Roma és Fiorentina: versenyben a BL-ért • SportTV

Roma és Fiorentina: versenyben a BL-ért

2024. 03. 02. 10:52    
Olvasási idő: 2 perc

A három szombati Serie A-mérkőzést egyaránt a Sport2-n közvetítjük, élőben. A négy – vagy öt – őszi Bajnokok Ligája-helyből a még elérhető egyért vagy kettőért versenyt futó féltucat csapatból kettő lép pályára. Mindketten idegenben szerepelnek, nem könnyen legyőzhető ellenfél otthonában: De Rossi Romája Monzából, Italiano Fiorentinája a Stadio Grande Torinóból szeretné hazavinni mindhárom bajnoki pontot.

Az együtt ünneplő Paulo Dybala, Romelu Lukaku duóban hét idény után lehet a rómaiaknak olyan támadó párja, melynek mindkét tagja tíz vagy több gólt szerez az idényben (Fotó: Getty Images)

Az Udinese–Salernitana meccsen a hazaiak ugyan három ponttal vannak a kiesővonal felett, ám helyzetük stabilizására szükségük van az újabb pontokra. A vendég salernóiak praktikusan már másodosztályúaknak tekinthetők, persze az idényt tisztességgel végig kell játszaniuk, már csak a játékosok egyéni ambíciói miatt is. A hazaiaknak nélkülözniük kell Kristensent, akit Genovában kiállítottak, emellett Vivaldo comb- és Bijol bokasérülése miatt aligha lép pályára. Ebosse és Deulofeu szereplése viszont teljesen ki van zárva.  A vendégeknél Pierozzi és Fazio játéka izomsérülés miatt erősen kétséges, Pirola és Gyömbér ugyanezen okokból bizonyosan bevethetetlen. Az izraeli válogatott Weissman szerezte a déliek egyetlen gólját az elmúlt négy találkozón, így ő vezetheti az élről a nem biztos, hogy gyakori ellentámadásokat.

A nap középső mérkőzésére Roma utazik Monzába, ahol Milan legutóbb „megégett”. A lombardokat aligha motiválja a táblázaton elfoglalt helyük, a nemzetközi kupahelyek éppoly távol vannak, mint a fenyegető kiesésvonal – azaz kifejezetten nyugodtan futballozhatnak. Nem mondhatják ugyanezt el magukról a rómaiak, akik De Rossival a kispadon már a BL-helyek egyikére s bejelenthetik igényüket, főként ha az új rendszerű csúcsligában nem négy, hanem öt hely jut az olaszoknak. Emellett a farkasokra még nehéz nemzetközi feladat is vár, az El nyolcaddöntőjében az angol Brightonnal kell megküzdeniük. Emiatt De Rossi lehet, hogy egy kicsit cserélget a csapatán a torinói kezdőhöz képest. Lukaku például visszatér az induló 11-be, és még az is elképzelhető, hogy a mester viszatér a 4–3–3-as alapfelállásra. Bár Chris Smalling szeptember óta először visszatért a csapatba, a máik angol válogatott, Tammy Abraham újra csatasorba állása még várat magára keresztszalag-szakadása után. Diego Llorente fej- és Karsdorp izomsérülése partvonalon kívülre száműzi a védekező párost. A támadókettősben a 11 gólos Dybala csatlakozhat Lukakuhoz, aki 9 találatot jegyez a szezonban – ha még egyszer betalál, 2016–17 óta először lesz olyan támadóduója a sárga-pirosaknak, amelynek mindkét tagja két számjegyú találatot jegyez (akkor Edin Dzeko 29, Mohamed Szalah 15 gólt szerzett az idény végére).
Eközben a Monzának minimum egy helyen változtatnia kell, hiszen a kiállított Izzónak a büntetését kell letöltenie, D’Ambrosio helyettesítheti őt a hazaiak védőtriójában. Caprari térdsérülése miatt a szezonban már nem léphet pályára, Ciurria és Vignato is bevethetetlen a rómaiak ellen. Bízhat viszont a csapat Di Grigorio ismétlődő bravútjaiban. A kapus az együttes legstabilabb tagjainak egyike, ha újra nem kap gólt, kis jubileumhoz érkezik, 50. clean sheetjét jegyezhetik a statisztikákban.

