Harc az európai helyekért és a kiesés ellen • SportTV

Harc az európai helyekért és a kiesés ellen

2024. 03. 10. 11:09    
Olvasási idő: 3 perc

A csapatok mintegy kétharmadának még rejteget tétet a Serie A hátralévő 11 és fél fordulója. A bajnoki cím birtokosnak és a két dobogós csapatnak a kiléte már aligha kérdéses, a táblázat közepén van egy szűk háromklubos „semleges zóna” és szinte bizonyos, hogy melyik együttes lesz az egyik kieső. Ám a negyedik helyezett Bologna és a kilencedik Lazio közti hat, valamint a 13. Cagliari és a 19. Sassuolo közi hét csapat közt ínszakadásig tartó hastalmas versenyfutás folyik az európai három vagy négy kupahelyért, illetve a maradék két kieső hely elkerüléséért. Az ebbe a két sávba tartozó összesen tizenhárom gárda közül hat érdekelve van a 28. játéknap vasárnapi négy találkozóján.

Romelu Lukaku 400. topligás meccsét góllal ünnepelheti, ha De Rossi mester pályára küldi az Artemio Franchiban… (Fotó: Getty Images)

A Lecce–Verona csata hatpontos ütközet, mindkettejüket nemcsak megérintette, de tartósan fújja is a kiesés szele, a déli együttesnek 25 pontja van és ezzel a 14., a vendég Hellas azonban már kieső pozíciót foglal el, egy ponttal a Frosinone mögött, de egy mérkőzéssel kevesebből. Egyiküknek sincs túl sok sérültje, a hazaiaktól Brancolini és Dermakui hiányzik tartósan, Kaba a friss sérült, ám neki keresztszalag-szakadása van, amellyel  ebben az idényben már nem kerülhet pályára. A veronaiaktól csak Juan Manuel Cruz hiányzik egészségi okból, a másik kimaradó a lengyel Dawidowicz, aki ötödik sárgája miatt kényszerül egy meccsre a pályán kívülre.
A délutánt Milan–Empoli összecsapás a rossoneri számára a bajnoki helyezés szempontjából szinte közömbös – ha már nem lesz arany, kvázi mindegy, hogy ezüst vagy bronz lesz – , de csütörtökön El-visszavágó vár a csapatra Prágában a Slavia ellen, a kétpontos előny elégségesnek tűnik, de figyelmeztető jel, hogy a védelem az idényben kétszer is kapott idegenben három gólt, igaz, mindkettőt Franciaországban  (Párizs 0–3, Rennes 2–3), azaz jobb félni, mint megijedni, s lehet, hogy Pioli mestert a bajnoki tét nélkülisége jelentősebb rotálásra ragadtatja. Rafael Leao és Florenzi eleve nem játszhat eltiltás miatt, előbbit Okafor vagy Chukwueze válthatja, utóbbit a csapatkapitány Calabria. Könnyen meglehet, hogy a két „veterán”, azaz inkább tapasztalt harcos, Giroud és Kjaer is pihenőt kap a prágai utazásra tekintettel. A francia világbajnok helyén Jovics keuizdhet.
A vendégeknél egy régebbi milánói játékos is szerepet kaphat, M’Baye Niang 2012 és 2017 között 67 alkalommal viselte bajnokin a Milan mezét, ezalatt 8-szor a kapuba is talált. Az Empoliban eddig négy gólban volt közvetlenül részes: három büntetőt értékesített és egy gólpasszt is jegyez. Cerrivel és a másik exmilanos Destróval alkothatja az empoli csatártriót, amelynek legalább egy gólt össze kell hoznia, mert az egy pont szép eredmény lenne a San Siróban, de az intenzív meneküléshez kevés. Grassi és Caputo, a két eredményesebb csatár sérült, Zurkowski bokasérülése után visszatérhet a csapatba, talán a kezdőbe is.
A Juventus–Atalanta mérkőzés tételosztása is hasonló a kora délutánihoz: itt a Juvénak nem kell csipkednie magát különösebbet, sőt neki még nemzetközi kötelezettsége sincsen. A vendég lombardok viszont egy vagy három ponttal megelőzhetik a Romát – persze ha a farkasok gyengébben teljesítenek este Firenzében, győzelemmel kétpontnyira kerülhetnek a szombaton az Intertől csak szoros csatában kikapó Bolognához. Ráadásul a bergamóiakra is kemény kupacsata vár csütörtökön, a nyolcaddöntőbe jutásért a lisszaboni 1–1 után felül kellene kerekedniük a Sportingon az Európa-ligában.
A rekordbajnoknál sokakat kell helyettesítenie, illetve pótolnia Allegrinek, Rabiot lábujj-, Alcaraz izomsérülés miatt marad távol a középpályáról, McKennie meg vállficam után kérdéses, hogy játszhat-e. A csúcscsatár Vlaovics eltiltását tölti, Kean és De Sciglio hosszabb ideje bevethetetlen, Milik és Danilo a kispadra már leülhet, de a kezdőben aligha kapnak helyet. A vendég fehér-feketéknél (a két klub hivatalos színei azonosak) több kisebb-nagyobb portugáliai sérülés is gondot okoz, de egyedül a svéd középpályás Holm kényszerül biztosan kihagyni a torinói utazást. Koopmeiners, De Ketelaere és Scalvini egyike sem játszotta végig a meccset Lisszabonban, de készek fellépni a kezdőben az Allianz Stadionban, Lookman játéka viszont kérdéses, lehet, hogy őt pihentetni akarja Gasperini maestro. Pedig a nigériai csatár eddig eredményes volt a Juve ellen, két gólt szerzett és egy asszisztot is adott. Ha viszont mégis kezdeti az edző, Scamacca ül le a kispadra a meccs elején.
Az est mérkőzés a forduló rangadója, a Fiorentina és a Roma ugyanis „hatpontos európai csatát” vív egymással. Igaz, a violát több gyenge eredményükkel ötpontos hátrányba kerültek a Ds Rossival a kispadján szárnyaló sárga-pirosaktól, de ez ugye, két pontra csökkentehető a Franchiban egy hazai sikerrel. Vincenzo Italiano megkeverte a kártyákat a budapesti csatán – a firenzeiek a tavalyi Groupamában tett látogatás után most a Bozsik Stadionban léptek fel a Maccabi Haifa„vendégeként”, 4–3-as győzelmet aratva. A harcos csatár Nzola a kupacsatán remekelt, be is talált, gólpasszt is adott, mégis lehet, hogy Belottit állítja a kezdőbe a szakvezető, aki már 6 gólt szerzett excsapata ellen, amelytől újra szeretne legalább pontot szerezni. Egy másik támadó, az argentin Beltrán nem játszhat eltiltása miatt. Christensen és Castrovilli továbbra is bevethetetlen, Kouamé is lassan gyógyul az Afrika-kupa alatt szerzett fertőző betegségéből.
A Romának is van eltiltottja Kristensen személyében, ám meg is sérült, így Karsdorp és Abraham társaságában az orvosi szoba állandó páciense. De Rossinak is gondolnia kell a nemzetközi kupára, bár a Brighton elleni az Olimpicóban szerzett 4–0 több mint elégséges előny a továbbjutáshoz, mégis gondolkodik, hogy mindkét csatárászát, Lukakut és Dybalát  együtt játszatja-e Firenzében. Ha igen, a belga szupercsatár szép kerek számhoz érkezik (ld. keretes statisztikánkat).

