Kiesőjelöltek és egy BL-aspiráns a színen • SportTV

Kiesőjelöltek és egy BL-aspiráns a színen

2024. 04. 21. 04:50    
Olvasási idő: 2 perc

A vasárnap ismét a kiesés ellen menekülőké a Serie A-ban, azok után, hogy szombaton vaskos meglepetést szerzett egyikük. S persze marad két európai aspiráns is, hogy színesebb legyen a paletta.

A bombaformába lendülő Teun Koopmeiners sokat tehet azért, kogy Salernóból három ponttal utazhasson haza az Atalanta (Fotó: Getty Images)

A déli találkozót az AMC Mikrón adjuk élőben, azon a kiesőjelölt, most éppen 19. Sassuolo fogadja a látszólag könnyebb helyzetben lévő, de azért még cseppet sem biztosan a gondoktól mentes Leccét.  A hazaiak továbbra sem számíthatnak Berardira (nagy veszteség!), valamint Pedersenre és Saniu Castillejóra sem. Toljanra is fittségi teszt vár, ugyanakkor Defrel végre visszatérhet a támadósor jobb oldalára. A vendégek hiánylistája bővebb. Dermaku, Kaba és Banda továbbra is bevethetetlen sérülés miatt, utóbbi a szezonban már nem léphet pályára- Almqvist el van tiltva, Ramadani játéka is igencsak kérdéses.

A Torino–Frosinone összecsapáson a vendégeknek illene jobban csipkedniük magukat, hiszen ők foglalnak el kieső pozíciót, ám egy ponttal befoghatnák az előttük álló Udinesét. Mindkét csapatban sok a bevethetetlen játékos, a Granata Pellegri, Gineitis, Schuurs és Djidji szolgálatara nem számíthat, Ricci eltiltását tölti, helyére Ivic állhat a csapatba. A vendégek kimaradó listája a szokásos: Kalaj, Oyono, Bonifazi és Harrui nem szerepelhet, esetleg Monterisi számolhat a kezdőbe kerülésre, különben marad a múlt heti csapat, amely pontot rabolt Nápolyból.

Kora este a Fiorentina is fellép, a már gyakorlatilag kieső Salernitana otthonában. A déli utazás után északi út vár a firenzeiekre, hiszen a hét közben a Coppa Italiában lesz jelenésük Bergamóban. Italianónak ezért igencsak ajánlott a rotáció, amellyel alighanem él is. Szerencséjére bokaproblémával küzdő Bonaventura kivételéve teljes a kerete, Kayode, Sottil és Martínez Quarta korábbi állandó kispadosként most megkapja a lehetőséget a kezdőben. Eközben a hazaiaknál Coulibaly nem szerepelhet eltiltása miatt, Maggore és Kasztanosz térdsérülés miatt nem bevethető. ezért Legowski bekerülhet a középpályára. Ochoa nemrég tért vissza a teljes edzésbe, így alighanem Costil marad a kapuban. A veterán Candreva viszont minden bizonnyal kezd, hogy folytassa páratlan előkészítő tevékenységét – nem kevesebb mint 11 gólt készített elő a Violák ellen, ezt rajta kívül senki sem mondatja el magáról az elmúlt két évtizedben a Serie A-ban…

A nap záró találkozóján a szerdai kupaelődöntő másik résztvevője, az Atalanta lép fel Monzában. Ahogy firenzei kollégája, Gasperini is változtatni készül, csak a honi védő Scalvini hiányzik combizomsérülés miatt. Lookman, De Ketelaere és Pasalic közül csak az afrikai tartja meg vélhetően a helyét, a rendkívül eredményes és erőteljes Koopmeiners  is a pályán marad. De Roon és Zappacosta is visszatérhet eltiltása után.  Pessina, aki a bergamóiaknál mutatkozott be az élvonalban, most a lombardok kapitányaként készül az összecsapásra, Colpani és Djuric társaságában a támadó részleget erősítheti. Caprari még nem térhet vissza, Vignano combsérüléssel köszködik, Dabóny Mota sem jött helyre bokaficama óta. Akpa-Apro sárgahalmozás miatt el van tiltva, így a bergamói nevelésű fiatal, Gagliardini korábbi klubja ellen léphet pályára. A vendégsiker előrelépést jelentene, a csapat beékelődhetne a két római közé, és a hétközi európai kupameccsek alapján az esetleges 5. helyhez is egy pontra zárkózhatna…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 21.)

SASSUOLO–LECCE

A Sassuolo háromszor nyert, kétszer ikszelt a Lecce ellen a Serie A-ban, csak a SPAL ellen még jobb a veretlen mérlege (6: 4 gy., 2 d.). + A Lecce összesen 4 gólt szerzett legutóbbi 10 idegenbeli meccsén, egyszer sem ért el egynél több gólt. 11 gól nélküli meccse útban nem volt 2000 decembere óta (akkor éppen annyi volt). + Nicolo Sansone  94 meccsen 17 gólt ért el a Sassuolo mezében   2014 és 2016 között, 2 gólt és 2 gólpasszt jegyez ebben az idényben, egyformán csereként beállva – akik legalább ennyit elértek, azok közül csak Marko Arnautovic (3 gól)  kezdett kevesebbszer a Lecce-csatárnál (4).

TORINO–FROSINONE

A Torino megnyerte első két hazai meccsét a Frosinone ellenutóbbi a 18. csapat lehet, amely elveszti három nyitó találkozóját a Granata ellen, az első a Piacenza volt 2000-ben.. + Nincs csapat, akinek több hazai clean sheetje (11) lenne a Torinónál, ez először jön össze a bikáknak egyazon idényben, az utolsó együttes, amely az első nyolcon kívül végzett 12 hazai shutouttal, a Sampdoria volt 1985–96-ban. + 2004 márciusának eleje óta Valdid Seddira 4 gólt szerzett a Serie A-ban, ugyanannyit mint Albert Gudnundsson – a Frosinone-csatár hat gólt szerzett a bajnokságban, az egyetlen marokkói játékos, akinek több sikeredett egyazon szezonban, Asraf Hakimi volt 2020–21-ben.

SALERNITANA–FIORENTINA

Azon csapatok közül, amelyek ellen a Salernitana nem vesztett hazai meccset, a Fiorentina ellen játszotta a legtöbbet, négyet (2 gy., 2 d.). Másfelől csak a Verona ellen (7) játszott a Viola többet idegenben anélkül, hogy nyert volna, mint a Salernitana ellen (4). + A Fiorentina csak egyetlen idegenbeli mérkőzést nyert idegenben a Serie A-ban (3 d., 6 v.), 1–0-ra a Monza ellen decemberben. 2024-ben nincs csapat, amely idegenben kevesebb gólt szerzett volna a ligában (3, ugyanennyi van a Leccének), és csak a Sassuolo (1) ért el kevesebb pontot a Violáknál idegenben (2-t hat meccsen). + Andrea Belotti 3 gólt szerzett első 3 Salernitana elleni meccsén a Serie A-ban és három csapat ellen sikerült neki több az első négy meccsén: a Crotonéval, a Bolognával és Frisoninonéval (5-5) járt jobban.

MONZA–ATALANTA

Miután sorozatban ötször vesztett lombard csapatok ellen, a Monza megnyerte a legutóbbit a Milan ellen (február 18-án, 4–2 az U-Power Stadionban), a Brianzoni sosem nyert egymás után kétszer lombard klub ellen) a ligában. + Csak az idegenbeli teljesítményt számítva az Atalanta csupán a 9. a bajnokságban, 19 ponttal 16 meccsből (5 gy., 4 d., 6 v.), 0-s gólkülönbséggel, 24 gólt elérve és kapva. + Az Atalanta Teun Koopmeinerse több gólban volt közvetlen részes a Monza ellen, mint bármely más csapattal szemben (5, 3 góllal, 2 assziszttal), négy ebből egy mérkőzésen esett, 2023 júniusában (3 gól, 1 gólpassz).

SERIE A, 33. forduló. AMC Mikro 12:30 (felv. Sport1 23:00) Sassuolo Calcio–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 15:00 Torino FC–Frosinone Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45  US Salernitana 1919–ACF–Fiorentina Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 AC Monza–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)