Keddi kupaprogram szerdára prolongálva • SportTV

Keddi kupaprogram szerdára prolongálva

2024. 02. 07. 17:00    
Olvasási idő: 3 perc

A szerdánk a keddünk ismétlése lesz – legalábbis ami a futballközvetítéseink szerkezetét illeti. Most ios egy UEFA Ifjúsági liga-playoff-, a második Spanyol Kupa-elődöntő és a hátralévő Német Kupa-negyeddöntő kerül a felületeinkre, de az utóbbi kettő összeérése miatt a németet élőben AMC Mikrón adjuk és a Sport1-en a spanyolt követően ismételjük meg.

Nico Williams és Iker Muniaín szalutál egymásnak, gólköszöntés gyanánt. Mindkét válogatott játékos eddig négy meccsen erősítette jelen kupasorozatban az Athleticet (Fotó: Getty Images)

BASEL–BAYERN (IL-playoff)

A svájci és a német együttesek csak epizódszerepeket játszottak az IL tízesztendős történetében.
A jelen kiírásban a Basel az első körben a Gentet verte ki, kettős győzelemmel (1–0 Belgiumban, 2–0 otthon). A második fordulóban a Dinamo Zagreb ellen 2–0, 0–0  volt  két meccs eredménye, azaz a svájci bajnok veretlenül és kapott gól nélkül érkezett a playoffba. A Bayern a BL-ágon az A-csoportban lett második 12 ponttal. meglepetésre az FC Kövenhavn U19-esei mögé szorulva, a dán együttes eggyel több pontot szerzett. Kölcsönösen legyőzték egymást, de a bajorok Törökországban a Galatától is kikaptak, a dánok viszont egy pontot szereztek csak otthon az MU ellen – ez tett különbséget a két együttes között. Csak eménykedni lehet, hogy a tegnapi Mainz–Barca csatához hasonlóan itt is sok gól lest, a a 11-es párbajhoz jühasonló izgal,makka zárul a találkozó.

SAARBRÜCKEN–MÖNCHENGLADBACH (Német Kupa-negyeddöntő)

A  két együttes korábban tétmeccsen 9-szer találkozott (7 Bundesliga, 2 másodosztályú meccs, az örökiméeleg 7–1–1 a gladbachiak javára, de egy sem volt közte kupatalálkozó, így most debütálnak egymás ellen. A Saar-vidéki egyesület – meglepő módon a zebráknál csak három évvel fiatalabb az 1903-ban alapított klub – 1977 és 1993 között négy idényben szerepelt a Bundesligában, most éppen a 3. Liga 12. . helyezettkóje, azaz igazi kupahős azzal, hogy eljutott a negyeddöntőig. Mindhárom meccsét otthon játszotta, a másodvonalbeli Karlsruhe 2–1-es legyőzése (gólok: Civeja, Brücker) jóval kisebb meglepetás volt, mint amikor a második körben a kuparekorder, 20-szoros győztes Bayernt ütötte ki, ugyanazzal az eredménnyel. POedig Thomas Müller bő negyedóra után vezetést szerzett a csúcsfavorit bajoroknak, ám Sontheimer az  első félidő hosszabbításának 1. percében egyenlített, s a második játékrész nagyobb hosszabbításában, a 96.(!) percben Gaus is betalákt Manuel Neuer kapujába, alighanem a kupasorozat legnagyobb meglepetését szerezve.A negyeddöntpben aratta a legnagyobb győzelmét az 1FCS, az ötszörös kupagyőztes Eintracht Frankfurtot 2–0-val búcsúztatta Brücker és Kerber második félidős találataival.
A DFB Pokalt háromszor – legutóbb 1995-ben – elhódító Gladbach az ötödosztályú Bersenbrück otthonában 7–0-val kezdett (g.: Cvancara és Honorat 2-2, N’Goumou, Hack és Ramos), majd a Heidenheim elleni 3–1 (g.: Siebatcheu 2, Hack) és a Wolfsburg  következett, azaz két élvobnalbeli ellenfél, a Volkswagen-gyári csapatot a hosszabbítás utolsó percében szerzett Koné-góllal sikerült legyűrnie.
Azaz bár a kupasorozat eddig tele volt meglepetésekkel, ha a Gladbach nyer, mégis négy egykori kupabirtokos – a Düsseldorf legutóbb 1980-ban, a Kaiserslautern 1996-ban, a Leverkusen 1993-ban, a Mönchengladbach 1995-ben győzött legutóbb – , azaz minimum 28 esztendővel az előző sikere után szerez valamelyik klub ismét nemzeti kupatrófeát.

ATH. BILBAO–AT. MADRID (Spanyol Kupa, elődöntő)

A két együttes különböző sorozatokban (bajnokság, kupa, szuperkupa és egy Európa-liga-finálé is) összesen már 195 meccset (!) váltott egymással, ebből a nemzeti kupaküzdelem keretében 16-szor csaptak ösasaze. Kupamérlegük teljes egyensúlyban áll, 7–7 győzelem mellett kétszer remiztek. Ezek közt három, küuvetlenül a trófeáért zajlott, 1921-ben és 1956-ban a baszkok nyertek 4:1-re, illetve 2:1-re, 1985-ben viszont a fővárosiak voltak a jobbak (ugyancsak 2–1). Elődöntőt viszont harmadszor vívnak, 1944-ben három meccsen a Bilbao, 1975-ben kettőn a Atleti bizonyult jobbnak.
A mostani bajnokságban mindkét együttes jól szerepel, a baszkok 48 ponttal a 4., a madridiak hárommal kevesebbel az 5. helyen állnak a LaLigában, bajnokijukat december 16-án Guruzeta és Nico Williams góljával a baszkok nyerték meg a San Mamésben.
Az Athleticnek be kellett járnia az ötmeccses kupautat (Rubí ellen 2–1, Cayón 3–0, Eibar 3–0, Alavés 2–0, végül a Barca elleni kupathriller hosszabbításos 4–2-je). Az Atletinek rövidebb volt a menet, hiszen a Szuperkupa miatt csak a harmadik körben kellett beszállnia. A Lugo elleni 3–1 után a Reakl Madrid következett, amelyet ugyanazzal az eredménnyel (4–2 hosszabbításban ) ütött ki, mint a Bilabo  a Barcát. A negyedd9öntőben a játék képe alapján simán, de mégis szoros eredménnyel verte meg, a csereként beálló Memphis Depay góljával.
Nagy valószínűség miatt az első meccsen nem válik véglegessé a döntőbe jutás, a döntés a Metropoitanóra marad. Mindenesetre ha a kupaspecialista baszkok kerekednek felül, 41-edszer, ha a matracosok, ők huszadszor vívhatnak meg a nemes trófeáért.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, rájátszás. Sport1 18:00 FC Basel–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp Marcell).
NÉMET KUPA, negyeddöntő. AMC Mikro 20:45 (felv. Sport1 0:15) 1. FC Saarbrücken–BV 1900 Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László).
SPANYOL KUPA, elődöntő, első mérkőzés. Sport1 21:15 Athletic Club de Bilbao–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)