Rangadókkal folytatódó ezüstharc szombatra • SportTV

Rangadókkal folytatódó ezüstharc szombatra

2024. 03. 30. 12:19    
Olvasási idő: 3 perc

A válogatott másfél hét után folytatódnak a topbajnokságok, köztük a Serie A küzdelemsorozata is. Szombaton az ezüstéremért folyó harc kerül a középpontba, hosszú idők után felcserélődött szerepekkel: most már a Juventus üldözi a Milant. Mindketten rangadót vívnak nagyszombaton, a Juve Rómába, a Milan Firenzébe utazik a három pont reményében.

Théo Hernández akár nyerőember is lehet az Artemio Franchiban (Fotó: Getty Images)

A matiné Nápolyban lesz: a még papíron bajnok Napoli – matematikailag már be sem hozhatja az Intert; más igen, de csak úgy –  a negyedik (ötödik?) BL-helyre pályázó, a Bolognával nagy csatát vívó Atalantát fogadja. A hazaiakat gyengíti, hogy a sikeres Eb-pótselejtezőt megvívó grúzok egyik frontembere, Kvarachelia kisebb sérülést szenvedett, s játéka kérdésessé vált, lehet, hogy még a kispadra sem ülhet le. Az olasz válogatott Raspadori léphet a helyére. A vendégektől mémetalfölduek hiányoznak, hasonló okokból a holland  Koopmeiners és a belga De Ketelaere nem állhat Gasperini mester rendelkezésére. A Partenopei a BL-ről már nem is álmodhat, de a Konferencialiga-indiulástól csak két pontnyira van, ezért afféle „európai szalmaszál” lehet számára a mérkőzés.

Délután 3-tól ki-ki a kedvencét választhatja: a Sport1-en némi felvezetéssel a Torino–Monza, a Sport2-n a Genoa–Frosinone mérkőzést mutatjuk. A négy együttes közül háromnak kvázi tét nélküli kötelező penzum a meccs, a Frosinone azonban részese a kiesés ellen folyó élet-halál harcnak, jelenleg a „legjobb kieső”, azaz a 18. helyen áll, de az előtte helyezkedő kvartett legjobbja, az Udinese is egy győzelemnyi „lőtávolra” van, azaz csupán három ponttal van többje.

Kora és késő este jönnek a dobogóaspiránsok. Előbb a Juventus lép fel az Olimpicóban a Lazio vendégeként. A római sasok rossz kezdés, majd ígéretes „középjáték” után kiestek a BL-ből  a Bayern ellen (ez azért várható volt…), majd három rangadót is elvesztettek a Bologna, a Fiorentina és a Milan ellen – ebből kettőt otthon – , ezáltal  ugyanúgy a csalódott nagyok kategóriájába kerültek, mint a Napoli és a firenzei violák. A Juve minősíthetetlenül rossz formában van, márciusi három bajnokiján eddig összesen két pontot kapart össze, ezzel „elengedte” a Milant maga mellett. Viccesen azt is mondhatnánk, leginkább az ellenfél földrajz elhelyezkedésében bízhat, hiszen legutóbbi győzelmét több mint egy hónapja, februárban a Lazio szomszédja, a Frosinone ellen aratta – igaz, Torinóban. A Lazio élén bemutatkozik Ivan Tudor, a kékek az „új seprű jól seper” klisé újabb beigazolódásában bíznak. A horvát edző az idő rövidsége miatt aligha szakít Sarri 4–3–3-as felállási szisztémájával, s kissé elhalasztja, hogy a csapot átállítsa az általa kedvelt 3–4–2–1-es formációra. Utóbbi azt jelentené, hogy Gila bekerülne a hátsó trióba, de csak egy hely maradna éknek, miközben Retegui sérülés miatt kiesett, a klubikon-kapitány Ciro Immobile pedig a tőle riasztóan kevés 6 találattal áll csupán a góllistán. Lehet, hogy Taty Castellenos kerül a csúcsék pozíciójába, aki csupán 4 gólos, de amikor legutóbb betalált, duplázott is. Provedelt bokasérülése továbbra is távol tartja a kaputól, de Mandasz többé-kevésbé jól helyettesíti. A két Juve-érdekelt laziós közül Rovella lágyéksérülés miatt nem játszhat nevelőegyesülete ellen, a kölcsönben Rómában játszó Pellegrini pedig eltiltását tölti.
A vendégek egészségi okokból Miliket (közelítőizom-sérülés) és Alcarazt (térdszalag) nélkülözik.
Vlahovicsot a Genoa ellen a második félidőben kiállították, mivel Milik sem játszhat, Kean, Chiesa és Kenan Yildiz közül kerül ki a csatárduó. Kean az idényben 14 meccs óta vár Serie A-gólra, összesen 23 mérkőzéses a bajnoki gólaszálya, ez a leghosszabb eredménytelen sorozata egy Juve-csatárnak az elmúlt 20 évben…
A napot a Milan firenzei vendégjátéka zárja. A Fiorentina helyzete lényegében azonos a Lazióéval – a pontszámuk is azonos, csak az a klubóriás ellenfél nincs olyan mélyrepülésban, mint a rómaiaké.
A rossoneri egyik nyerőembere a bombaformába lendülő Théo Hernández lehet (Statisztikáit ld. alant a keretes írásban). A védelemben Kalulu továbbra is sérült, Kjaer is rúgást kapott a dán válogatott felkészülési meccsén, így Tomori és Thiaw vagy Gabbia lehet a középsővédő-duó, Calabria és Hernández között. Elöl a házi gólkirály Giroud helye bombabiztos – 12 találattal harmadik a liga góllövőlistáján – , a a pletykák szerint a világbajnok, vb-ezüstérmes csatár nyáron az MLS-ben köthet ki.  A hazaiak kéT házi társgólkirálya Nico González és az exmilanos Bonaventura, az argentin 7 találatából hatot az első 11 meccsen érte el, a legutóbbi tízen viszont csak egyszer volt eredményes. Bonaventura egymeccses eltiltás miatt kihagyja a találkozót korábbi klubjával, Barak vagy Beltrán kezdhet a kölcsöncsatár Belotti mögött. Ha a tartalékkapus Oliver Christensen is  rendbe Jön, az említett kivételekkel Vincenzo Italiano teljes keretből válogathat a milánóiak ellen.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 3. 30.)

NAPOLI–ATALANTA

A Napoli veretlen legutóbbi hat Serie A-meccsén (2 gy., 4 d.), a Partenopeinek nem volt hosszabb ilyen sorozata 2023 januárja-februárja óta (8 győzelem szériában). + Az Atalanta ott van a rögzített helyzeteit a leggyengébben kihasználó csapatok között (12/51= 24%), viszont szerepel az ilyenekből legtöbb gólt kapók közt is (13/32= 41%) az idényben az olasz élvonalban. + Azok közül, akik 15 meccsnél kevesebbszer kezdtek csapatukban az 5 európai topbajnokségban, csak Joselunak (11) van több gólja Gianluca Scamaccánál (14 kezdőcsapattagság, 9 gól).

TORINO–MONZA

Csak az Inter jegyez több kapott gól nélküli meccset (18) a Torinónál az idényben (14), csak egyszer volt több clean sheetje legutóbbi 21 élvonalbeli idényében (15, 2018–19-ben). + A Monza négyet megnyert legutóbbi 5 Serie A-meccséből (1 v.), s harmadszor érhet el hármas nyerősorozatot az élvonalban 2021 áprilisa, valamint 2022 szeptember-októbere óta. + Csak Dusan Vlahovics (11) és Paulo Dybala (9) volt több gól közvetlen részese Duván Zapatánál (8 – 5 gól, 3 assziszt) 2024-ben, a kolumbiai csatár csak 6 gól ért el az egész 2023-as esztendőben.

 GENOA–FROSINONE

A Genoa sosem kapott még gólt otthon a Frosinonétől a Serie A-ban (4–0-ra nyert 2016 áprilisában és 0–0-ra végeztek 2019 márciusában – a legutóbbi csapat, amely ellen sorozatban három gól nélküli meccset játszott a Grifone otthon sorozatban, a Lecce volt  1989 és 1994 között. + Csak a Granada szerzett kevesebb pontot idegenben a Frosinonénél (0 gy., 3 d., 11 v.) az öt nagy európai topligában, s csak a Bochum kapott több gólt (35) idegenben a Ciocarinál (34). + A genovai Albert Gudmondsson (67) és a frosinonei Matías Soulé (60) a két legtöbb helyzetet kidolgozó játékos az olasz ligában, ráadásul az izlandi teremtette a legtöbb gólszerzési lehetőséget rögzített szituációból az öt európai topbajnokságban a 2023–24-es idényben.  

 LAZIO–JUVENTUS

A legutóbbi 20 idényben 2004–05 óta csak a Milan (28 a Cagliari ellen) és a Milan (27 az Udinese ellen) jegyez több győzelmet egyazon ellenféllel szemben, mint a Juventus a Lazio ellen (26). A fehér-kékek csak háromszor győzték le a Juvét legutóbbi 31 meccsükön ebben az időszakban (8 d.). + A Lazio elvesztette legutóbbi három hazai bajnokiját, csak egyszer volt ennél hosszabb hazai vereségsorozata (5) legutóbb 1961-ben fordult elő, Jesse Carver edzőségével. + Ciro Immobile a Juventus ellen van a leghosszabb góltalan sorozatban otthon (401 perc 5 mérkőzésen), eddigi 3 találatát a zebrák ellen mind auz Allianz Stadionban szerezte.

 FIORENTINA–MILAN

Csak egy mérkőzés végződött döntetlennel a két csapat között (a Fiorentina 7-szer, a Milan 4-szer nyert), 1–1-gyel 2020. február 22-én az Artemio Franchiban. + A Milan cserejátékosai több gólt szereztek bármely más csapatnál az öt európai topbajnokságban, 14 találatuk klubrekord a Serie A-ban a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta. Összesen csak a Napoli (16, 2022–23-ban), a Fiorentina (17, 2022–23-ban) és az Atalanta (20, 2019–20-ban és 21, 2020–21-ben) szerzett egész idényben több gólt cseréivel a rossoneri idei játékosainál. + A Milan Théo Hernándezzel soraiban 64%-os győzelmi rátát ért el eddig az elmúlt két idényben – most csereként jön számításba – 37 meccsen szerzett 58 siker – 2.1 pontos pont- és 1,9 gólos mérkőzésenkénti gólátlaggal a francia szélsőhátvéd nélkül a győzelmi átlag 22%-osra esik vissza (2/9), találkozónként 1.0 elért ponttal és 0.8 szerzett góllal.

SERIE A, 30. forduló. Sport2 12:15  SSC Napoli–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János);  Sport2 14:45  FC Torino–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 15:00 Genoa CFC–Frosinone Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:45 SS Lazio–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:45 ACF Fiorentina–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)