A Lazio véget vetne mélyrepülésének • SportTV

A Lazio véget vetne mélyrepülésének

2024. 03. 16. 04:28    
Olvasási idő: 2 perc

A 29. forduló szombati játéknapján négy mérkőzést rendeznek, mi hármat mutatunk közülük. Jórészt közép- és a kiesés ellen küzdő csapatok lépnek fel, no meg egy kvázi már kieső is. A legpatinásabb együttes köztük a Lazio, amely néhány hete még európai kuparészvételre esélyes volt, no meg BL-csapat, e kettő egy erősebb visszaeséssel már oda, most már a vereségsorozat megakasztása a feladat a római sasoknak – már ideiglenes új edzőjük vezetésével

Felipe Anderson, a Lazio leghasznosabb játékosainak egyike már a hetedik idényében elérheti a tízes határt a gólok és gólpasszok összesítésében (Fotó: Getty Images)

Délután a Torino udinei vendégjátékával kezdünk. A bikák sokkal jobban kezdték az idényt, december közepén csak négy pontnyira voltak az európai kupahelytől, ez március közepére már kilencre növekedett. Házigazdájuk végig érezte a kiesés fuvallatát, ám mire az szélviharrá fokozódott volna, a friuliak felkapaszkodtak az alsóház tetejére, ám biztonságban még nem érezhetik magukat, hiszen egy győzelemnyire vannak csak a rettegett vonaltól.
Az udineiek két játékosukkal is újra számolhatnak, hiszen Ebosele és Walace is letöltötte egymeccses eltiltását, ugyanakkor  van újabb büntetettjük, ezúttal s védelem egyik alapembernek, Nehuen Péreznek kell kényszerpihenőre vonulnia. Ebosse és Deulofeu a két sérülés miatt hiányzó fontosabb játékos, a 7 gólos házi gólkirály, Lucca viszont megpróbálhat két egymást követő meccsen a kapuba találni.
A Torinót több játékosa hiánya sújtja, köztük három is védő, Djidji (combsérülés), Tameze (húzódás) és Schuurs (keresztszalag-szakadás). Egy újabb védő, Lovato izomproblémákkal küzd, és külön fittségi teszt dönt arról, bevethető-e szombaton. Pozitívabb hír Ivan Juricnak, akit ismét eltiltottak a meccseléstől, hogy a középpályás Ricci ismét pályára léphet, miután teljes értékű edzésmunkát végzett hét közben, Ginaitist válthatja a kezdőben. A támadóduót Sanabria mellett Duván Zapata alkothatja, akinek általában jól megy az udineiek ellen (lásd keretes statisztikánkat).

A Salernitana–Lecce déli rangadó regionális presztízsmeccs, a hazaiak praktikusan már a B-ligáról gondolkodhatnak – 11 pont a hátrányuk a leggyengébb bennmaradó Emploi mögött – , a Lecce viszont azonos pontszámmal áll az Empoliva, azaz igencsak „kaparnia kell” az élvonalban maradáshoz.
A hazaiak görögje, Kasztanosz öt sárga miatti eltiltását tölti, Pierazzi és Boateng legalább két hétig még biztosan kimarad, Gyömbér ágyéksérülése súlyosabb, ő április vége előtt aligha játszhat. A szép rekord előtt álló veterán Candreva (ld. alant) szinte biztosan kezd.
A sárga-pirosak középpályása, Banda is megkapta ötödik sárgáját a Hellas ellen, tehát el van tiltva. Kaba, Brancolini és Dermaku térdsérülés miatt marad ki. A kapus Falconi viszont egyetlen percet sem hagyott ki az egész idényben, alighanem az ő nevével kezdődik a leccei összeállítás Salernóban is.

