Új edzők csatája a Derby della Capitalén • SportTV

Új edzők csatája a Derby della Capitalén

2024. 04. 06. 11:56    
Olvasási idő: 4 perc

Szombaton a Milan is pályára lép a Serie A 31. játéknapján, de az országos figyelem futballban a fővárosra összpontosul – következik a 183. Derby della Capitale, amely újabb lehetőséget kínál az AS Romának a versenyben maradásra a BL-ért és a játékosként idolnak számító, de a kispad uraként is egyre tiszteltebb Daniele De Rossinak népszerűségének további növelésére. A Lazio is új mesterrel készül az örök rivális ellen jó szériája folytatására.

Pedro (már laziósként) régi főváriosi csapata ellen az újjal készül két év után derbigyőzelemre (Fotó: Getty Images)

Délután 3-tól a Juventust már megelőző, az ezüstre már a legnagyobb eséllyel igényt tartó Milan játszik a kiesés elleni harc szellőjét azért érzékelő Leccével. A déliek ugyan a 13. helyen állnak, ám csupán négy ponttal van többjük a már kiesést jelentő pozíciót elfoglaló Sassuolónál és Empolinál.
A rossoneri mesterének, Stefano Piolinak ezen a hétvégén ismét változtania kell csapatán, Ruben Loftus-Cheek ugyanis a múlt heti Fiorentina elleni bajnokin sárga lapot kapott, amely elérte az ötös határt, emiatt egymérkőzéses eltiltást kell letöltenie. A Milan meccsenkénti átlaga 2.2 pont a Loftus-Cheek játékával, ami nélküle 1,5-re csökken. A szélsőhátvédként is meghatározó játékosnak számító Théo Hernández visszatér eltiltásából, és Florenzit váltja a bal szárnyon. Noha Kalulu még mindig sérülés miatt kimarad, a veterán védő Kjaer viszont már egészséges, Tomori és Thiaw jól teljesít a hátvédnégyes közepén. Az Giroud-t támogató Rafael Leao eddig négy bajnoki gólt szerzett a Lecce ellen, köztük tavaly a San Siróban egyet igazi klasszismegmozdulással.
Mindeközben a vendégeknél hiányzik a tartósan távol maradó Dermaku és Kaba, de Roberto D’Aversa egyébként teljes kerettel rendelkezik. Krstovics és Piccoli duója támadásban legutóbb kiesett, valószínű azonban, hogy az egyikük a San Siróban pályára léphet, a másik helyett Banda, Oudin és Sansone közül választhat a mester. Utóbbi hat (egyes források szerint hét) bajnoki gólt szerzett a Milan ellen  – legutóbb novemberben – 4 különböző csapat mezében, csak Enrico Chiesa (t) szerzett gólt több különböző klubban a rossoneri ellen a Serie A hosszú története során.

A nap meccse persze a Derby della Capitale, azaz a Roma–Lazio örök csata.. A farkasok most hat ponttal állnak jobban a sasoknál, a BL-helyért harcolnak, míg a rivális még a Konferencialigától is négypontnyira van. A két szurkolótábor közti tengermély ellenszenvet ismerve kevés nagyobb boldogság lenne a laziósoknak, ha éppen az övéik ütnék el a vágyott milliomos ligától a giallorossit.
Az utóbbi időkben a Roma gyengélkedett legfőbb riválisa ellen, a Coppa Italiában elszenvedett vereség volt az utolsó csepp az egyre aggodalmasabb AS-vezetőknek, néhány nappal utána rúgták ki José Mourinhót. Azután a középcsapatként senyvedő gárda De Rossival a kispadon elkezdett sorozatban nyerni, s már az ötödik helyen tanyázik – erre jött a múlt héten egy kiábrándító 0–0 a Leccével. Az új keletű veretlenségi sorozat az új mesterrel azért megmaradt, hatmérkőzésesre bővülve. Összességében 10 bajnokiból csak egyet vesztett el a gárda, 23 pontot szerzett, előtte csak két római mester volt képes ilyen rajtra az elmúlt 30 évben, Eusebio Di Franceso (24) és Rudi Garcia (30). Kicsit árnyalja a képet, hogy a fővárosi derbi után öt nappal az El-negyeddöntőben olasz házi rangadó első meccsét kell vívni a Milan ellen a San Siróban. Most azonban az Olimpicóban – közös pályájukon – pályaválasztóként lép fel a Roma, ebben a minúséében az idény 15 találkozójából 10-et nyert meg. A Lazióval vívott legutóbbi négy találkozón nem sikerült gólt szereznie, s ha most sem jön össze, az nagy keserűség lenne a giallorossi híveinek.
Ebből a legutóbbi négyes sorozatból a Lazio hármat is megnyert, most az a cél, hogy öt egymást követő találkozón veretlen maradjon, először 2013 óta.  Nemcsak a Románál volt edzőcsere, a Lazio is kénytelen volt lecserélni Sarrit, aki önszántából távozott a sasok éléről. Amúgy sem a baráti légkörről ismert a Derby della Capitale, de a Lazio (79 lap) és a Roma (78) a liga három legtöbbet büntetett csapata közé tartozik… Az új mester itt is kiválóan kezdett azzal, hogy a múlt hét végén legyőzte a Juvét, Marusics normál hosszabbításban szerzett egyetlen találatával. De az öröm nem maradt túl tartós, három napra rá a kupaelődöntő első meccsén Torinóban már a Juve volt jobb, kétszer annyi szerzett góllal. A kupacsata visszavágójára még ebben a hónapban sor kerül az Olimpicóban, nagy „dobás” lenne a fordítás, ám addig a rekordbajnoknak is kellene némi kárpótást adnia rajongóinak a keserűre sikeredő bajnoki idényért. Igaz, hogy több gólja van a csapatnak, mint tavaly a második hellyel végződő idény közben, de a gólszerzés tekintetében csak 10. a Serie A-ban és kapura lövésekben még rosszabb, csak a 15. Míg Lukaku és Dybala is két számjegyű találatnál tart a Romában, addig Immobile (6) és Zaccagni, valamint Castellanos (4-4) az égszínkékek házi gólkirályai.
Az AS csapatkapitánya, Lorenzo Pellegrini még időben visszatér eltiltásából a derbire, és a Paredes, Cristante duó társaságában alkotja a középpályás triót. Dybala teljesen felépült sérüléséből, a Lecce elleni rövid fellépés után a támadótriót alkotja Lukaku és El Shaarawy társaságában. Hátul Ndicka négymeccses eltiltása letöltésében van, Diego Llorente vagy Huijsen helyettesítheti. Kristensen továbbra is combsérülés miatt kénytelen kihagyni.
Eközben a Lazio nélkülözni kénytelen Zaccagnit, aki a keddi kupameccsen hamar megsérült. Isaksen állt be helyettem, aki most is kész pótolni, bár a roppant tapasztalt Pedro szerepeltetése is alternatíva lehet. Az első számú kapus Provedel (bokasérülés), Lazzari (vádli) és Rovella (ágyék) sem szerepelhet a szombati rangadón. Immobile, a Lazio-ikon eddig négy gólt szerzett a Roma ellen, a legutóbbit 2021 januárjában.