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 10.)

LECCE–VERONA

A Verona veretlen legutóbbi 8 Serie A-meccsén a Lecce ellen (5 gy., 3 d.), ez az egyik hosszú veretlen élő sorozata az olasz élvonalban, a másik ugyancsak 8 mérkőzésre rúg, a Cagliarival szemben. + A Lecce legutóbbi 22 bajnokija mindegyikén kapott legalább egy gólt, ez a leghosszabb ilyen sorozat a ligában az idényben. A legutóbbi 11 találkozóból hétszer nem talált a kapuba, s mindössze egyszer nyert ebben az időszakban (2 d., 8 v.).  + A legutóbbi idényben a Sassuolo ellen Karol Swiderski lett a harmadik lengyel játékos, aki gólt szerzett a Verona színeiben Mariusz Stepinski (3 gól) és Pawel Dawidowicz (2) után; emellett ő lehet az első Hellas-futballista, aki egymást követő délután fél 1-es meccseken betalál Giampaolo Pazzini 2019. december 15-ei találata óta.

 MILAN–EMPOLI

A Milan négyszer gólt sem kapott hat legutóbbi Empoli elleni mérkőzésén, előtte viszont tízszer mindig kapott minimum egyet. + Öt korábbi idegenbeli bajnokiján az Empoli nyeretlen maradt (3 d., 2 v.), majd a két utolsót megnyerte a Salernitana és a Sassuolo ellen, az ezt megelőző három idegenbeli sikere szériában 2015 decemberében és 2016 januárjában volt., Marco Giampaolóval a csapat kispadján. + A Milan centere Olivier Giroud betalált legutóbb az Empoli kapujába január 7-én, jelenleg 12 gólnál tart a szezonban, amelynél többet csak az előző idény egészében szerzett (13).

JUVENTUS–ATALANTA

Mindössze az Inter nyert több bajnokit (68) az Atalanta ellen a Juventusnál (66, az összesen 123 találkozóból), ugyanakkor  a fehér-feketék mindössze egyszer győztek a La Dea elleni legutóbbi 8 bajnokijukon (5 d., 2 v.), 2023. május 2-án Iling-Junior és Vlahovics góljával. + Az Atalanta veretlen legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján a Juve ellen (1 gy., 4 d.), miután előtte 8 találkozót veszített el sorozatban ellene. + Ebben az idényben az öreg hölgy egyetlen gólt sem kapott abban a 229 percben, amikor Bremer, Danilo és Rugani alkotta a védelmi hármast, ugyanakkor 0.8 gólt kaptak átlagban mérkőzésenként abban a 2410 percben, amikor egyikük sem szerepelt az együttesben.

FIORENTINA–ROMA

A Fiorentina megnyerte legutóbbi két hazai meccsét a Roma ellen azután, hogy előtte négy alkalommal sem sikerült nyernie (1 d., 3 v.). Legutóbb a Viola 1978 és 1980 között győzött három bajnoki mérkőzésen sorozatban a sárga-pirosak ellen. + Amióta Daniele De Rossi átvette a Roma irányítását, csapatánál (18 pont, 6 gy., 1 v.) csak az Inter (21) éas a Bologna szerzett több pontot, valamint egy csapat sem ért el több gólt (20, az Internek ugyanennyi volt a forduló előtt). + Romelu Lukaku már a 11. idényében ért el két számjegyű gólt az öt európai topbajnokságban, 399 bajnokit játszott a Serie A-bn és a Premier League-ben öszesen. Ő lesz a második belga futballista, aki eléri a 400-as határt az öt csúcsbajnokságban, Thibaut Courtois után.

SERIE A, 28. forduló.  Sport1 13:15  US Lecce–Hellas Verona (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 14:45 AC Milan–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 Juventus FC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 20:45  ACF Fiorentina–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)