George F. Hemingway: Marco Rossi látja a játékosok egyedi képességeit, és a csapatot arra építi • SportTV

George F. Hemingway: Marco Rossi látja a játékosok egyedi képességeit, és a csapatot arra építi

2021. 09. 02. 12:32    
Olvasási idő: 2 perc

A Budapest Honvéd FC korábbi tulajdonosa, George F. Hemingway a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt, ahol a magyar válogatott szövetségi kapitányáról, a Honvéd korábbi edzőjéről, Marco Rossiról is beszélt. Elmondta, mik azok a tulajdonságok, amik sikeressé teszik az olasz szakembert, például az, hogy jó szakember, egyenes, tisztességes, és látja a játékosokban rejlő egyedi képességeket.

George F. Hemingway átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést (Fotó: MTI / llyés Tibor)

A Magyar Érdemrend középkeresztjét a közelmúltban megkapó George F. Hemingway elismerően nyilatkozott a kapitányról, Marco Rossiról, aki neki köszönhetően került 2012-ben Magyarországra.  Akkor lett a Budapest Honvéd vezetőedzője, előtte olasz alacsonyabb osztályú csapatoknál dolgozott. Azonnal bronzéremig vezette a csapatot, 2014-ben azonban lemondott, de kilenc hónap múlva ismét ő lett vezetőedző, 2017-ben pedig bajnoki címet szerzett a Honvéddal. Hemingway elmondta, mit látott meg a mesterben a kinevezése előtt: „Először is azt, hogy egy nehéz közegben eredményeket ért el. Másodszor, hogy én úgy gondoltam, azért nem tudott a Serie A-ba menni, mert nem voltak meg az összeköttetései, és nem azért, mert nem elég jó edző, mert ő egy nagyon jó edző. Azonkívül én úgy láttam, hogy egy nagyon egyenes ember. A beszélgetéseink során arra a következtetésre jutottam, hogy ő mindig meg fogja nekem mondani a tutit, hogy mi az, amit nekem tudnom kell. Illetve az volt az érzésem, akkor még nem tudtam, most már tudom is, hogy egy tisztességes ember, aki tisztességesen fog viselkedni egy nehéz közegben. Ebben igazam is volt, ez így is lett.”

Kitért arra is, mi tette Rossit sikeressé a klubfutballban és a válogatottnál: „Sokkal nehezebb a válogatottnál, mert pár napra kapja meg általában az embereket. Azt gondolom, hogy a válogatottnál minden valószínűség szerint a taktikai érzése miatt, a tudása miatt érvényesül. Ő látja azokat az egyedi képességeket, amik bizonyos játékosoknak vannak, és a csapatot arra építi. Tapasztalataim szerint nagyon sok edző elhatározza, hogy ő 4-4-2-t, vagy valamilyen felállást játszik, és akkor próbálja megtalálni a játékosokat, de ha megvannak a játékosok, ez nem működik. Meg kell nézni, hogy ezek a játékosok mit tudnak játszani. Az én Honvédom, ami bajnokságot nyert, bizonyos felállásokat tudott játszani, bizonyos felállásokat nem, és Marco Rossi megtalálta azt a felállást, amivel bajnokságot tudtunk nyerni.”

A beszélgetés során azt is elárulta az egykori klubvezető, hogy már nem kíván befektetni a labdarúgásba sem Magyarországo, sem az Egyesült Államokban, mert a Honvéd neki egy szerelem volt, amibe multimilliomosként fektetett be, de milliomosként szállt ki. „Azt mondják, az ember kétszer örül az olyan üzletben, ahol végülis nem csinál pénzt az egész tevékenységgel. Először, amikor beszáll, és másodszor, amikor kiszáll.”