Az ötszörös BEK-/BL-győztes és a címvédő a Sport TV-n • SportTV

Az ötszörös BEK-/BL-győztes és a címvédő a Sport TV-n

2023. 10. 25. 10:18    
Olvasási idő: 5 perc

Egy magyar vonatkozású Ifjúsági Liga-felvezetés után öt BL-találkozóval jelentkezünk a 3. forduló második játéknapján két tévécsatornánkon és AMC Mikro-alkalmazásunkon. A szerdai tíz fellépőből csupán kettő nem nyert még nemzetközi kupát, a csúcsliga és jogelődje ikonikus, hatalmas kétfülű trófeáját öt fellépő klub kapitánya kilencszer vehette át elsőként.

Ilkay Gündogan (balra) és Joao Félix is sokat tehet azért, hogy a tartalékos Barca három meccs után is hibátlan maradjon a BL-csoportkörben (Fotó: Getty Images)

PUSKÁS AFC–QABALA (UEFA Ifjúsági Liga)

A MTK Budapest tavalyi remeklése magasra tette a lécet, a Puskás Akadémia most nekifut, hogy ő is megugorja. A párharc első mérkőzése megfelelő alapot ad ehhez, három hete Qabalában a felcsúti fiúk 1–1-es döntetlent értek el. Ha sikerül a továbbjutás a visszavágón, a következő fordulóban a görög Olympiakosz és az olasz Lecce viadalának győztesével meccsel novemberben, az első találkozót a Pancho Arénában megvívva.

BARCELONA–SAHTAR (H-csoport)

A korábbi klubikon Darijo Srna első ideiglenes edzői  feladata nem csekély: helytállni az ötszörös BL-győztes Barca ellen Katalóniában (Fotó: Getty Images)

A Barca erősen megritkított kerettel készül a Sahtar – és ami a katalánoknak ezen a héten talán még fontosabb – a Real Madrid ellen. Kisebb-nagyobb sérülések miatt Lewandowski, Raphinha, Koundé, Pedri, Frenkie de Jong és Sergi Roberto sem játszhat, ezért Xavinak a ”fél” második csapatot fel kellett vezérelnie a „nagyokhoz”. Közülük Lamine Yamal már a spanyol válogatottban is bemutatkozott, de az ő és a balhátvéd Balde játéka is kétséges erőnléti, frissességi problémák miatt. Játszhat viszont akár a hétvége felfedezettje, a Bilbao ellen győztes gólt szerző 17 esztendős Marc Guiu, mert szerepelt a Barca UEFA-nak leadott keretének ügnevezett B-listáján.
A két együttes közös kupamúltja meglehetősen gazdag, 9-szer is megmérkőztek már egymással. Először 45 (!) éve, akkor még „szovjetként” indult a Sahtar (Sahtyor néven), a katalánok 3–0, 1–1-gyel jutottak tovább, majd az idény végén megnyerték a KEK-et. 2004 és 2008 között következett 4 BL-csoportmeccs, közte egy miniszenzáció: a Camp Nouban is nyerni tudott a z ukrán csapat. Az az idény mindkettejüknek trófeával végződött, a BL-t a katalánok, az UEFA-kupát az oda átkerülő ukránok nyerték meg. Következésképp augusztusban egymással vívták az európai Szuperkupa-meccset is (1–0 a Barcának). A legutóbbi két csata a 2010–11-es negyeddöntőjük volt, azt oda-vissza nyerték meg Messiék (5–1, 1–0), s ki gondolná – a végén megint övék lett a BL! Még mondja valaki, hogy nem örültek Katalóniában a csoportkör sorsolásakor… A mérkőzést egyébként a Nou Camp átépítése miatt a Montjuic Stadionban, az Espanyol korábbi otthonában rendezik.

