Hiányos sorozat, erős klasszismezőnnyel • SportTV

Hiányos sorozat, erős klasszismezőnnyel

2021. 09. 17. 11:04    
Olvasási idő: 2 perc

Az eredetileg hat verseny plusz egy döntőre tervezett idei World Cup of Darts erre az évre a pandémia miatt 1+1 sémára egyszerűsödött. Ne legyünk telhetetlenek: ez még mindig a duplája a tavalyinak, amely csupán a finálé megrendezésével őrizte a folyamatosságot.

Michael van Gerwen az összes eddig megrendezett World Series of Sarts-verseny több mint egyharmadáót megnyerte (Fotó: PDC/Lawrwnce Lustig)

A cél a megalapításkor nemes volt: globálissá tenni a sportágat azzal, hogy a csúcsklasszisokat elviszik távoli helyszínekre, hogy mibfdenütt élőben is láthassák őkez versenyezni, ugyanakkor a régió kevésbé ismert játékosainak is lehetőséget adva, hogy az egyéni és a csapat-vb-n (World Cup of Darts) kívül találkozhassanak az élmenőkkel.
No, a célból elég sok minden megvalósult eddig. Tíz helyszínen zajlottak tornák, évente változó számban. A nyitó évben, 2013-ban csak két versenyre került sor Dubauban és Sydneyben, azokat viszont a sportág máig két kiemelkedő klasszisa., Michael van Gerwen és Phil Taylor nyerte meg. Egy évre rá 5-re nőtt a tornál száma. 2014-ben már bevezették a döntőt, a csúcsot a 2017-es év jelentette 7+1 voadallal. Aztán jött a világjárvány, a atvaklyi egy és az idei egy plusz egy, ám a tervek szerint jövőre ismét visszatér az interkontinentalitás, amerikai, ausztrál és óceániai helyszínennel, a most bekapcsolódó északi versennyel és egyx később kijelölendő városban rendezendő fináléval.
Egy-egy helyszínen egy afféle PDC-válogatott és egy regionális csapat 8-8 dartsosát sorsolják párba az első körben, onnan a szokásos kieséses mederben folyik a versengés. Még mielőtt azt gondolnák, a helyiek csak reprezentatív jelleggel vannak jelen, azoknak annyit: Damon Heta páldául éppen a tavalyelőtti World Series of Dartsszal tette ismertté a nevét, a Brisbane Masters megnyerésével, csak aztáén „futott” be a következő vb-n és az azt követő versenyeken.

Kapcsolódó

A WSD eddigi versenygyőztesei és -döntősei

Győztesek: Michael van Gerwen (holland) 15 győzelem/7 vesztes döntő, Phil Taylor (angol) 8/2, Gary Anderson (skót) 6/1, Peter Wright (skót) 3/5, Rob Cross 1/4, Michael Smith 1/3, Adrian Lewis 1/2, James Wade 1/2 és Nathan Aspinall 1/0 (angolok), Kyle Anderson 1/0 és Damon Heta 1/0 (ausztrálok), Mensur Suljovic (osztrák) 1/0, valamint Gerwin Price 1/0 (walesi).
További döntősök: Raymond van Barneveld (holland) 5, Dave Chisnall (angol) 2, Stephen Bunting (angol), Corey Cadby és Simon Whitlock (ausztrálok), Dimitri Van den Bergh (belga) Daryl Gurney (északír), Danny Noppert (holland) és Gabriel Clemens (német) 1-1.

A péntek-szombati, a koppenhágai Forumban sorra kerülő tormán a ’PDC-világválogatottat” Gerwyn Price, Peter Wright, Michael van Gerwen, Gary Anderson, Nathan Aspinall, Jonny Clayton és Van den Bergh mellett Fallon Sherrock alkotja. Utóbbi a 2020-as vbn került az érdeklődés középpontjába, azóta ő a sportág női szakágának „arca”, vezérlő csillaga, s mint ilyen, hívónév a helyszínre kilátogató szurkolóknak, s persze a tévé elé leülőknek is. Az „északi-balti” kontingenst három dán, két svéf (Daniel Larsson és JohanEnggström(ó), valamint egy-egy litván (Darius Labanauskas), lett (Madars Razma) és finn (Marko Kantele) alkotja. Labanauskas múlt heti, a csapat-vb-n mutatott játékával akár MVG ellen sem esélytelen, akivel az első körben találkozik. (E találkozót tették a szervezők az első nap végére, afféle „nem hivatalos főmérkőzésként”.)
A pénteki, nyitó fordulóban 6, a szombat délutáni negyeddöntőben 10, az esti elődöntőbn és a fináléban 11-11 nyert legig játszanak a versenyzők. A összesen 60 ezer fontos pénzdíjból a győztes 20 ezret, a döntős tizet, két vesztes elődöntős 5-5-t, a negyeddöntő vesztesei 2500-at és a csak egy mérkőzést játszók is 1500-1500-t kapnak.
A WSD döntőjét  október 29-én, 30-án és 31-én rendezik az amszterdami AFAS csarnokban.

Kapcsolódó

A NORDIC MASTERS első játéknapjának programja

Dimitri Van den Bergh (belga, 4. kiemelt)–Johan Engström (svéd)
Jonny Clayton (walesi)–Ivan Springborg Poulsen (dán)
Nathan Aspinall (angol)–Madars Razma (lett)
Gerwyn Price (walesi, 1.)–Daniel Larsson (svéd)
Gary Anderson (skót)–Andreas Toft Jörgensen (dán)
Fallon Sherrock (angol)–Niels Heinsöe (dán)
Peter Wright (skót, 2.)–Marko Kantele (finn)
Michael van Gerwen (holland, 3.)–Darius Labanauskas (litván)

WORLD SERIES OF DARTS, Nordic Masters, Koppenhága. Sport2 19:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)