A Torino egy szuper hajrával még felzárkózhatna a nemzetközi kupákért hajtó élbolyhoz, amelynek fontos éltagja a Fiorentina. A violáknak erős a tavasza, a csúcsligába eljutás lenne a korona az eddigi teljesítményre.
A hazaiak olasz középhátvédje Buongiorno szombat este ismét a kezdőcsapatba kerülhet, miután korábban vállsérülést szenvedett, de már visszatért a teljes edzésbe; Ricardo Rodriguez is pályára léphet, aki a Roma ellen három gólt kapó védősort erősíti. Három másik védő azonban bevethetetlen, mivel a hosszú ideje távol lévő Schuurs mellett Tameze és Lovato is a pályán kívülre került. Utóbbi vádlisérülést szenvedett a hétfői, vereséggel záruló meccs elején, és lehet, hogy csak a válogatott szünet után térhet vissza. Ivan Juric megszokott 3–4–1–2-es felállásának másik felén a 9 gólos házi gólkirály Zapatát  Vlasicnak és Sanabriának kell támogatnia.
A túloldalon Martínez Quarta, Christensen és Castrovilli régóta hiányzik a csapatból, míg a szélső Kouamé nemrégiben malária miatt került kórházba az elefántcsontparti sikeres Afrika-kupa-szereplését követően.
Bonaventura legutóbb visszakerült Arthur társává a Lazio ellen a középpályán közepén „dupla hatosnak”, kérdés, Vincenzo Italiano kitart-e emellett  váltás mellett. Ha igen, Lucas Beltrán nagy valószínűséggel az ex-Toro-csatár, Belotti mögött kezdhet elöl.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 2.)

UDINESE–SALERNITANA

Az Udinese három győzelmet aratott ebben a bajnokságban (14 d., 9 v.) olyan csapatok ellen, amelyek a meccsük előtt az első négy hely valamelyikén álltak a táblázaton (a Milan, a Bologna és a Juventus ellen); legutóbbi győzelmük sereghajtó ellen 2023. május 8-án született, amikor 2–0-ra verték meg a Sampdoriát. +  A Salernitana 13 pontot gyűjtött 26 forduló alatt; a Serie A históriájában (1929–30 óta) csak Davide Nicola Crotonéja 2016–17-ben úszta meg a kiesést, amikor ennyi pontja volt 26 kört követően (már a 3 pontos győzelem korszakában). + Walace következő meccse a Serie A-ban 150. bajnokija lesz, az Udinese középpályása az elmúlt három idényben (2021–22) óta a legtöbb labdát, 782-t szerzett meg az öt európai topbajnokságban, Rodri (751) és Declan Rice (248) követi őt ebben a rangsorban.  

MONZA–ROMA

A Monza egymás után kétszer győzött, amióta Palladino irányítja a csapatot, harmadszor lehet hármas győzelmi sorozata a lombardoknak, az első a mester első három meccsén történt (2022. szeptember-október), a másik tavaly áprilisban.  + A Roma 16 gólt szerzett a meccsek utolsó negyedórájában, ezzel a legeredményesebb a ligában (az Interrel holtversenyben), ugyanakkor a Monza feleannyit ért el ebben az időszakban, noha a legutóbbi négy gólja éppen ebben a periódusban született. + Az előző fordulóban elért mesterhármasával Paulo Dybala 121 találattal befogta Mauro Icardit a 4. legeredményesebb argentin Serie A-játékosként (Gonzalo Higuaín a 3., 125 találattal). Amióta első hat trickjét összehozta (2017–18-ban) csak Ciro Immobile (6) szerzett több mesterhámast nála (4) az olasz élvonalban.

TORINO–FIORENTINA

Az ellentétes párosítás 1–0-ja után a Fiorentina megszerezheti első szezondupláját a Torino ellen 2017–18 óta, amikor a violák edzője Stefano Pioli volt. + A szezonkezdet első hatmeccses nyeretlen szériája után (3 d., 3 v.) a Torino elvesztette   legutóbbi két bajnokiját, öt gólt kapva ezalatt (eggyel többet mint az előző 11 mérkőzésén) – másodszor bukhat háromszor egymást követően Ivan Juric irányításával, ez első 2022 szeptemberében és októberben történt. + A Fiorentina Giacomo Bonaventurája 7 gólt szerzett az idényben, csak egy gólra van saját idényrekordjától, amelyet Milan-játékosként ért el  2017–18-ban. 

SERIE A, 27. forduló. Sport1 15:00  Udinese Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Engyel István); Sport2 17:45  AC Monza–AS Roma (kommentátor: Fülöp Marcell. műsorvezető: Takács Rita, szakértő László Csaba);  Sport2 20:30  Torino FC–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor,  műsorvezető: Takács Rita, szakértő László Csaba)