FEYENOORD–LAZIO (E-csoport)

A Barcával és a spanyol válogatottal egykor mindent nyerő Pedro az egyetlen Lazio-csatár, aki  gólt szerzett a 2023–24-es BL-ben – a másik két találatot a védő Vecino és a kapus Provedel érte el (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat nyert már európai kupát, a hollandok több mint fél évszázada a BEK-et és 31 esztendeje az UEFA-kupát, a rómaiak 1999-ben az utolsó KEK-et és a követő Szuperkupát. A maiak persze erről legfeljebb az ősi meccseket megörökítő youtube-videókról vagy a klubházban a trófeateremből, esetleg a falakon bekeretezett dicsőségtablókból értesültek ezekről – ők a mában futballoznak. A Feyenoord speciel elég jól, 7 győzelemmel, 2 remivel, veretlenül áll az Eredivisiében – a harmadik helyen. Merthogy az AZ-nek csak egy iksze van, a PSV meg egyenesen százszázalékos. A Lazio jóval kevésbé „hasít” a Serie A-ban. 9 forduló után csupán a 9., ami az előző idény ezüstérmesétől nem túl acélos.
Közös kupamúltjuk szerény, egy-egy BL- és El-es csoportkörös oda-vissza csatából áll. Összesen kétszer nyertek a rotterdamiak, 1-1 remi és római siker mellett. Ebből kettőt a tavalyi El-csoportkörben játszottak, akkor is azonos kvartettbe szólította őket Fortuna. Mindkér csatában hazai siker született, Rómában 1–0-s, Rotterdamban 4–2-es.
A két edző meccs előtti nyilatkozata.
Arne Slot (Feyenoord): „Őszintén szólva ötven-ötven százalékosak az esélyeink. Főleg, ha figyelembe vesszük a tavalyi meccseket, a csoport-helyezést és azt, hogy hazai pályán játszunk.”
Maurizio Sarri (Lazio): „A Feyenoord figyelemre méltó következetességgel szerzi a gólokat. Amióta az előző szezonban kikapott a Romától az Európa-ligában, a Feyenoord 22 meccs óta veretlen. Már az előző szezonban is nehéz volt ellene játszani, és valami javult is ebben a idényben.”

NEWCASTLE–DORTMUND (F-csoport)

A több mint két évtized után a csúcsligába visszatérő Newcastle a PSG után a Dortmund skalpját is sz övére tűzné a St. James’ Parkban (Fotó: Getty Images)

Ez az úgynevezett „halálcsoport”, mind a négy csapat éppúgy lehet első, továbbjutó, de sereghajtó is. Mivel az angolok nem kevesebb mint 10 esztendőt kihagyott Európában, sőt az elmúlt 17 idényből csak harmadszor indul, nem is meglepő, hogy ez lesz első összecsapásuk az európai kupaszíntéren.
A BVB tartja pozícióit a Bundesligában, veretlenül negyedik, mindössze két pont hátrányban a vezető Leverkusentől. A legutóbbi fordulóban 2–1-re nyert Wolfsburgban. Ellenfele az angol futball legfrissebb nagy feltörője – sok pénzből építkezett, de nem nagy neveket vásárolt, menedzsere Eddie Howe a tudatos csapatépítés elkötelezett híve. Legutóbbi negyedikként igazából a következő lépcsőfok egy dobogós helyezés lenne, ehhez képest most némi, de nem jelentős lemaradásban van. Kilenc játéknap után 6., de csak négy pont a lemaradása a negyedik Liverpool mögött. A BL-ben legutóbb nagy győzelmet aratott a PSG ellen, esélyeit erősíti, hogy legutóbbi 29 UEFA-klubmérkőzéséből mindössze egyet veszített el hazai pályán (21 gy., 7 d.).
Kieran Trippier, a szarkák védője kissé nyűgösen fakadt ki a párizsiak elleni nagy győzelem után is: „Le kell tennünk egy jelzőtáblát, hogy megmutassuk, hol vagyunk. Olyan csapat vagyunk, amely támadó futballt játszik, jól nyomunk, és szükség volt rá, hogy teszteljük a védőket és megzavarjuk a kapust.”
A Borussia játékosai tudják, mi vár rájuk a St. James’ Parkban és elszántan küzdenek, hogy megszerezzék első góljukat, miután Párisban 2–0-ra kikaptak és otthon gól nélkül végeztek a Milannal. A Dortmund hiányzólistáján Ryerson (pár napos megfázás), Moukoko (deréksérülés, novemberig tart), Duranville (combsérülés, januárig), Meunier (erőnléti hiányosságok, néhány napig) és Morey (térdsérülés, november elejéig). A Newcastle-ból is öten vannak a bevethetetlenek: Miley (lázas), Botman és Krafth (térdsérülés), Barnes (bokafájdalmak) és Willock (ágyéksérülés).

YOUNG BOYS–MAN. CITY (G-csoport)

Erling Haaland ebben az idényben gól nélküli a BL-csoportkörben. Nem biztos, hogy a Wankdorf Stadion-beli csata után is még mindig hiányzik a neve a góllövőlistáról (Fotó: Getty Images)

A City végtelenül profi módon gazdálkodik erőforrásaival, Guardiola is kezd ráérezni arra, hogy nem terhelheti agyon „gálacsapatát”.Az új koncepció apró, de nem jelentős visszaeséssel is jár, a Premier League-ben kétszer is kikapott, ráadásul egymást követő meccseken a Wolvestól és az Arsenaltól. A többi bajnokit azonban mind megnyerte, ahogy a BL-ben is kétszer is 3–1-re győzött. Aligha kérdéses, képes lesz ezt megismételni, vagy akár túl is teljesíteni a Belgrádban bravúrpontot szerző berniek ellen is. A YB amúgy – akárcsak a nem nemzetközi szupercsapat többsége – , a  hazai fronton tartja magát, jelenleg csak második, de a vesztett pontok tekintetében eggyel jobban áll a listavezető Zürichnél. Viszont nem veszélytelen – a Brit-szigetről jövőkre. Győzött már a Wankdorf Stadionban a Tottenham (3–2), a Rangers (2–1) és a Man United (2­–1) ellen is, igaz a két liverpoolitól és a ManUnitedtől korábban már ki is kapott otthonában. Szerdán este eldől, a City melyik brit vonulat folytatását képviseli.

LEIPZIG–CRVENA ZVEZDA  (G-csoport)

Két egykori „keleti” csapat. persze ez az RB-re csak földrajzi értelemben érvényes, hiszen a „felépítése” már az egyesült Németországban történt. A Zvezda viszont a sajátos „jugoszláv szocializmus” terméke, 1945-ben alapítotték és 46 évre volt szüksége, hogy feljusson a csúcsra (1991, BEK-győzelem). Más történelmi és futballkorszak, de a 2009-ben létrehozott lipcsei klub már 11 évre rá, a Covid-évben már elődöntőt játszott a BL-ben…
Bár sokak azt mondják, annál tovább sosem jut már a Lipcse, amely továbbra sem népszerű hazájában, s aligha jut el a konvencionális nagyok szintjére, már ami az általános elfogadottságot illeti…
Mindenesetre a lipcsei meccs nyertese jelentős előnyhöz juthat a rájátszásért folyó versenyfutásban, mert a YB egy hajszállal – vagy többel – gyengébbnek látszik náluk.
Noha a németek a második körben otthon kikaptak 3–1-re a Citytől, megpróbálnak pozitív módon továbbmenni. „Sikerült néhány jó labdát visszaszereznünk, de aztán nem tudtunk jó utolsó passzokat adni. Sok szenvedéllyel védekeztünk, de egy kicsit hektikusak voltunk a labdával, különösen az első félidőben” – mondta Lukas Klostermann, a válogatott védő. Ha javítani tudnak, otthon esélyesek a CZ ellen, főként ha megőrzik gólképességüket.  Legutóbbi 16 csoportkörös meccsükből 12-szer két vagy több gólt szereztek – kettő talán elég lehet most mindhárom pont otthon tartásához. Nem mellesleg, a friss hírek szerint Willi Orbán felépülése a vártnál gyorsabbra sikeredik, már egyéni edzéseket végzett – ha szerdán nem is, de a novemberi belgrádi „visszavágón” már el is foglalhatja szokott helyét a védelem centrumában.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA. Sport2 15:45  Puskás Akadémia FC–FK Qabala (kommentátor-riporter: Fülöp Marcell).
BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR, 3. forduló. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és László Csaba); Sport1 18:30 FC Barcelona–FK Sahtar Doneck (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és László Csaba); Sport2 18:45 SC Feyenoord–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 20:45 Newcastle United FC–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 BSG Young Boys–Manchester City FC (kommentátor: Méhes Gábor); AMC Mikro 21:00 (Sport2 23:00, felv.) RasenBallsort Leipzig–FK Crvena zvezda Beograd (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)