A Milan elveheti a bajnok európai reményeit • SportTV

A Milan elveheti a bajnok európai reményeit

2024. 02. 11. 13:38    
Olvasási idő: 3 perc

A 24. körben mind az öt vasárnapi mérkőzést közvetítjük, négyet két tv-csatornánkon, egyet az AMC Mikro alkalmazásban. A nap legrangosabb fellépője a virtuális bronzérmes Milan, amely a bajnoki címvédésről már rég lemondó, de lassan nemzetközi kupaszereplési lehetőségét is elvesztegető Napolit fogadja a San Siróban.

Pulisic és Giroud sokat lendíthet a Milan támadójátékán (Fotó: Getty Images)

Először kora délután a Fiorentina–Frosinone csata kerül a Sport2 képernyőjére. A firenzei együttes még európai álmokat szövöget, nem is alaptalanul. Ugyan jelenleg csak a 9., 34 ponttal, de például az 5. Romától csak öt ponttal van lemaradva, noha két mérkőzéssel kevesebbet játszott a szombaton a bajnokjelölt Intertől vereséget szenvedő fővárosiaknál. Lazio tartománybeli ellenfel elvileg nincs fenyegetve a kiesés rémétől, de az öt, illetve négy pont előnye a közvetlen kiesőjelöltekhez képesz egy verséggel akár össze is zsugorodhat.

Ezután a Bologna–Lecce összecsapás következik. A hazaiak főleg a az idény derekán, vendégeik az elején hasítottak jobban, mindkét csapat akkori formája többet ígért a jelenlegi 7., illetve 13. helynél. Thiago Motta együttese azonban olyan sokat nem esett vissza, még hajthat a Konferencialigával kecsegtető 6. helyért, sőt az azt elfoglaló Laziónál kevesebb pontot vesztett, azaz a délutáni győzelemmel akár vissza is előzheti.

A bolognai meccsel egy időben kezdődő Monza–Verona találkozó az AMC Mikrón (Sport3) követhető élőben, este 11-től felvételről is látható lesz a Sport1-en. A lombardok kényelmes helyzetben vannak, de kevés motivációt kínál 12. helyük., „Európa” felfelé 8 pontnyira van, az utolsó érdemben veszélyeztetett Empoli meg lefelé ugyancsak 8 pontra – igazából nincs „miért” hajtani a monzaiaknak. A vendég Hellasnak viszont annál életbe vágóbb minden pont. A 15. Empolinak 24 meccs után 21, az utolsó előtti Cagliarinak ugyanannyi találkozó után 18 pontja van, ezen a sávon belül további négy együttes helyezkedik el, azaz hatos versenyt futnak, amelynek utolsó és utolsó előtti helyezettje az ősztől a Serie B-ben kezdi el az új évadot. A Verona ugyancsak 18 ponttal áll a Cagliari előtt, csak sokkal kevésbé rossz gólkülönbségével előzi meg a szárdokat.

Az ugyancsak a Sport2-n látható Genoa–Atalanta mérkőzés talán szintén a vendégeknek fontosabb. Gian Piero Gasperini újra nemcsak Európába, hanem egyenesen a BL-be szeretné visszavezetni a lombard együttest (amely a 2020-as „Covid-idényben” negyeddöntős volt az elitligában), s erre megvan minden esélye. Ugyanakkor a vendéglátó Genoára szoinmte szó szerint igaz az előző bekezdésben a Monzáról írt helyzetjelentás: középen, a „senki földjén” helyezkedik el a táblázaton, amelyből

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 2. 11.)

FIORENTINA–FROSINONE

A Fiorentina holtversenyben a legkevesebb pontot szerezte 2024-ben a ligában (egyet, mint a Salernitana), egy remivel és három vereséggel (hét gólt beszedve), azután, hogy 2023-at három egymást követő győzelemmel zárta. + A Frosinone az egyik a liga három idegenben nyeretlen csapat közül (a Cagliari és a Lecce mellett), a Ciocari legutóbbi élvonalbeli meccsét 2019 áprilisában nyerte meg – történetesen éppen a Fiorentina ellen. + Matías Soulé, aki két együttes őszi, ellentétes pályaválasztású meccsén betalált, az egyike a három dél-amerikai játékosnak, akik 10 feletti gólszámot értek el ebben az idényben az öt európai topbajnokságban – a másik kettő Lautaro Martínez (Inter, 19) és Richarlison (Tottenham, 10)

BOLOGNA–LECCE

A Bologna csak egyetlen meccset vesztett a legutóbbi 14 hazaiból a Lecce ellen (9 gy., 4 d.); a sárga-piros csapat egyetlen idegenbeli győzelmét ebben a periódusban az emiliaiak ellen 2011 szeptemberében érte el (2–0). + A Lecce lőtte a legtöbb gólt (7) a 16-oson kívül a Serie A-ban ebben a szezonban, az öt európai topbajnokságban csak a Paris-SG (10), a Manchester City és a Bayer (8-8) játékosai jegyeznek többet. + A Lecce Roberto Piccolija 4 bajnoki gólt szerzett az idényben, csak 2021–22-ben talált be többször (5), neki van a legtöbb gólja részarányosan a hosszabbításokban (6/12 = 50 százalék).

MONZA–VERONA

A Monza megnyerte legutóbbi három hazai meccsét a Verona ellen minden sorozatban (kettőt a Serie B-ben 1998 februárjában és 1999 januárjában, egyet a Serie A-ban 2022 novemberében. Sosem verték meg a Scaglieriket négyszer egymás után a Serie A-ban, B-ben és Coppa Italiában). + Az előző idény kezdete óta az öt európai topbajnokságban (beleértve a rájátszásokat is) csak az Almería (36) veszített több meccset a Veronánál (34 a 61-ből), s ez áll az idegenbeli mérkőzésekre is: a spanyolok 24-et buktaki az olaszok 22-jével szemben. + A Hellas Michael Folorunshója első két Seria A gólját az ellentétes pályaválasztású párosításban szerezte az idényben – ő játszotta a szezonban a legtöbbet a veronaiak mezőnyjátékosai közül (1867 perc)

GENOA–ATALANTA

A Genoa veretlen legutóbbi 8 hazai meccsén (3 gy., 5 d.), az egyike az egyik csapatnak a három közül, amely december közepe óta nem vesztett bajnokit (az Inter és a Milan a másik kettő), kilenc veretlen meccse első ízben lehet a 2014 októbere és decembere közti időszak óta, amikor Gian Piero Gasperini volt a csapat mestere. + A legutóbbi Lazio elleni az Atalanta mostani edzője Gasperini lett az ötödik olyan edző, aki 150. meccsén irányította a Serie A-ban ugyanazt a csapatot, Giovanni Trapattoni (213) és Massimiliano Allegri (200) a Juventusszal, Carlo Ancelotti a Milannal (163) és Helenio Herrera (169) az Interrel volt a négy elődje. Gasperini volt a Genoa edzője is a legtöbb élvonalbeli meccsén históriája során (232 m., 88 gy., 59 d., 85 v.) + Charles De Ketelaere 12 gólban volt közvetlen részes (7 gól, 5 gólpassz) december eleje óta, többen, mint bármely más játékos a Serie A-ban. A Lazio elleni dupla után ha ismét betalál, először szerez két egymás utáni meccsen gólt az olasz élvonalban.

MILAN–NAPOLI

A Milan 25-szor ikszelt a Napoli ellen 75 hazai bajnokiján (32 gy., 17 v.), csak a Juventus ellen remizett többször (34) a Serie A

ban. Emellett csak a Roma ellen volt hasonlóan sok remije a nápolyiaknak (39) idegenben. + A Napoli egyetlen gólt sem szerzett legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján (1 d., 3 v.), legutóbb 1979 május és december között volt ennél hosszabb folyamatos idegenbeli góltalan sorozata (6). + 2023 decemberének eleje óta Luka Jovicsnak van a legjobb perc/gól mutatója az öt európai topligában a legalább ötször eredményes játékosok közül 41 percenként talált be azóta. Emellett csak Cristhian Stuani szerzett több gólt (5) csereként beállva a Milan szerb csatáránál (4) ezen időszak alatt.

persze nem feltétlenül következik, hogy unottan fog játszani. Sőt, nem egyszer a tét nélküliség afféle „örömjátékot” is generálhat, igaz, ez Itáliában ritkább a többi topbajnokságban látottaknál.

A nap meccse az esti, a Sport1-en látható Milan–Napoli rangadó. Tavaly a bajnokikon kívül BL-negyeddöntőt is játszott a két csapat, az idén már nem valósulhat, mert a rossoneri gyengébben sikerült BL-ősze miatt csak az El-nyolcaddöntőért csatázhat a jövő héten, ugyanakkor a Partenopeire kedden kemény BL-ütközet vár a katalán fővárosban az élednio látszó Barcelonával. Ez igazi kérdés elé állíthatja Walter Mazzarrit, a vendégek mesterét, Vajon a presztízs miatt legerősebb csapatát küldje a pályára, hátha még még magragadható az őszi eurőpai kupaszereplés szalmaszála, vagy inkább a még nyílt BL-folytatásra összpontosítson? Stefano Pioli együttese viszont a Juve múlt heti Derby-veresége következtében négypontnyi közelségbe került a rekordbajnokhoz és akár rá is hajthat a bajnoki ezüstre. Kérdés, a tar mester mekkora jelentőséget tulajdonít egy esetleges nagy El-menetelésnek, vagy úgy ítéli meg, a bajnoki második hely fontosabb. (Csak a statisztikai érdeklődésűeknek: A Milannak a 7 BEK-/BL- és a két KEK-győzelem mellett a „harmadik kupa” – VVK/EVK/UEFA-kupa/Európa-liga/Európa-konferencialiga – még hiányzik a trófeagyűjteményéből…)
Malick Thiaw ugyan visszatért a csapatedzésekhez Milánóban, de aligha vethető be kezdőként – Kalulu és Tomori azonban továbbra is bevethetetlen a védelemben. Alighanem ismét Gabbia és Kjaer alkotja a középsővédő-párost. A középpályán azonban kényszerből változtatnia kell Piolinak, Reijders ugyanis egymeccses eltiltását kénytelen letölteni – valószínűleg Bennaszer váltja. Jovics rúgást kapott, így valószínűleg Giroud szerepel a csapat élén, aki korábban ötször talált tétmeccsen a nápolyiak kapujába, és csak egy gól vagy gólpassz hiányzik hozzá, hogy 2015 után ismét 20 gól közvetlen résztvevője lehessen egy bajnoki idényben.
Mazzarri ingadozik a három- vagy négyvédős rendszer között. kapus Meret és a védő Olivera hossza hiányzás után visszaülhet a kispadra. Zielinski izomhúzódással küszködik. Mario Rui el van tiltva, a januárban érkező Mazzoccchi szerepelhet a bal oldalon.
Mivel Victor Osimhen Nigériát képviseli az Afrika Kupája döntőjében – a milánói Samu Chukwueze mellett – Giovanni Simeone a favorit az a csatártrióba kerülésre, a múlt heti meccsgyőztes Hvicsa Kvarcheliaés Matteo Politano támogatásával. Utóbbi öt gólt szerzett a Milan ellen a Serie A-ban, négyet pedig a San Siróban.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 2. 11.)

FIORENTINA–FROSINONE

A Fiorentina holtversenyben a legkevesebb pontot szerezte 2024-ben a ligában (egyet, mint a Salernitana), egy remivel és három vereséggel (hét gólt beszedve), azután, hogy 2023-at három egymást követő győzelemmel zárta. + A Frosinone az egyik a liga három idegenben nyeretlen csapat közül (a Cagliari és a Lecce mellett), a Ciocari legutóbbi élvonalbeli meccsét 2019 áprilisában nyerte meg – történetesen éppen a Fiorentina ellen. + Matías Soulé, aki két együttes őszi, ellentétes pályaválasztású meccsén betalált, az egyike a három dél-amerikai játékosnak, akik 10 feletti gólszámot értek el ebben az idényben az öt európai topbajnokságban – a másik kettő Lautaro Martínez (Inter, 19) és Richarlison (Tottenham, 10)

BOLOGNA–LECCE

A Bologna csak egyetlen meccset vesztett a legutóbbi 14 hazaiból a Lecce ellen (9 gy., 4 d.); a sárga-piros csapat egyetlen idegenbeli győzelmét ebben a periódusban az emiliaiak ellen 2011 szeptemberében érte el (2–0). + A Lecce lőtte a legtöbb gólt (7) a 16-oson kívül a Serie A-ban ebben a szezonban, az öt európai topbajnokságban csak a Paris-SG (10), a Manchester City és a Bayer (8-8) játékosai jegyeznek többet. + A Lecce Roberto Piccolija 4 bajnoki gólt szerzett az idényben, csak 2021–22-ben talált be többször (5), neki van a legtöbb gólja részarányosan a hosszabbításokban (6/12 = 50 százalék).

MONZA–VERONA

A Monza megnyerte legutóbbi három hazai meccsét a Verona ellen minden sorozatban (kettőt a Serie B-ben 1998 februárjában és 1999 januárjában, egyet a Serie A-ban 2022 novemberében. Sosem verték meg a Scaglieriket négyszer egymás után a Serie A-ban, B-ben és Coppa Italiában). + Az előző idény kezdete óta az öt európai topbajnokságban (beleértve a rájátszásokat is) csak az Almería (36) veszített több meccset a Veronánál (34 a 61-ből), s ez áll az idegenbeli mérkőzésekre is: a spanyolok 24-et buktaki az olaszok 22-jével szemben. + A Hellas Michael Folorunshója első két Seria A gólját az ellentétes pályaválasztású párosításban szerezte az idényben – ő játszotta a szezonban a legtöbbet a veronaiak mezőnyjátékosai közül (1867 perc)

GENOA–ATALANTA

A Genoa veretlen legutóbbi 8 hazai meccsén (3 gy., 5 d.), az egyike az egyik csapatnak a három közül, amely december közepe óta nem vesztett bajnokit (az Inter és a Milan a másik kettő), kilenc veretlen meccse első ízben lehet a 2014 októbere és decembere közti időszak óta, amikor Gian Piero Gasperini volt a csapat mestere. + A legutóbbi Lazio elleni az Atalanta mostani edzője Gasperini lett az ötödik olyan edző, aki 150. meccsén irányította a Serie A-ban ugyanazt a csapatot, Giovanni Trapattoni (213) és Massimiliano Allegri (200) a Juventusszal, Carlo Ancelotti a Milannal (163) és Helenio Herrera (169) az Interrel volt a négy elődje. Gasperini volt a Genoa edzője is a legtöbb élvonalbeli meccsén históriája során (232 m., 88 gy., 59 d., 85 v.) + Charles De Ketelaere 12 gólban volt közvetlen részes (7 gól, 5 gólpassz) december eleje óta, többen, mint bármely más játékos a Serie A-ban. A Lazio elleni dupla után ha ismét betalál, először szerez két egymás utáni meccsen gólt az olasz élvonalban.

MILAN–NAPOLI

A Milan 25-szor ikszelt a Napoli ellen 75 hazai bajnokiján (32 gy., 17 v.), csak a Juventus ellen remizett többször (34) a Serie A

ban. Emellett csak a Roma ellen volt hasonlóan sok remije a nápolyiaknak (39) idegenben. + A Napoli egyetlen gólt sem szerzett legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján (1 d., 3 v.), legutóbb 1979 május és december között volt ennél hosszabb folyamatos idegenbeli góltalan sorozata (6). + 2023 decemberének eleje óta Luka Jovicsnak van a legjobb perc/gól mutatója az öt európai topligában a legalább ötször eredményes játékosok közül 41 percenként talált be azóta. Emellett csak Cristhian Stuani szerzett több gólt (5) csereként beállva a Milan szerb csatáránál (4) ezen időszak alatt.

SERIE A, 24. forduló. Sport2 13:15 ACF Fiorentina–Frosinone Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 14:45 Bologna FC–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 23:00) AC Monza–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 17:45 Genoa CFC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); ­Sport1 20:45 AC Milan–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván