Velünk kezdődik a darts csapat-vb • SportTV

Velünk kezdődik a darts csapat-vb

2021. 09. 09. 14:52    
Olvasási idő: 3 perc

Jénában, a Sparkassen Arenában rendezik az idei World Cup of Dartsot, azaz a nem hivatalos csapatvilágbajnokságot. Örömhír, hogy sorrendben tizedszer is részt vehet a magyar együttes a tornán, ráadásul most úgy alakult a program, hogy rögtön az első találkozót a mieink játsszák.

Gerwyn Price senkitől sem tart, szeretné megvédeni a csapatvilágbajnoki trófeát Jonny Claytonnal az oldalán (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

2010-ben Angliában rendezték az első „próbaversenyt”, aztán egyéves kihagyás után folyamatosan sorra kerül, mint a PDC első, s egyben egyetlen csapatviadalát. 2012 óta az összes tornán meghívottként részt vesz a magyar válogatott is. Igaz, az első fordulót csak két ízben (2016, 2016) élte túl, de megtisztelő, hogy a 18 „alapító tag” – ők vettek részt az eddigi összes viadalán – mellett Dél-Afrika, Lengyelország és Új-Zéland társaságában beletartozik abba a körbe, amelynek két számjegyű lesz az idén, a részvételi száma.
Színeinket az idén a Végső János, Kovács Patrik képviseli. János a „rangidős”, de csak egy esztendővel, ő ötödször lesz csapattag az idén. Párja, Patrik eggyel kevesebb részvételt jegyez, viszont ő azzal büszkélkedhet, hogy részese volt a kettő közül az utóbbi magyar győzelemnek 2016-ban, amikor Bezzeg Nándorral együtt legyőzték Thaiföldet 5-3-ra. (A második körben aztán 2-0-s vereség következett Belgiumtól, amelyet abban az évben a Huybrechts fivérek képviseltek és egészen az elődöntőig verekedték el magukat.)
Most a nyitó mérkőzés tisztessége is a mieinknek jutott, az egész torna első mérkőzését vívják Litvániával. Az esélyekről szólva írjuk ide a két együttes világranglista-helyezési számait. A litvánok éljátékosa, Darius Labanauskas a 39., Végső János holtversenyben a 146., Kovács Patrik és Mindaugsas Barauskas nincs a rangsorolt 165 játékos között.

Az első kör egyébként páros mérkőzésekből áll, best of 9 formátumban, másként 5 leget kell nyernie a győztes duónak. A második körtől, azazaz a nyolcaddöntőtől már változik lebonyolítás, kettő, négy nyert legig tartó egyéni meccs után döntetlen esetén következik egy ugyancsak 4 legig tartó páros összecsapás. Ez egészen a döntőig így megy, a fináléban viszont már három nyert találkozóig tart a küzdelem, azaz ha a páros után 2-1 az eredmény valamelyik fél javára, egyesben keresztbe játszanak, s el kell jutniuk a harmadik sikerig a befejezéshez.
Az összesített pénzdíj az idén 350 ezer font, ebből a győztes csapat (duó), 70 ezret kap, a döntős 40-et, az elődöntősök 24-24-t, a negyeddöntőig jutók 16-ot, az egy fordulót menőt 8-at és az első kör vesztesei is kapnak 4-et a bankszámlájukra.
Az esélylista élén a walesi együttes áll, a címvédőt a regnáló világbajnok Gerwyn Price és az idei Premier League-győztes Jonny Clayton képviseli. Ők a második kiemeltek, a további három legmagasabban rangsorolt együttes Anglia (1., James Wade, Dave Chisnall), Hollandia (3., Michael van Gerwen, Dirk van Duivenbode) és Belgium (4., Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts).
Am az eddigi 10 kiírás győzteseit illeti, a végső győzelmet csupán négy ország együttese nyerte meg, Anglia és Hollandia 4-4 győzelme mellett Skócia és Wales egy-egy alkalommal szerezte meg a trófeát. Ami az „egyéni” öröklistát illeti, mind a négy angol győzelem Phil Taylor, Adrian Lewis összetételben született, a kézt vegyéni világbajnok tehát a csapattorna legeredményesebbjei is egyben. Velük holtversenyben áll Raymond van Barneveld, ugyancsak 4 győzelemmel és egy döntős hellyel, a másik korszakos klasszisnak MVG-bnak „csak” három győzelme van, mert a negyedik holland sikernél, az elsőnél 2010-ben még Co Stampé volt Barnie partnere.
A legmagasabb három csapat-körátlagot is a két holland szupersztár, RVB és MVG érte el, a „világcsúcs” 117.88 a 2014-es elődöntőben, amelyet Észak-Írország ellen nyertek meg 4-0-ra. A legmagasabb egyéni meccsátlag viszont belgáé, Kim Huybrechtsé, aki 121.97-jét a 2017-es elődöntőben érte el a szingapúri Paul Lim ellen, ezen a listán második öccse, Ronny, ugyanabban az évben a negyeddöntőben a görög John Michael elleni 115.62-vel. A legtöbb 100 fölötti meccsátlag viszont a három négyszeres győztesé, Tayloré és a két holland csillagé, akik egyformán 10-10 alkalommal lépték túl a centenáris határt.
Gerwyn Price, a címvédő együttes egyik „fele” nem szerénykedett, amikor a PDC honlapja a verseny esélyeiről kérdezte. „Határozottan mi vagyunk a legjobb formában lévő csapat. Jonny fntasztikusan teljesített a Masters és a Premier League megnyerésével és jól játszik a ProTourson is. Én meg győztem a World Grand Prix-n és korábban a vébén. Mindketten egyéni játékosok vagyunk, magunkra kell koncentrálnunk, de itt lesz páros játék is. Szerencsére ismerjük egymás kedvenc kiszállóit, így tudunk kerekíteni a másiknak a legek befejezésére, ha úgy adódik. Nem félünk senkitől. Régebben mindig nézegettem, hogy kik lehetnek a soron következő ellenfelek. Ez már a múlté. Nézegessék most a többiek a sorsolási táblát!”
Mindenesetre a címvédő az első napon az utolsó előtti mérkőzést játssza Finnország ellen, amelyet Marko Kantele és Veijo Vilikka képvisel.
Érdekes még az esélyesek közül a skótok összeállítása is. Gary Anderson tavalyhoz hasonlóan most is lemondta a részvételt, helyettese, Peter Wright társa éppúgy John Henderson lesz, mint 2020-ban.
Két nappal a verseny kezdete előtt Boris Krcmar megbetegedése miatt a horvátok visszaléptek, a helyükre Görögországot hívta meg a PDC, amely az első körben a 4. kiemelt Belgium ellenfele lesz.