A nap talán legérdekesebb meccsét szomszédvárak csapatai vívják, Frosinone ugyanúgy Lazio megyéhez tartozik, mint a főváros hasonnevű része. A hazaiak számára az égetőbb a pontszerzés, hiszen (a legjobb) kiesőhelyen áll, a rómaiak azonban a tavalyi második hely után aligha szeretnének két számjegyű helyezésig visszacsúszni, pedig most már csak egy ponttal vannak a 10. Monza előtt. Az interim mester, Giovanni Martusciello nem számíthat első keretében az Udinese ellen bokasérülést szenvedő Ivan Provedelre, így Hrisztosz Mantasz ritka szerepléseinek egyike következik a Lazio kapujában. Guudouzi eredetileg kétmeccses eltiltását egyre csökkentették, így elfoglalhatja helyét a középpályássorban, csatlakozva Marusicshoz és Luca Pellegrinihez, akiket ugyancsak a Milan ellen állítottak ki, viszont egy másik középpályás, Rovella ágyéksérülés miatt biztosan kimarad. A klubikon Ciro Immobile és a spanyol Taty Castellanos küzd a center posztért – utóbbi szerezte a Lazio egyetlen fejes gólját az idényben, de könnyen lehet, hogy a mégis csak a kispadon kezd.
A Frosinone mesterének, Eusebio Di Francescónak hosszabb hiánylistával kell megküzdenie: Lusiardo, Oyono, Harrui, Bonifazi és Marchizza mindenképpen kimarad. A balhátvéd Valeri is bokaproblémával küszködik, így Lirola kerülhet a hazaiak hátvédnégyesébe. Ugyancsak kezdő lehet Seddira, vagy a Juventus kölcsöncsatára, Kaio Jorge, akinek a házi gólkirály Soulét kell támogatnia a támadó szekcióban.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 16.)

UDINESE–TORINO

A Torino csak egyet vesztett el legutóbbi hat mérkőzéséből az Udinese ellen (4 gy., 1 d.), 2–0-ra, 2022 februárjában. + Az Udinese (15) és a Torino (11) játszotta a legtöbb döntetlent az olasz élvonalban, a fehér-feketék az öt európai topbajnokságban is vezetik a ranglistát ezzel a remihalmazzal. + Duván Zapata csak a Sassuolo (10) és a Atalanta (7) ellen szerzett több gólt az Udinese (6) elleninél, beleértve első mesterhármasát a ligában 2018 decemberében.

 SALERNITANA–LECCE

Csak a Salernitana (2) szerzett kevesebb pontot 2024-ben a Leccénél (5 – ugyanennyit gyűjtött a Frosinone), ugyanakkor csak a sárga-pirosak értek el kevesebb gólt a gránátvörösöknél (8 – ugyanannyi van a Sassuolónak) ebben az időszakban. + Nincs csapat, amelynek több rögzített játékhelyzet után kapott gólja lenne a Saleritanánál és a Leccénél (16-16, ugyanennyit kapott a Cagliari, a Frosinone és a Sassuolo is). Ezenkívül a salernóiak kapták a legtöbb gólt (9) tizenegyesből, a lecceiek meg közvetlen szabadrúgásból (7) az idényben. + Amióta első gólpasszát adta Antonio Candreva (2009–10), több asszisztja van, mint bárkinek a Serie A-ban (85). 84 szerzett góljával ő lehet az ötödik középpályás, aki 85-nél több gólt és ugyanennyi gólpasszt is elér az öt európai topbajnokságban az elmúlt 15 esztendőben Kevin De Bruyne, Ángel Di María, Marco Reus és Dimitri Payet után.

 FROSINONE–LAZIO

2023 decemberének közepe óta a Frosinone szerezte holtversenyben a legkevesebbb pontot (5) és kapta a legtöbb gólt (33) az olasz élvonalban. + A Lazio elvesztette legutóbbi négy tétmérkőzését, ötöt legutóbb sorozatban közel 38 éve, 1985 áprilisában és májusában bukott el. + Felipe Anderson több gólban volt közvetlen részes, mint bármelyik más Lazio-játékos a 2023–24-es idényben (9 – 3 gól, 6 gólpassz), ha még egy gólban része lesz, hetedik idényében éri el a két számjegyű értéket e két kategória összesítésében.

SERIE A, 29. forduló. Sport2 14:45 Udinese Calcio–Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 US Salernitana 1919–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Frosinone Calcio–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)