Hétfő este meglesz a második csillag is? • SportTV

Hétfő este meglesz a második csillag is?

2024. 04. 22. 14:24    
Olvasási idő: 3 perc

Két fontos meccs is vár az AC Milanra hétfőn. Kora este a klub fiataljai megmérkőznek az UEFA Ifjúsági Kupájáért a svájci Nyonban, este pedig a nagycsapat pályára lép a San Siróban a Derby della Madonninán azzal a céllal, hogy legalább elodázza az Inter bajnokavatást egy vagy két játéknappal. Az „előmeccs” rangos lesz a Serie A-ban, hiszen a Roma és a Bologna ki-ki jellegű, „hatpontos” meccset vív az őszi BL-indulásért.

Lautaro és Alain. A kékek világbajnok argentin centere (ls csaoata) minden tekintetben felülmúlta az idényben a vörösök világbajnok francia centerét és csapatát. A Madonninán persze ettól még nem boztos, hogy jobb lesz zisztelt ellenfelénél... (Fotó. Getty Images)

Késő délután, ha ugyanolyan harcos és mentálisan erős lesz a Milan, mint a szombati elődöntőn a Porto ellen, a rossoneri korosztályos csapata lehet az első olasz, amely megszerzi a legrangosabb ifjúsági torna, a Youth League trófeáját. Ha stílszerű akar lenni, akkor 11-es párbajban, a kieséses szakasz mindhárom meccsén (!) döntetlen után a futball „orosz rulettjében”, a rúgópárbajban lőtte tovább magát, azaz úgy lehet bajnok, hogy egyetlen mérkőzését sem nyeri meg (igaz, egyet sem veszít el) normál játékidőben, a legjobb 16-tól a trófeáig vezető úton… Ellenfele, a görög Olympiakosz  szintén országa debütáló döntőseként „csak” két 11-es párbajt nyert meg, a Bayern Münchent 90 perc alatt 3–1-re verte meg, Németországban.

Este a Serie A-ban két jó formában lévő csapat küzd meg a „biztosabb” BL-helyért. (Az ötödik is az lehet, ha a kupaküzdelmek hajrájában az olaszok folytatják eddigi sikerszériájukat. A Bologna ugyanis 4 ponttal jobban áll az AS Ronánál, de egy mérkőzéssel többet játszott.  Azaz De Rossi legényei ha otthon tartják mindhárom pontot, akár vesztett pontok tekintetében meg is előzhetik első számú riválisukat. Egyik leghatékonyabb játékosát, Romelu Lukakut kénytelen lesz nélkülözni a mester, mert a belga Góliát izomsérülést szenvedett Milánóban azt követően, hogy előkészítette Dybala gólját. Az argentin viszont kezdhet, ami jó előjel, mert korábban 7-szer is betalált a rossoblu ellen, igaz, többnyire még a Juve színeiben. A középpályás alapembere, Bryan Cristante azonban ismét Daniele De Rossi rendelkezésére áll, miután Edoardo Bove az Európa-ligában helyttesített, miközben az olasz válogatott játékos eltiltását töltötte. Tammy Abraham először léphet pályára a hosszú kihagyás óta, Lukakut váltja az élen. Evan Ndicka kudarca azt jelenti, hogy Diego Llorente vagy Chris Smalling Gianluca Mancini partnere lesz a középső védelemben, bár Dean Huijsen is újra elérhető – a Juventus kölcsönjátékosa nem került fel a Roma UEFA-listájára.
Eközben Lewis Ferguson kapitány hiánya miatt – aki a múlt héten keresztszalag-sérülést szenvedett – átalakításra lesz szükség a bolognai kezdő tizeneyen az Olimpicóban;Thiago Motta Giovanni Fabbian és Michel Aebischer párosítását tervezi a középpályán, miközben a skót sztár megkezdi hosszú útját a felépülés felé.Mivel Alexis Saelemaekers visszatér egymeccses eltiltása után, a rossoblu csatársorában is változás történhet, Kacper Urbanski helye a bal szélen különösen bizonytalan.Egyebekben Adama Soumaoro (térd) és Jens Odgaard (comb) továbbra is kimaradt sérülés miatt.

