpen sem léphet pályára.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 27.)

LECCE–MONZA

A Lecce veretlen legutóbbi három meccsén a Monza ellen (1 gy., 2 d.), a lombard gárda  az egyik olyan ellenfél, amelytől nem szenvedett még vereséget (A Venezia a másik, amely ellen eggyel több van neki.) + A Monza csak egy pontot szerzett legutóbbi négy bajnokiján, s ha most nem győz, ötös siker nélküli sorozata lesz, először Raffaele Palladino irányításával. Mindössze egyszer volt ennél hosszabb nyeretlen szériája, méghozzá első hat mérkőzésén a Serie A-ban, még Giovanni Stroppa edzőségével (5 d., 1 v.). + Csak Douglas Luiz (9) szerzett több gólt Andrea Colpaninál (8), akik csak hazai pályán találtak be az idényben az öt európai topbajnokságban. Colpani legutóbbi idegenbeli gólját 2023.június 4-én szerezte Bergamóban az Atalanta ellen. 

 JUVENTUS–MILAN

A Juventus 6 döntetlent játszott 2024-ban 15 bajnokiján (5 gy., 4 v.), ebben az időszakban csak a Torinónak és a Genoának (7-7) volt több remije a sorozatban. A bianconeri három egymást követő döntetlent legutóbb 2020 szeptember-októberében játszott.A Milan a második legtöbb pontot gyűjtötte idegenben az, csak az Internek van több) annak ellenére, hogy csak a Frosinone (37), a Salernitana (36) és a Sassuolo (33) kapott több gólt a Milannál (29) hazai pályától távol. + Federico Chiesa hat gólban volt közvetlen részes a Milan ellen (3-3 gól és assziszt), egyetlen más csapat sllen sem volt ennyire gólveszélyes, noga a legutóbbi négy meccsen a rossoneri ellen találata és gólpassza sem volt.

 LAZIO–VERONA

A Lazio egyetlenegy mérkőzést vesztett el a Verona elleni 15 hazai bajnokiból (10 gy., 4 d.), a sárga-kékek egyetlen győzelme 2020. december 12-én születetett meg (2–1, Lazzari öngóljával és Tameze találatával. + Igor Tudor a második Lazio-edző lehet az elmúlt 65 évben, aki három egymást követő döntetlent ér el a csapattal első három hazai bajnokiján, Delio Rossi után, aki négy hazai iksszel rajtolt a sasok kispadján 2025 augusztusától októberéig. + Ciro Immobile 10 gólt szerzett a Hellas ellen az élvonalban, csak Gabriel Batistuta lőtt többet (11) a Scaglierinek a Serie A históriájában.

SERIE A, 34. forduló. Sport2 14:45 US Lecce–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: László Csaba); Sport2 17:45 Juventus FC–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: László Csaba); Sport2 20:30  SS Lazio–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba)