Folytatódik a nápolyi feltámadás? • SportTV

Folytatódik a nápolyi feltámadás?

2024. 03. 08. 13:35    
Olvasási idő: 2 perc

A korábban súlyos válságon áteső, az idényben kétszer is edzőt váltó bajnokcsapat mintha kezdene kikecmeregni a gödörből. Az állítás valóságtartalmának igazolására most egy masszív középmezőnybeli rivális, a Torino ellen kerülhet sor pénteken este.

Osimhen "százados" lesz pénteken este a Maradonában és eélmozdulhat a 61-ről a gólok számában is (Fotó: Getty Images)

Walter Mazzarri lehangoló regnálása után a szlovák szövetségi kapitány Calzona vette át a nápolyiak irányítását, s azonnal javított a helyzeten, igaz, még jó néhány rést be kellene tömnie. A Barcelona elleni BL-nyolcaddöntő 1–1-e alatt még igencsak meglátszott, hogy az új maestro csak 24 órát töltött csapatával. A döntetlennel a BL-remény még él, s bár a Napoli a következő találkozót csak 1–1-es döntetlenre tudta megmenteni a 96. percben szerzett góllal, a legutóbbi két találkozó már impresszívebb volt. Osimhen mesterhármasával sikerült kiütni a Sassuolót (6–1), majd következett a gyengélkedő Juve elleni 2–1 vasárnap a Maradonában. Dusan Vlahovics számos helyzetet kihagyott, a győzelmet pedig Raspadori kései találata hozta meg, amely az Osimhen ellen elrontott büntető után Szczesnyről kipattanó labdából ért el az ex Sassuolo-csatár.
A legjobb négyet már aligha tudja utolérni a Partenopei, hacsak nem nyújt százszázalékos teljesítményt az idény végéig, hiszen a 4. Bolognától 8 ponttal van elmaradva, de az esetleges hetedik hely megszerzése elégséges lehet az Európában maradásra.
A következő ellenfél éppen a Torino lesz, amely ellen a Mazzarri-érában a leggyengébb eredmények egyikét érte a Napoli (0–3) a Stadio Grande Torinóban. Az az eredmény egy kiváló hatmeccses szakasz kezdete volt Ivan Juric csapatának, a lehetséges 18 pontból 12-t szerzett meg és kezdett reménykedni egy európai kupahely megszerzésében. a 4. és a 11. hely közötti csekély különbség nemrégiben még nyolc klubnak nyújtott nemzetközi kupapersprektívát, de aztán rések kezdtek nyílni, így alakult ki a tabella jelenlegi állapota. A torinóiak gyors visszaesése is tevőleg hozzájárult ehhez, három legutóbbi mérkőzésükből csak egy pontot szereztek közvetlen riválisok ellen, ezzel elvesztett kapcsolatát a Granata a top 8-cal. A két rómaitól elszenvedett vereség és a Fiorentina elleni iksz következtében a torinói gárda hat ponttal van lemaradva péntek esti vendégétől. Egyértelmű, hol kell keresni a problémákat, mindössze három csapat szerzett levesebb gólt náluk, ezzel a középmezőnybe egyre jobban bebetonozódtak, nehezen látható onnan az előre lépés lehetősége.
A Napoli aggódhat Rrahmani erőnléte miatt, mivel a koszovói védőt izomproblémák miatt kellett lecserélni a Juve-meccsen. Cajuste és Ngonge sem bevethető, ez korlátozza Calzona lehetőségeit, hogy rotáljon a jövő heti Barca-visszavágó előtt. Ismét Osimhen a zámasdában a grontember, aki századik bajnoka előtt áll (ld. keretes statisztikánkat alant).
A Torino Ilics nélkül marad, a fiatal szerb középpályás a Fiorentina ellen a 10. percben szenvedett térdsérülést. A helyettesének szánt Ricci sem elérhető, mert az első 45 percben beállt, de kiállították, így el van tiltva. Akár a Napolinak, a Torinónak sem lesz koszovói védője, mert Vojvoda sérült, a korábban bevethetetlen Schuurs, Lovato és Tameze mellett ccsak kívülről nézheti a mérkőzést.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 8.)

NAPOLI–TORINO

A Napoli a legtöbb döntetlent a Torino ellen játszotta az olasz élvonalban, 55-öt a 139-ből (51-szer nyert a Partenopei, 33-at a Granata), ugyanakkor a legutóbbi remire több mint három éve végeztek, 2020. december 23-án (1–1-re a Maradona-stadionban). + Csak az Inter (17) játszott több kapott gól nélküli mérkőzést az idényben a Torinónál (13) ebben az idényben – ennél több clean sheetet 27 forduló után legutóbb 1991–92-ben értek el a bikák (16). + A következő lesz Victor Osimhem 100. Serie A-meccse (61 gól eddig), csak öt játékos szerzett korábban több gólt első száz olasz élvonalbeli bajnokiját megközelítve a hárompontos győzelem bevezetése (1994–95) óta: Cristiano Ronaldo  81-t összesen 98 meccsén), Andrij Sevcsenko (64), Vincenzo Montella (64) és David Trézéguet (63).

SERIE A, 28, forduló. Sport 1 20:45  SSC Napoli–Torino FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Holczer Ádám)