Túllép-e a Milan az „angolfóbián”? • SportTV

Túllép-e a Milan az „angolfóbián”?

2023. 03. 08. 01:54    
Olvasási idő: 3 perc

Három legutóbbi kieséses párharcát angolok ellen elvesztette a Milan, viszont ha nem kap ki a Tottenham Hotspur Stadionban, negyedikre továbbjut s 11 év után először bekerül egy európai kupasorozat negyeddöntőjébe.

Clément Langlet-nek a Tottenham Spurs Stadionban is meggyűlhet a baja Rade Kruniccsal és Olivier Giroud-val (Fotó: Getty Images)

Talán még friss epehólyagműtétjénél is fájdalmasabb volt Antonio Conte számára, amikor csapata nagy vereséget szenvedett Leicesterben (1–4), mielőtt Brahim Díaz góljával Milánóban is elbukta a nyolcaddöntő első csatáját. Addig újra másodedzőjére (újabban kissé nagyzolva asszisztensnek nevezik a második számú edzőt) Silvio Stellinire hagyta az együttest, hogy folytathassa műtét utáni felépülését, de már készen áll, hogy másodszor is ”ihletet” adjon csapatának a küzdelemre.
Három nappal azután, hogy a másodosztályú Sheffield Unitedtól kikapott az FA-kupa ötödik fordulójában a Spurs – már a negyedik éve nem jut túl ezen az akadályon – újabb vereséget szenvedett, ezúttal a bajnokságban, 1–0-ra a Wolverhamptontól Adama Traoré második félidős győztes góljával.
A csapat még mindig 4. a bajnokságban, igaz, a Liverpool kezd felzárkózni rá, de fenyegeti a veszély, hogy a legutóbbi öt kieséses párharcából már a harmadikat bukja el, amikor hátrányból áll fel a visszavágóra. A hazai pályán elért kapott gól nélküli hárommeccses sorozat (a Manchester City, a Chelsea és a West Ham ellen) biztató a liliomosoknak, ám a Milan sem határtalan önbizalommal kezd a visszavágón.
A rossoneri 90 percre van attól, hogy egy híján tucatnyi esztendő után újra eljusson a BL negyeddöntőjébe. Az első meccs 1–0-ja egy négymeccses tétmérkőzéses győzelmi sorozat része volt, emellett a Torino, a Monza és az Atalanta ellen is úgy nyert Pioli csapata, hogy közben megóvta kapuját a góltól, ám a hétvégi Fiorentina elleni 1–2 fájdalmas véget vetett a szép sorozatnak. Nicolás González 11-ese és Luka Jovics fejese kétségbeesésbe kergette a fekete-vörösöket, Theo Hernandez bombagólja csak szépségflastrom volt a végére. S bár a fordulóban a Napoli is szögbe lépett (Lazio ellen 0–1 a Maradonában), a 19 pont különbség sokkal több annál, minthogy a bajnok scudettója megvédésében reménykedhessen.
A BL az utolsó esély, hogy a csapat bővíthesse trófeagyűjteményét, de a nyolc legutóbbi idegenbeli tétmeccsen elért csupán két győzelem nem biztat sok jóval.
A Milan 2021 óta hat idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzése végződött győzelemmel. Ami még jobb, hogy a legutóbbi 21 Bajnokok Ligája k. o.-csatájából mindössze háromszor esett ki, ha nyert az első meccsen, ám legutóbbi három angol fővárosi útja során egyaránt kikapott, 9–1-es összesített gólkülönbséggel.

A Tottenham hosszú ideig hiányolta a Ryan Sessegnon, Hugo Lloris, Yves Bissouma Rodrigo Bentancur kvartettet, továbbá az eltiltott Eric Dier nélkül is kell majd kiállnia, miután a védő az első meccsen megkapta harmadik sárga lapját is a BL-ben. Pierre-Emile Höjbjerg azonban visszatérhet eltiltása után. Dier amúgy is csak egy bevetetlen cserejátékos volt a szombati molineux-i vereségben – Clement Lenglet-nek, Cristian Romerónak és Ben Daviesnek kell ismét védekeznie Fraser Forster előttt. Conte legnagyobb dilemmája vitathatatlanul a jobb oldalon van. Emerson Royal az évkezdet óta élvezi a bizalmat, Pedro Porro viszont vitathatatlanul a Spurs egyik leggyengébb pontja volt a Wolves elleni vesztes mérkőzésen.
Eközben a Milan edzője, Pioli – akinek csapatát végig sérülések gyötörték az egész sorozat idején – szinte teljesen fitt kerettel dolgozhat. Igaz az első meccsen győztes gólt szerző Diaz térdficam miatt egyedül edz, és kétséges  a szerepeltetése az angol fővárosban. Ő maga bizakodó a játéklehetőségeit illetően, míg az első számú kapus, Mike Maignan már teljesen felépült a vádlisérüléséből, amely miatt nem tudott védeni az első mérkőzésen, és a vendégek akár 24 órával a meccs előtt is visszahívhatják a franciát az európai keretükbe. Pioli két jelentős segítséget is kap Rafael Leao és Rade Krunic visszatérésével a hazai eltiltásokból, de Sergino Dest, Yacine Adli, Tiemoue Bakayoko vagy a 41 éves Zlatan Ibrahimovic egyikét sem nevezte a klub a kieséses szakaszra.

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, visszavágó.  Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport1 20:45 Tottenham Hotspur FC–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter)