PDC World Grand Prix: egy hét a világ legjobb dartsosaival • SportTV

PDC World Grand Prix: egy hét a világ legjobb dartsosaival

Sport TV avatar Sport TV 2021. 10. 02. 09:23    
Olvasási idő: 2 perc

Egy hétig Leicesterbe költöznek a legjobb dartsosok, hogy a World Grand Prix keretein belül vívjanak meg egymással. Az egyébként rendszeresen Írországba szervezett tornát idén sem a megszokott színhelyen rendezik meg, de nézők előtt, és jó hangulatban vívnak majd a legjobbak. A Sport TV élőben közvetít minden összecsapást.

Gerwyn Price, a tavalyi bajnok. (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

Ha van egy olyan verseny, aminek a nevezési listáján ott van a PDC-ranglista első 16 helyezettje, az nem igazán lehet unalmas, ugye? A World Grand Prix pontosan ilyen verseny, ott lesznek a legnagyobbak, így például a címvédő és ranglistavezető Gerwyn Price, illetve Peter Wright, a korábbi ötszörös Grand Prix-nyertes Michael van Gerwen, James Wade és Dimitri Van den Bergh. Sok más nagyágyú mellett a mezőny tagja továbbá Dirk van Duijvenbode is, aki 2020-ban Price-szal döntőzött, ezzel Phil Taylor és Rod Harrington után a harmadik dartsos lett, aki első World Grand Prix-ján a fináléig jutott. Tegyük hozzá, a két legendának ez 1998-ban, még az első eseményen sikerült…

A Covid miatt 2021-ben immár zsinórban második alkalommal nem Dublin lesz a házigazda, ugyanis az ottani helyszínt (Citywest Convention Center) a koronavírus elleni küzdelemre használják jelenleg is. Tavaly Coventryben rendezték meg a tornát, idén Leicesterben fogják. Ez azonban mit sem ront a játék minőségén, és azt se feledjük, hogy lesznek majd szurkolók a Morningside Arenában, akik szokásukhoz híven remek hangulatot varázsolnak majd.

Szintén érdekessége a 450 ezer font összdíjazású World Grand Prix-nek, hogy ez az egyetlen nagy PDC-verseny, amin a dupla kiszálló mellett dupla beszálló is van. Ez egy aprónak tűnő csavar, ami különlegessé teszi ezt a viadalt, és ezért számít szenzációnak, ha épp itt ér el valaki 9 nyilast, mivel kevesebb variációval jöhet ki az 501-es pontszám. Eddig összesen három volt belőle, ráadásul 2014-ben James Wade és Robert Thornton ugyanazon a meccsen hozta össze a sajátját. Érdekesség, hogy Wade a harmadiknak elszenvedője volt, 2011-ben Brendan Dolan mutatta be a bravúrt.

Mivel a sorsolásnál csak az első nyolcat emelik ki, idén összejött az a bravúr, hogy a ranglistavezető Gerwyn Price az első fordulóban a papíron lehető legerősebb ellenféllel, a kilencedik Michael Smith-szel vív majd meg, míg a ranglista második Peter Wright a korábbi világbajnokkal, Rob Cross-szal néz farkasszemet. Ez két igazán finom csemege már az első két napra.

A Sport TV vasárnaptól jövő szombatig mintegy 30 órában számol be az eseményről, a kommentátorállásban Bartha Zoltán, Fülöp László, Gyulai Miklós, Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd foglal majd helyet.

PDC World Grand Prix: október 3-tól a Sport TV műsorán

Első nap: október 3., vasárnap 19 óra, Sport1