Kapcsolódó

A CSAPAT-VB ELSŐ JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

LITVÁNIA–MAGYARORSZÁG
Csapatok: Darius Labanauskas (világranglista-39., 3.-szor játszik), Mindaugas Barauska (vlr.: –, 3.), ill. Végső János (vlr.: hv. 146., WCD: 5.), Kovács Patrik (vlr.: –, WCD: 4.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 2, ill. 9. Legjobb szereplés: 2. forduló (2020), ill. 2. forduló (2015, 2016)

CSEHORSZÁG–LENGYELORSZÁG
Csapatok: Karel Sedlácek (vlr.: 66., WCD: 5.), Adam Gawlas (vlr.: 113., WCD: 2.), ill. Krzysztof Ratajczyk (vlr.: 11., WCD: 8.), Krzysztof Kciuk (vlr.: 9., WCD: 4.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 6. Legjobb szereplés: 2. forduló (2013, 2014, 2019, 2020), ill. 1. forduló (6-szor)

GIBRALTÁR–SZINGAPÚR
Csapatok: Sean Negrette (vlr.: –, WCD: 1.), Justin Hewitt (vlr.: –, WCD: 2.), ill. Paul Lim (vlr.: –, WCD: 8.), Harith Lim (vlr.: –, WCD: 8.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 7. Legjobb szereplés: 2. forduló (2015), ill. negyeddöntő (2017)

EGYESÜLT ÁLLAMOK–SVÉDORSZÁG
Csapatok: Danny Lauby Jr. (vlr.: –, WCD: 2.), Chuck Poleo (vlr.: –, WCD: 3.), ill. Daniel Larsson (vlr.: 99., WCD: 2.), Johan Engström (vlr.: hv. 146., WCD: 1.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 10. Legjobb szereplés: negyeddöntő (2012), ill. 2. forduló (2010, 2012, 2014, 2019)

SKÓCIA (6. kiemelt)–KÍNA
Csapatok: Peter Wright (vlr.: 2., WCD: 7.), John Henderson (vlr.: 45., WCD: 2.), ill. Lu Csien-feng (vlr.: –., WCD: 1.), Liu Ven-csing (vlr.: –, WCD: 1.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 7. Legjobb szereplés: világbajnok (2019), ill. 2. forduló (2016)

HOLLANDIA (3. kiemelt)–DÁNIA
Csapatok: Michael van Gerwen (vlr.: 3., WCD: 9.), Dirk van Duivenbode (vlr.: 21., WCD: 1.), ill. Andreas Toft-Jörgensen (vlr.: –., WCD: 1.), Niels Heinsöe (vlr.: –, WCD: 3.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 10. Legjobb szereplés: világbajnok (2010, 2014, 2017, 2018), ill. 2. forduló (2012)

WALES (1. kiemelt)–FINNORSZÁG
Csapatok: Gerwyn Price (vlr.: 1., WCD: 6.), Jonny Clayton (vlr.: 13., WCD: 4.), ill. Marko Kantele (vlr.: –., WCD: 9.), Veijo Vinikka (vlr.: –, WCD: 2.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 10. Legjobb szereplés: világbajnok (2020), ill. elődöntős (2013)

AUSZTRÁLIA (7. kiemelt)–OLASZORSZÁG
Csapatok: Simon Whitlock (vlr.: 19., WCD: 11.), Damon Heta (vlr.: 40., WCD: 2.), ill. Danilo Vigato (vlr.: –., WCD: 1.), Michele Turetta (vlr.: –, WCD: 1.). World Cup of Darts korábbi részvételek száma: 10, ill. 8. Legjobb szereplés: döntős (2012), ill. 1. forduló (8-szor)

World Cup of Darts. Sport1 19:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)