Tovább nő a különbség a Derby della Molén? • SportTV

Tovább nő a különbség a Derby della Molén?

2024. 04. 13. 10:34    
Olvasási idő: 2 perc

Mindhárom szombati meccsünknek van tétje legalább az egyik résztvevő számára. A másik közös pont, mindhármat élőben közvetítjük a Sport1-en.

Zirkzee és Orsolini talán újabb góllal vagy gólokkal ajándékozza meg a Dall'Ara közönségét – együtt 21-nél tartanak a Serie A-ban a 2023–24-es idényben (Fotó: Getty Images)

A Lecce–Empoli csatán mindkét együttes célja a kiesőzónából minél távolabbi elrugaszkodás, hiszen a 14. déliek csupán három, toszkán vendégeik mindössze két ponttal állnak a már kieső pozíciót elfoglaló Frosinone előtt.
A Leccében Jeppe Corfitzen, Mohamed Kaba és Kastriot Dermaku térdsérülést szenvedett. Annak ellenére, hogy a fordított meccs óta nem szerzett gólt a Serie A-ban, Lameck Banda fenyegetést jelent a támadóharmadban, hiszen 2023–2024-ben négy gólpasszhoz és ugyanennyi gólhoz járult hozzá.
Niang négy gólt lőtt az Empoli kispadjáról, Nicola pedig reméli, hogy akár kezdőként, akár csereként támaszkodik a csatárra a 32. játékhéten, folytatja gólveszélyes támadójátékát. Tyronne Ebuehi térdproblémával zárja a szezont, míg Ardian Ismajli (comb) és Giuseppe Pezzella (térd) várhatóanszintén kimarad a toszkán vendégegyüttesből.

Az olasz városi rangadók közül a Derby della Mole a legszélsőségesebb, a legnagyobb a különbség a Juventus és a Torino között. Jelenleg is hat hely és 18 pont a differencia, természetesen az öreg hölgy javára. Ám a motivációja nem biztos, hogy a vendégnek erősebb. Ha már nem lehetséges a bajnoki cím, az ezüst és a bronz közt nincs nagy különbség – mindkettő BL-indulással jár –, viszont a bikák még nagy hajrával beérhetnék még az Atalanta, Lazio duó gyengébbikét, feltéve, ha az kifog egy több fordulós gyengélkedést.
Miután Allegri a múlt héten visszaállította csapatát a korábbira. lehet, hogy most nem változtat, különös tekintettel arra, hogy fontosabb futballistái közül csak Milikre nem számíthat. Így aztán Vlahovicsnak az élduóban kell kezdenie Chiesa mellett, a hátvédhármast továbbra is Danilo, Bremer és Gatti alkotja. Utóbbi első gólja éppen az Allianz Stadionban született a két fél októberi mérkőzésén, másik három gólja is pontszerzőnek bizonyult (ld. a statisztikát).
A most éppen torinói Duván Zapata  – aki korábban a Juve ellen 26 meccsen hatszor volt eredményes – idén 7 gólt ért el, közte az Empoli elleni duplával, ennél csak Vlahovics talált többször a kapuba 2024-ben (büntetők nélkül). Közben Ilics visszatért az edzésbe, Linetty és Ricci tovább marad a Toro középpályássorában, Vlasic és Sanabria támogatja Zapatát a támadóharmadban. Koffi Djidji, Schuurs, Gineitis és Pellegrini továbbra is kimaradt, de Ivan Juricnak nincsenek újabb sérültjei.

