Keddi focikínálat: „ifi BL” és spanyol kupaelődöntő • SportTV

Keddi focikínálat: „ifi BL” és spanyol kupaelődöntő

2024. 02. 27. 14:04    
Olvasási idő: 2 perc

Két élő futballközvetítéssel jelentkezünk kedden. Az UEFA Youth League-ben a negyeddönrőbe hüjutéaért tusakodnak a csapatok, a Copa del Reyben viszont ma késő este, kora éjszaka már megtudjuk, Baszkföld vagy a Baleári-szigetek delegála majd az első csapatot a sevillai döntőbe, amelyet

Mikel Oyarzabal játékára már csak azért is szükságe lenne a Real Sociiedadnak, mert ő a csapat házi kupagólkirálya – igaz, ehhez három meccsen elért két gól is elég… (Fotó: Getty Images)

MAINZ–MAN. CITY (U19)

Aki egy kicsit is az átlagosnál jobban követte az UEFA Youth League, már a párosításból láthatja, külön ágról érkező csapatok küzdenek meg a negyeddöntőbe jutásért. A hazai együttes az úgynevezett bajnoki ágról érkezett, mint 2022–23. német U19-bajnokcsapata. Az októberi első körben a szlovén Mariboron (2–0 idegenben, 1–1 otthon), a másodikban a fehérorosz Dinamo Minszken (1–1, 2–1, mindkét meccset Mainzban játszották) jutott túl, a playoffban aztán „nagyágyú” következett, az FC Barcelona. A katalán klub akkori csapata kétszer is megnyerte (2014, 2018) a sorozatot, a mainziak viszont a jelen gárdával hazai pályájukon, a Bruchwegstadionban (ott lesz a keddi City elleni meccs is) 2–2-re végeztek a 90 percben (gólok: Gleiber és Schul), majd a 11-es párbajban 6-5-re legyőzték neves ellenfelüket. (Az alapkörben elkövetett egy-egy hiba után a 7. párban Touré belőtte, a barelonai Prim elhibázta kísérletét).
A vendég City csoportelsőként (a „BL-ágon” a felnőttekkel azonos párosítással játsszák a csoportkört) rögtön a nyolcaddöntőbe kvalifikálta magát 14 ponttal (csak Lipcsében és Belgrádban remizett a másik négy csatát, a három hazait és a Young Boys elleni bernit is), három ponttal utasította maga mögé az RB Leipziget.
A keddi találkozó rögtön, visszavágó nélkül dönt a továbbjutásról, döntetlen esetén nincs jüóhossazabb1ítás, azonnal 11-es párbaj következik. A győztes a negyeddöntőben a holland AZ (a címvédő) és az FC Porto (a 2019-es győztes) összecsapásának továbbjutójával mérkőzik meg.

REAL SOCIEDAD–MALLORCA (Copa del Rey)

Bár a Copa del Rey igazi „baszk specialistája” az Athletic Bilbao (24-szeres győztes), az utónbbi időben tartományi riválisa, a Real Sociedad is kezd felnőni melléje. A San Sebastian-i alakulat három éve elnyerte a trófeát (igaz, a 2019-2020-as kiírásét, amelyet a Covid-őrület miatt egy évvel később rendeztek meg), majd 2022-ben és 2023-bn is a negyeddöntőig jutott, s most ismét a finálé kapujában áll. Az első mérkőzésen három hete ugyanis gól nélkül végzett Mallorcán, s most hazai pályán, az Anoetában léphet fel a fináléban szereplésért. A bajnokságban már mindkét meccset lejátszotta kedd esti ellenfelével, kettős győzelemmel zárva a kis külön csatát (1­–0 az Anoetában Brais Méndez fejesével októberben, 2–1 kilenc nappal ezelőtt a Vist Mallorca Estadiban, ahol Antonio Sánchez 3. perces vezető gólját Kubo egyenlítette ki, majd a hazaiaktól Rauióillózüt két sárgával kiállították, és az egész második félidőt emberelőnyben játszó baszkok a 94. percben, Merino fejesével vihették végül haza mindhárom pontot).
A különbség a táblázaton nem csekély a két együttes között, a Real Sociedad a 7., 40 ponttal, míg  a Mallorcának az eddig szerzett 24 pontja csupán a 16. helyre elég, igaz, a legjobb, már kieső helyen álló csapathoz, a Cáditőzhoz képest hat pont az előnye.
A hazai csapatban sérülés miatt nem szerepelhet Odriozola, Merquelanz, Aihen Munoz és Carlos Fernandez, de erősen kétséges Elustondo és Oyarzabal játéka is, ők az utolsó erőnléti teszteken bozonyíthatják, hogy játékra képesek. Barranetxea is kihagyta a legutóbbi bajnokit, amelyen a Real Sociedad otthon kikapott 3–1-re a Villarrealtól. Valósz0nűleg nem játszhat ő sem, a helyér Mikel Merino töltheti be, aki a győztes gólt fejelte a másfél héttel ezelőtti bajnokin Palma de Mallorcában.
A Mallorcából Maffeo hiányzik térsérülése miatt, Raillo és Van der Heyden letöltötte eltiltását, így újra Imanol Aguirre rendelkezésére állhatnak. A vezetőedző némileg változtat az Alavés elleni összeállításon (a csapat vasárnap 1–1-et ért el ugyancsak Baszkföldön, Vitóriában), például a kanadai Larin visszatér a támadóduóba, Muriqi partnereként. Giovanni González, Dani Rodríguez, Samu Costa és Jaume Costa is bekerülhet a kezdőbe, Darder viszont biztosan bent marad a középpályássorban.
UEFA YOUTH LEAGUE, nyolcaddöntő. Sport1 18:00 FSV Mainz 05–Manchester City FC (kommentátor: Engyel István). SPANYOL KUPA, elődöntő, visszavágó. Sport1 21:15 Real Sociedad de Fotból–Real Club Deportivo Mallorca (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hajdu Attila)