"Negyedolasz" és olasz futballpéntek Svájcból és Itáliából • SportTV

„Negyedolasz” és olasz futballpéntek Svájcból és Itáliából

2024. 04. 19. 11:14    
Olvasási idő: 3 perc

Szokásos olasz estünk kibővül kissé: dupla meccs a Serie A-ból, s elé két, más korosztályból való eurúpai kupaküzdelem, egy olasz csapattal – mind a négy találkozó élőben látható a Sport TV két csatornáján.

Federico Chiesa alighanem kezdő lesz Szardínián pénteken este (Fotó: Getty Images)

Az UEFA legrangosabb ifitornájának, a Youth League-nek ez elődöntőjét játsszák pénteken. Mivel a sorozatot végig követtük, a playoff is a műsorunkba került.
Kora délután a görög és a francia bajnok csap össze az első találkozón Nyonban. Ők a hosszabb úton jutottak el a négy közé. Az Olympiakosz a Lecce elleni kétszer 3–1-gyel kezdett, a második körben a Qabalát verte ki két győzelemmel 7–0-s összgólkülönbséggel, a playoffban otthon gól nélkül végzett az Interrel és 6–5-re megnyert 11-es párbajjal jutott a 8 közé. Ott ismét 11-es csata következett, 2–2-es kilencven perces csata után 4-2-es siker a Lens ellen. A negyeddöntőben jött a „nagy dobás” Münchenben 3–1 a Bayern ellen
Az ellenfél Nantes útja: 1–1. majd 0–0, és 4–2-es nyertes 11-es csata a Lech Poznan ellen, a rájátszásban 3–3 után a „változatosság kedvéért” 4-2-es 11-es párbaj a Sevillával, a nyolcaddöntőben 1–0 Salzburgban, majd a harmadik rúgópárbaj, 3–3 után 5-4 az FC Köbenhavnnal szemben.

A kupaküzdelem kilencéves históriáját ibériai klubok uralják, a kétharmadukat spanyol és portugál együttes nyerte meg. A Porto is köztük van, öt éve az akkori csapatuk győzött a nyoni Colonval Stadionban, ahol az idei négyes döntőt is rendezik. Az olaszok eddig kisebb szerepet játszottak, de a Juventus 2022-ben és a Milan tavaly már négyes döntős volt.
Az idei sorozatban a Porto a BL-ágon megnyerte csoportját, ezért a nyolcaddöntőben folytathatta, amelyben a címvédő AZ-t idegenben verte ki, 1–1 után 11-esekkel 4-2-ra.  négybe jutásért szintén idegenben kellett játszani, a német Mainz otthonában 4–1-re tudott nyerni.
A Milan útja úgyszintén a BL-ágon kvartettje megnyerésével indult, majd ugyancsak 11-esekkel jutott tovább, egy másik portugál együttes, a Sporting Braga ellen (2–2, 4-3). A negyeddöntőben újabb 11-es párbaj következett, ugyancsak, 1–1 után 4-3 ugyancsak egy korábbi győztes, a 2020-as bajnok Real Madrid kárára.
A két nyertes vasárnap mérkőzik meg a serlegért.

Két alsóházbeli, de a kieséstől nem egyformán fenyegetett csapat küzd meg az olasz élvonalban. A nagyon jó periódusokat is produkáló Genoa az edzőcsere óta feljavuló, és még európai álmait  tovább őrző Laziót fogadja. A hazaiak gólszerző álmai Gudmundssonban összpontosulnak, az izlandi csatár csapata legutóbbi három mérkőzésén gólt szerzett, s a negyediken is erre törekszik. Matturro viszont aligha gyarapíthatja öt szereplését, mivel izomproblémái miatt meg kellett. műteni, emiatt február óta nem játszhat. Vitinha lábsérülés miatt marad ki, Malinovszkij és Júnior Messias combizom-problémákkal küzd.
Igor Tudor néhány kulcsfontosságú játékos hiánya miatt kis változtatásra kényszerülhet, de lehet, hogy változatlanul hagyja együttesét. Immobile (térd), Zaccagni (boka), Pellegrini (boka), Guenduzi és Romagnoli (mindkettő lábszár) és Provedel várhatóan nem lép pályára pénteken. Luis Alberto és Felipe Anderson, aki Luis Alberto duplájának egyikéhez adott asszisztot a salernóiak ellen, meglehetős feltűnést keltő nyilatkozatot adott, de alighanem a csapatban marad a nyolcadik idegenbeli bajnokin is. Kamada és Anderson is remekelt az együttes támadójátékában, ezért Tudor alighanem kezdeti őket a Marassiban is.
A késő esti meccsen a veszélyesebb helyzetben lévő Cagliari a Juventust látja vendégül, amely a nagy tavasz eleji visszaesés után legalább a hajrában megpróbál javítani, s nem csak az esetleges kupagyőzelemmel. Ranierinek Oristaniót, Petagnát, Mancosut és Pavolettit továbbra is nélkülöznie kel, mint korábban oly sokszor. Viola az elmúlt két meccsen csereként beállva gólt szerzett, így jó alternatívát jelent a rekordbajnok ellen is.
A vendégeknél Pogba (dopping) és Fagioli (tiltott fogadás) miatt még mindig erős eltiltás alatt áll. Kean és Milik bevethető akár a kezdőben is, a lengyel szükség szerint a cserepadon is kezdheti a mérkőzést. Chiesa erősen csalódott, mert lecserélték a góltalan Derby della Molén, meglehetősen változó a kapcsolata edzőjével, Allegrivel. Ettől függetlenül alighanem kezd Szardínián.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 19.)

GENOA–LAZIO

A Genoa elvesztette három hazai meccsét a legutóbbi ötből a Lazio ellen (1 gy., 1 d.), miután az előző hétben veretlen maradt ellene (4 gy., 3 d.), 2017–18 óta negatív a mérlege négy csapat ellen is: Milan (5 vereség), Atalanta, Napoli és Torino (mind 4).+ Maurizo Sarri távpzása üta a Lazio négyet megnyert három bajnokijából (Martusciello 1 gy., Igor Tudor 2 gy., 1 v.), ez annyi győzelem, mint előtte 9 találkozón (1 d., 5 v.). + Amióta visszatért a Lazióhoz (2021–22 óta) Felipe Anderson az egyik középpályás a három közül (a másik kettő Antonio Candreva és Luis Felipe), akik 10-nél több gólban voltak közvetlen részesek az elmúlt három évadban, a legutóbbi időszak, amikor a spanyol két egymást követő találkozón betalált, 2023 áprilisában-májusában volt. 

CAGLIARI–JUVENTUS

A Juventus 12 meccset nyert meg a Cagliari elleni legutóbbi 13-ból (1 v.), nincs csapat, amely ellen a fehér-feketék többször nyertek volna 2016–17 óta, mint a piros-kékek ellen (ugyancsak 12-szer verték meg az Udinesét és a Bolognát). + A Cagliari egyet sem nyert meg legutóbb 15 meccséből, amelyet az aktuális tabella első 3 helyezettje ellen vívott (4 d., 11 v.), beleértve az Inter elleni legutóbbi döntetlenjét (2–2), legutóbbi győzelmét a Juve ellen (2–0) otthon aratta Gagliano és Giovanni Simeone góljaival 2020 júliusában. + Dusan Vlahovics első két gólját a Cagliari ellen szerezte 2019. november 10-én a Fiorentina színeiben öt gólt is elért a szardíniaiak ellen, csak négy együttes ellen volt ennél is eredményesebb a Serie A-ban, a Bologna, a Lazio, a Salernitana és a Sassuolo ellen (6 találat).

UEFA YOUTH LEAGUE, elődöntő. Sport2 14:00 Olyampiakosz PFC–FC Nantes (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:00  FC Porto–AC Milan (kommentátor: Engyel István)
SERIE A, 33. forduló. Sport1 18:30  Genoa CFC–SS Lazio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Holczer Ádám); Sport1 20:45 Cagliari Calcio–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Holczer Ádám)