Az esti mérkőzésen a Torino kevésbé érezheti a tét nyomását, vendége, az Empoli annál inkább. A toszkán gárda az utolsó előtti helyen vág a találkozónak, de egy ponttal már bennmaradó pozícióba kerülhet, bravúrgyőzelemmel pedig akár a 14. helyre is előre rukkolhat, persze ehhez négy másik eredménynek is számára kedvezően kellene alakulnia a szombati, vasárnapi és hétfői játéknapokon. A találkozót az AMC Mikrón mutatjuk élőben, felvételről pedig megismételjük  a Spanyol Kupa-döntő után.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 6.)

MILAN–LECCE

A Milan egyetlenegyet vesztett el a Lecce elleni legutóbbi 23 találkozójából (12 gy., 11 d.), mégpedig 2006 áprilisában 1–0-ra a Via Del Maréban.  + A Lecce legutóbbi két mérkőzésén nem kapott gólt, hárommeccsen clean sheet-sorozata legutóbb 2004 februárjában és márciusában volt, Delio Rossi irányításával. + Christian Pulici 9 gólos, ezzel beállította egyéni csúcsát a topligákban (ugyanennyit szerzett a Chelsea-ben 2019–20-ban) és holtversenyben eddigi legtöbb gólpasszát is adta (6-ot, ugyanennyi sikerült a Dortmundban 2016–17-ben)

 ROMA–LAZIO

Ez lesz a 183. Derby della Capitale a csapatok között, minden tétmeccset beszámítva, az összmérleg 67 Roma-győzelem, 64 döntetlen, 51 Lazio-siker (csak a Serie A-ban: 159–56–61–42). Amióta 1929 decemberében először találkoztak (eredmény 1:0 a Romának, gólszerző: Volk), csak a Torino ellen nyert többször (76) a Roma, mint a Lazio ellen (67). + A Lazio egyetlen döntetlent játszott legutóbbi 15 bajnokijából (8 gy., 6 v.), 0–0-t az Olimpicóban a Napoli ellen. Ráadásul egyetlen csapat sem játszott kevesebb döntetlent  a fehér-égszínkéknél az egész 2023–24-es idényben a Serie A-ban (4, ugyanennyi van az Internek). + Paulo Dybala 80 percenként részt vesz közvetlenül egy Roma-gólban, ez a legjobb rátája a Serie A-ban (12 gól, 7 gólpassz 1517 perc alatt). Mindazonátal azok után, hogy első 10 meccsén betalált a Lazio kapujába, az argentin csatár a legutóbbi 7 találkozón eredménytelen maradt a sasok elleni összecsapásokon.

EMPOLI–TORINO

Az Empoli többször ikszelt a Torino ellen (11), mint bármely más ellenféllel,  emellett többször győzte le a bikákat (7), mint amennyiszer kikapott tőlük (5). + A Torino 15-ször nem kapott gólt az idény 30 bajnokiján, ennél csak egyszer volt jobb ugyanennyi forduló alatt a 20 csapatos bajnokságokban: 16 „nullázás” 1948–49-ben, még a Grande Torinótól. + A 15 shutout mindegyikén Vanja Milinkovics-Szavics őrizte a csapat kapuját, ezzel rekorder a Torinóban a hárompontos győzelem bevezetése (1995) óta. A ligában csak a toronymagasan vezető Inter kapusának, Yann Sommernek van több (17) kapott gól nélküli meccse az idényben.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 14:45 AC Milan–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 17:45 AS Roma–SS Lazio (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); AMC Mikro (Sport3) 20:45 (felv. Sport1 23:45) Empoli FC–Torino FC (kommentátor: Bartha Zoltán)