A nap meccse természetesen a Derby della Madonnina, a 310. alkalommal sorra kerülő milánói városi rangadó. Ebből 238 volt a hivatalos tétmérkőzés (mérleg: 79–69–90 a mai pályaválasztó pirosak szempontjából), Serie A-találkozó 1929 óta 201 (65–59–77) a rossoneri 266, a nerazzurri 296 góljával. Latható Inter-fölény, egy tekintetben azonban egyenlően állnak:  a Milan 1901-től 2022-ig éppúgy 19 bajnoki címet szerzett, mint örök riválisa 1910 és 2021 között, Ma este az Inter beelőzhet: ha megnyeri a meccset, 86 pontja lesz, a vörösöknek 69 marad, 17 pontot pedig 5 mérkőzésen már nem lehet behozni! A matematikai bizonyossághoz egy pont ma este még nem elég, sok kétsége azonban senkinek sem lehet afelől, hogy a hiányzó pontot a fekete-kék gárda egy vagy két bajnokin belül megszerzi…
Benjamin Pavard és Lautaro Martinez is újra a pályára lép a bajnokjelölt soraiban. Minkét játékos  egymeccses eltiltástát töktötte az Inter Cagliari elleni döntetlenjén; utóbbi nyolc góllal a nerazzurri harmadik legjobb góllövője a derbi történetében lásd lenti ministatisztikánkat. Egyedül a veterán szélsőhátvéd, Juan Cuadrado hiányzik szokásosanérülés miatt, így Simone Inzaghinak szinte teljes keretéből választhat a karrierjét meghatározó mérkőzés előtt. Alexis Sanchez és Yann Bisseck átadja helyét Martíneznek, illetve Pavardnak, de más változás nem várható a San Siro „idegen” oldaláról. A  Milan fő céllövője is élvezi a derbi lehetőségét, és az Inter elleni eddigi négy Serie A-mérkőzésén Olivier Giroud három gólt szerzett és két gólpasszt jegyzett. Bár a Romától elszenvedett csütörtöki vereség miatt kiesett, Samu Chukwueze a legjobb formáját mutatja, mióta a Villarrealtól a lombard fővárosba szerződött, és esélyes lehet Giroud támogatására, ha Stefano Pioli változtatna sikerkezdőjén- Simon Kjaert hajlítóproblémái miatt kényszerítették pályáán kívülre Sassuolóban, míg Malick Thiawnak  hétfőn eltiltását kell letöltenie, Pierre Kalulu pedig továbbra is sérült. Ezért Fikayo Tomori Matteo Gabbia partnere lesz a rossoneri hátsó négyesének tengelyében.
A meccs után azon frissiben kezdődik olaszfutball-magazinunk, amelyben vendégeink fő témája alkalmasint a scudetto megszerzése vagy annak elmaradása lesz április utolsó előtti hétfő estéjén.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A ’24. 04. 22.)

ROMA–BOLOGNA
+ A Bologna 52-t nyert meg 151 eddigi bajnokijukból (45 döntetlen és 54 Roma-győzelem mellett),  többet, mint bármely más ellenfél ellen a Serie A-ban. + A Roma legutóbbi hazai 9 meccséből 8-szor veretlen maradt otthon (6 gy., 2 d.), hatszor gólt sem kapva közben (háromszor a legutóbbi három meccsen), az egyetlen sárga-piros győzelem ebben az időszakban 2020 februárjában született (3–2, Szinisa Mihajloviccsal a kispadon). + Miután betalált a Lazio kapujába az Olimpicóban, Joshua Zirkzee a második Bologna-játékos lehet az elmúlt 50 évben, aki egyazon idényben gólt szerez a Roma és a Lazio ellen is az Olimpicóban, Julio Cruz 2000–01-es teljesítményét megismételve.   

MILAN–INTER
+ Az Inter megnyerte legutóbbi mind az öt tétmeccsét a Milan ellen. ez históriai rekord a nerazzurrinak a rossoneri ellen. Csak kétszer fordult elő a Madonninán, hogy valamelyik fél ötnél hosszabb nyerősorozatot hozott össze, mindkettő 6-os széria volt a Milan javára, 1946 és 1948, azt megelőzően 1911 és 1913 között. +  A Milan veretlen maradt legutóbbi 17 mérkőzéséből 16-szor (12 gy., 4 d.), 37 gólt szerezve (2.2-es meccsenkénti átlag),  az egyetlen vereségét a Monza ellen szenvedte el február 18-án. + Lautaro Martínez (8 gól) az Inter harmadik legeredményesebb játékosa a Derby della Madonninákon, Giuseppe Meazza (12) és Nyers István (11) után. Az argentin lehet az ötödik játékos, aki a csúcsrangadón két számjegyű gólt jegyez, ugyanabban a mezbe, ugyanis az említett intereseken kívül Andrij Sevcsenko (14) és Gunnar Nordahl (11) is átlépte ezt a határt.

UEFA YOUTH LEAGUE, döntő. Sport2 18:00 Olympiakosz PFC–AC Milan (kommentátor: Fülöp László).
SERIE A, 36. forduló. Sport1 18:15 AS Roma–FC Bologna
(kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám); Sport1 20:30 AC Milan–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám); Sport1 22:45 Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow (háziasszony: Takács Rita, vendégek: Holczer Ádám, Hrutka János)