A Bologna–Monza összecsapáson  a hazaiak továbbra is tartanák BL-reményeiket, s ezt alátámasztja szenzációs tavaszi menetelésük. Saelemaekersnek eltiltását kell töltenie, Ndoye – aki a múlt heti, Frosinone elleni meccsen elszalasztotta a meccsnyerő ziccert, bekerülhet a kezdőbe szombaton, így a svájci szélső Urbanski vetélytársa lesz.
Soumaoro és Odgaard továbbra is sérülés miatt kimarad, a holland védő Beukema felépült izomproblémájából, és Lucumival küzd meg az egyik középhátvéd helyért. Elöl Joshua Zirkzee (11 gólos) és Orsolini (10) a legfőbb veszély az ellenfelek kapujára, utóbbi 5 gólban volt közvetlen részes legutóbbi öt bajnokiján a Dall’Arában.
Eközben a Monza csapatkapitánya, Pessina visszatér egymeccses eltiltásából a hétvégén, de a veterán védő Caldirola most van eltiltva, Palladinónak legalább egy helyen változtatnia kell a védősorán. Caprari még nemtért vissza térdsérüléséből, Vignatónak közelítőizom-problémája van, a másik csatár Dany Motának kificamodott a bokája. Carboni, Daniel Maldini és Zerbin azért küzd, hogy csatlakozzon Djurichoz és Colpanihoz a támadóharmadban.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 13.)

LECCE–EMPOLI

Négy eddigi leccei mérkőzésük mindegyikén mindkét csapat szerzett gólt. + A Lecce legutóbbi három hazai meccse egyikén sem szerzett gólt – ennél hosszabb gól nélküli otthoni sorozata egyetlen csapatnak volt a Serie A-ban, a Varesének 1975-ben. + Az öt európai topligában ebben az idényben csak Cristhian Stuani (6) szerzett több gólt csereként beállva M’Baye Niangnál, az egy találatnál többet elérők közül az Empoli játékosának a legjobb a perc/gól átlaga (minden 96 percben szerzett egy gólt).

 TORINO–JUVENTUS

A Juventus győzte le legtöbbször a Torinót a Serie A-ban: az öreg hölgy 77 győzelmet számlál a bikák 35 sikerével szemben, 45 döntetlen mellett. + A Torino ötöt elvesztett legutóbbi 7 olyan összecsapásából, amelyet az aktuálisan az első három helyen álló csapat valamelyike ellen vívott (2 gy.), a legutóbbi olyan meccsen, amelyet a legjobb három között lévő Juve ellen játszott 2–2-es döntetlen született, hazai pályán, 2021. április 3-án. + Federico Gatti első Serie A-gólját a fordított párosítású meccsen érte el az Allianz Stadionban tavaly október 7-én (2–0), az 1998-ban született játékos négygólos ebben a bajnokságban, a legeredményesebb holtversenyben a középső védők közül Martínez Quarta és Giunluca Mancini társaságában, de az övé közülük az ezekkel a találatokkal megszerzett pont: 6 pontot köszönhet a Juve a góljainak.

 BOLOGNA–MONZA

A Bologna ikszelt legutóbbi hazai bajnokiján (Frosinone ellen 0–0) azután, hogy a megelőző kilencből 8-at megnyert (1 v.), a legutóbbi két egymást követő döntetlenjét tavaly szeptemberben játszotta (három egymást követő gól nélküli meccse volt akkor, a legutolsó a Monza ellen). + A Monza hármat elvesztett legutóbbi 5 Serie A-mérkőzéséből (2 gy.), ugyanannyit, mint a megelőző 10 összecsapásból (4 gy., 3 d.) – ebben az időszakban 2.2 volt a meccsenkénti kapottgól-átlaga (11-szer találtak a kapujába). + Csak Charles De Ketelaere (6 gól, 2001-ben született) fiatalabb a bolognai Lewis Fergusonnál (6 gól, 1999 augusztusi) és Andrea Colpaninál (8 gól, 1999 májusi) azon középpályások közül, akik ötnél több gólt jegyeznek ebben a bajnoki idényben a Serie A-ban: a skót középpályás szerezte az egyik gólt a Monza ellen az élvonalban a 2022. október 31-ei 2–1-es győzelem alkalmával.

SERIE A, 32. forduló. Sport1 14:45 US Lecce–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 Torino FC–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 20:30 Bologna FC–AC Monza (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)